Primăria Zalău a alocat în primele două luni și jumătate ale acestui suma de 1,65 milioane de lei pentru ACS Volei Municipal Zalău, adică aproape 350.000 de euro. La o zi după ce s-a aprobat o suplimentare cu 450.000 de lei, gruparea ardeleană și-a concediat jucătorii și staff-urile tehnice. Deși această ultimă sumă a fost aprobată cu dedicații clare, inclusiv pentru plata salariilor restante, sportivii și antrenorii reclamă azi că acest lucru nu s-a întâmplat. Atunci, unde sunt banii?
În două luni și jumătate în 2020, până la întreruperea sezonului în volei, ACS VM Zalău a disputat 12 jocuri oficiale. Șase dintre acestea au fost pe teren propriu, iar alte șase în deplasare. De asemenea, trei partide disputate „afară” au fost mai aproape de casă, în Cluj, Baia Mare și Câmpia Turzii. Doar trei deplasări au fost mai lungi, în Cehia la Karlovy Vary, Craiova și București. Apoi, lotul a fost compus din 14 voleibaliști. Din punct de vedere numeric, un club de volei are mai puțini sportivi, comparativ cu unul la fotbal ori handbal, așadar, mai puține salarii de plătit. Pentru ACS VM Zalău, cei 350.000 de euro alocați de Primăria din localitate nu au fost suficienți pentru a susține un program cu 12 meciuri și pentru salariile a 20 de angajați, adunând și membrii staff-ului tehnic! Jucătorii și antrenorii au fost trimiși acasă cu restanțe pe lunile februarie și martie. Și atunci, unde s-au dus banii publici?
Clubul de volei masculin din Zalău este privat. ASC Volei Municipal a participat la un concurs de proiecte, iar Primăria l-a finanțat cu suma amintită. Activitatea grupării s-a închis la o zi după ce a primit acea suplimentare de 450.000 de lei. De ce autoritățile au mai aprobat aproape 100.000 de euro, în condițiile în care jucătorii nu am fost plătiți deloc? „Mi se pare ceva suspect. Dacă acele cheltuieli s-au făcut corect, de ce nu se prezintă public facturile. Cine are interesul să iasă scandalul acesta, dacă s-au făcut plățile corect?”, a declarat Andrei Spînu, jucător la ACS VM Zalău, într-o discuție cu ProSport.
„Noi am alocat suma respectivă 450.000 de lei din bugetul local pentru că am văzut că există datorii și către federație și la salarii, dar ne-au interesat și agenții economici din Zalău, care contribuie la bugetul local și față de care clubul avea niște datorii. Am alocat această sumă condiționat, prin Hotărârea a Consiliului Local, să se plătească facturile restante la agenții economici, având în vedere perioada dificilă prin care trec, mă refer la firma de transport, la restaurantul unde au servit masa și așa mai departe. Mai era condiționat să se plătească din această sumă către federație și către salariile jucătorilor! De ce nu au ajuns banii, nu știu ce datorii a avut clubul pe cele trei capitole, este o altă problemă privată”, a susținut primarul orașului Zalău, Ionel Ciunt, într-o discuție cu ProSport. Potrivit informațiilor noastre, datoria către restaurantul unde sportivii au servit masa era în jur de 50.000 de lei. Deci ar mai fi rămas 400.000 de lei pentru a fi stinse toate celelalte datorii, specificate clar de autoritatea publică.
„Din suma alocată (n.r. 450.000 de lei) se va efectua cu prioritate plata cheltuielilor cu masa, transportul, cazare, drepturi salariale și obligațiile către Federația Română de Volei”. Hotărâre Consiliu Local în 18 martie
„Având în vedere că Primăria a finanțat activitatea acestui club privat cu peste 90% din buget, se naște următoarea întrebare. S-a interesat autoritatea locală cu îi cheltuie banii echipa de volei? „Sigur că i-am întrebat și am urmărit ca banii pe care i-am alocat să se cheltuie așa cum s-au angajat prin proiect. În primul rând nu s-a plătit nicio factură până nu a fost verificată de direcția noastră economică din Primărie. Pe de altă parte, Consiliul Local a solicitat mereu o situație financiară, lucru pe care l-a făcut conducerea clubului. Din punct de vedere al cheltuirii banilor pe care i-am alocat noi, totul a fost ok. În zona privată, tot ce s-a întâmplat acolo, nu putem intra noi să verificăm. Sunt instituții abilitate care pot face acest lucru. Au mai făcut-o și probabil că o vor mai face”, a răspuns edilul-șef din Zalău.
Problemele pe care echipa de volei le-a avut în acest an au existat și în 2019. Și acum sunt sportivi care solicită plata unor salarii din sezonul 2018-2019. Federația de specialitate a suspendat clubul pentru o datorie din 2018! „Poate era bine ca acest lucru să-l fi știut și eu mai din timp sau federația să ne fi anunțat și pe noi, dacă aprecia că este important să știm. Dar am aflat abia acum, spre sfârșitul campionatului, că nu sunt plătite datoriile către federație”, a mai spus Ionel Ciunt.
În timp ce jucătorii și staff-ul tehnic își caută dreptatea, adică să le fie plătite restanțele financiare, Primăria a aprobat joi funcționarea unei secției de volei, în cadrul unui alt club, SCM Zalău. „Vrem să finanțăm acest tip de sport, voleiul, într-o altă formulă, din punctul meu de vedere, mult mai sub controlul nostru. Atunci, contractele sportivilor vor fi încheiate cu Primăria și tot ce se va întâmpla în club va fi sub lupa noastră”. Problemele sportivilor rămân totuși nerezolvate, iar gestul de ieri al Primăriei este privit ca o „spălare pe mâini” a autorității locale, după tot scandalul izbucnit la ACS VM Zalău. „Mi se pare foarte urât faptul că Primăria încearcă pe undeva să se spele pe mâini de faptul că noi nu ne-am primit banii. Nu știu prin ce metodă ei sunt acoperiți, dar e foarte urât”, a declarat și jucătorul Gabriel Cherbeleață.
Înființarea unei alte echipe de volei în Zalău conduce practic la desființarea actualului club. Acesta va intra, foarte probabil, în faliment. ACS VM Zalău nu are patrimoniu, iar jucătorii vor rămâne practic fără bani. Și totuși, banii pentru salariile sportivilor au fost acordați când s-a suplimentat bugetul. Deci, unde sunt s-au dus banii publici?
„Pot să vă spun cu certitudine un lucru: suntem un club superverificat. Continuu, să nu ne plictisim. În afara controlului desfășurat lunar (pentru fiecare decont justificativ de cheltuieli) al Primăriei, au urmat sau sunt încă în desfășurare: control al Camerei de Conturi, control al Poliției Economice, control al Comisiei de Disciplină (asupra contractelor), Corpul de Audit al Primăriei. Probabil mai sunt și alte instituții care ar putea controla. Documentele sunt aceleași, supuse tuturor verificărilor”, Vasile Coța, președinte ACVS VM Zalău
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER