Vineri, în prima zi a turneului ce are loc la București, pe Stadionul „Arcul de Triumf”, „stejarii” vor întâlni Spania, de la ora 20:00. Meciurile din această competiție vor înseamna și reîntoarcerea în echipa națională a celui mai prolific marcator de puncte din istoria rugbyului românesc, fundașul Florin Vlaicu (29 de ani). Cu un singur joc în tricoul naționalei la ediția din acest an a Campionatului European de Rugby, sâcâit în permanență de accidentări, „Americanul” a avut o ultimă perioadă bună de sezon la CSM București. Într-un interviu acordat ProSport, acesta vorbește despre recordul de puncte pe care îl deține în turneul de la București, ce l-a determinat să sufere schimbarea radicală la finalul căreia a slăbit 12 kilograme și prezența la Cupa Mondială.
ProSport: Florin, cum ai regăsit echipa națională? Florin Vlaicu: Mai bine decât a fost în Campionatul European de Rugby, băieții sunt mai motivați și hotărâți să facă uitate meciurile mai puțin bune de acolo. Suntem consțienți că este ultima șansă de a arăta că merităm un loc în echipa ce va merge la Cupa Mondială și de aceea fiecare va da totul pe teren. Am avut câteva antrenamente foarte bune în această săptămână și sper ca acest lucru să se vadă în joc.
În această primăvară ai jucat pentru România doar meciul cu Germania. Cum a fost să trăiești celelalte meciuri din tribună? E greu să stai acolo și să te uiți, să știi că ei se luptă acolo pentru fiecare balon și tu nu poți face nimic. A fost foarte greu pentru mine, însă am avut familia aproape, iar băieții m-au încurajat tot timpul. Vreau să uit repede această perioadă și să merg înainte.
Ce înseamnă pentru tine World Nations Cup de la București? Este competiția în care practic am crescut, pe care o aștept an de an. E o atmosferă frumoasă, cu multă lume în tribună, cu meciuri puternice, care ne ajută mult să mai creștem ca joc, dar și să ne legăm ca echipă. În plus, este bine că vom avea aceste meciuri și ne putem pregăti mai bine pentru Cupa Mondială.
Ești deținătorul recordului de puncte în această competiție, cu 129 de puncte reușite. Reprezintă ceva pentru tine? Te gândești la aceste lucruri? Sincer, niciodată nu am stat să adun punctele. Dacă ajută echipa ceea ce fac, e bine. Așa cum am mai spus, este un turneu în care întotdeauna m-am simțit bine și mi-a plăcut să joc și cred că aceste puncte sunt rezultatul întregii echipe.
Precizia lui Florin Vlaicu a adus victorii importante României FOTO: Mediafax
Cum vezi meciul cu Spania? Am revăzut meciul cu Spania din februarie de la Cluj și cred că acolo ne-am complicat inutil (nr. România a câștigat cu 29-8). A fost un meci slab din partea noastră și sper că am învățat din greșelile făcute. Trebuie să respectăm planul de joc, să fim mai atenți și mai efiecienți când e vorba de a marca. Ne așteptăm la un meci greu, va fi și primul nostru meci în turneu, dar îmi doresc să dăm publicului un joc frumos.
Ce obiectiv are România în turneul de la București? Ne dorim să câștigăm turneul, ar fi al treilea trofeu pentru noi. În plus, meciurile cu Spania și Namibia vor conta și pentru clasamentul mondial, de aceea ne dorim și mai mult să facem un joc bun. Trebuie să luăm meci cu meci și să să creștem treptat în joc. Avem nevoie de victorii pentru a avea un moral bun pentru Cupa Mondială.
Toată lumea vorbește și se gândește la victorii. Ce este cel mai greu într-o înfrângere? Când pierzi toată lumea este supărată, fiecare se gândește la ce a făcut prost în acel meci și împreună cu antrenorii încerci să îndrepți ce nu a mers cum trebuie. Când pierzi, te gândești la lucrurile pe care le puteai face mai bine și nu ai reușit și înveți din ele.
Aude încurajările din tribună Pe transformer este cea mai mare presiune într-un meci. Cum reușești să te detașezi de acest lucru? Încerc să nu mă gândesc că lovitura pe care o dau poate fi decisivă, să nu pun presiune inutilă pe mine. De obicei, într-un meci cea mai importantă lovitură este prima. Dacă într-un meci ai dat perfect prima lovitură, prinzi încredere și nu mai ai nicio emoție. Te gândești că transformi și subconștientul te ajută, treci peste emoțiile acelea. Mie îmi place senzația aceea că jucăm acasă și e multă lume și dai o lovitură de pedeapsă și lumea te aplaudă. Prinzi încredere și îți spui că nu ai cum să rateazi lovitura următoare.
Florin Vlaicu a marcat în jur de 600 de puncte pentru naționala României
Când ratezi, auzi ce se mai strigă din tribune? Încerc să rămân concentrat pe ce am de făcut în teren, știu că nu pot mulțumi pe toată lumea, așa că am învățat să mă concentrez pe lucrurile pozitive. Eu sunt primul care mă critic când ratez, nu e ușor să știi că ai irosit o acțiune pentru care colegii tăi au muncit. Sunt un tip care acceptă criticile și încerc să învăț din ele, însă când sunt pe teren, trebuie să îmi văd de joc.
Ajunge la tine, când îți faci elanul pentru transformare un „Hai, Americane!”? (râde) Mai aud încurajările când îmi pregătesc balonul, după care mă detașez de tot ce mă înconjoară și mă concentrez pe transformare. Din momentul în care mi-am așezat balonul, nu mai aud nimic.
Ce i-ai spune despre tine băiatului tău, peste ani, când nu o să mai joci și o să fii bătrân? O să îi spun că tatăl lui a jucat pentru România, a încercat să ajute cât mai mult echipa, că a învățat din înfrângeri și din victorii și că a purtat întodeauna, cu onoare, tricoul cu frunza de stejar. O să îi spun cât de multe mi-a oferit rugbyul, ce prieteni și ce familie mi-a dat.
Vlaicu (al treilea din stânga) s-a reîntors în echipa națională pentru a câștiga trofeul World Nations Cup FOTO: Ciupuligă Victor
„Mi-a spus că dacă nu slăbesc, nu mai prind echipa națională” E ceva ce porți cu tine de la primul antrenament? (râde) Am început rugbyul în urmă cu 22 de ani și nu m-am despărțit niciodată, de la primul antrenament până acum, de porecla „Americanul”. Am primit-o prima dată când am pus mâna pe balon și așa mi se spune și acum.
Te supără că ți se spune așa? Nu, îmi place, asta îmi aduce aminte de primul meu antrenament, de contactul cu balonul, de tricoul pe care îl purtam, de viața mea de când am început să fac rugby.
Ești unul dintre jucătorii naționalei care a suferit o transformare radicală. Ce s-a întâmplat? În urmă cu trei ani, cand a venit Lynn (n.r. Lynn Howells, actualul antrenor al României) la echipă eram puțin grăsuț. Am avut o discuție foarte importantă cu el, cu preparatorul fizic, cu toți antrenorii și mi s-a spus că dacă nu ajung la greutatea de 100 de kilograme, nu o să mai fiu chemat niciodată la națională. Și asta a fost motivația cea mai mare: în trei săptămâni am dat jos 12 kilograme. A fost un regim drastic, am fost și zile în care am mâncat mai nimic. A fost crunt, mai ales că erau și Sărbătorile, a fost cel mai greu moment în care m-am bătut cu mine însumi. Dar m-a ajutat mentalul, pentru că mi-am spus că nu pot să trăiesc fără să mai joc la națională. Nu era vorba de jocul meu, ci de kilogramele pe care le aveam în plus. Mă bucur că am făcut pasul acesta, pentru că mă simt mai bine cu mine.
Peste 99 de zile, România va debuta la Cupa Mondială. Te gândești deja la meciurile de acolo? În primul rând, să fim sănătoși până atunci, să mă antrenez ca să fiu în cea mai bună formă și să pot prinde echipa. Îmi doresc să joc cu România la Cupa Mondială, este visul oricărui sportiv. Ținând cont că am o vârstă, cred că aceasta va fi ultima ediție pentru mine și doresc să fie ca mai frumoasă. Obiectivul este acela de a obține două victorii în grupă și suntem încrezători că putem face asta. Îmi doresc să facem meciuri foarte bune cu Franța și cu Irlanda, iar apoi, cu Italia și cu Canada, să dăm totul pentru a obține cele două victorii despre care vorbeam și care ne-ar asigura calificarea directă la următoarea ediție a Cupei Mondiale, din 2019.
Florin s-a fotografiat alături de Cupa Mondială, care a fost adusă în București în luna martie FOTO: Arhiva personală
De ce i se spune „Americanul” Florin Vlaicu s-a ales cu această poreclă, chiar la primul său antrenament de rugby. „Se întâmpla pe un teren, la Bragadiru. Ajunsesem acolo din întâmplare, după ce un coleg de clasă mersese la câteva ședințe de pregătire, și apoi m-a convins și pe mine. Eram îmbrăcat cu un tricou pe care scria «America», iar la prima pasă pe care am primit-o, balonul mi s-a spart în brațe. Antrenorul a venit și a întrebat cine a spart mingea, iar toți copiii au spus că ala cu tricoul cu America. De atunci, mi se spune «Americanul»”, își amintește Florin.
Florin Vlaicu are 28 de ani (1,86m și 100 de kg) și a debutat pentru România în 2006 într-un meci cu Ucraina. El a evoluat la două ediții ale Cupei Mondiale, în 2007 și 2011 și are 75 de selecții în tricoul frunzei de stejar. El poate juca fundaș, centru sau uvertură.
Joacă cu ghete personalizate „Americanul” joacă meci de meci cu ghete personalizate, cu numele băiețelului său, Robert și al soției, „Roxy”. „Consider că îmi poartă noroc, e și gândul că îi port aproape de mine tot timpul, chiar și pe teren”, spune el.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER