Zbor cu parașuta peste București. Tricolorul a coborât de la 1500 de metri, într-o demonstrație la Cupa Red Bull Ordinul Smaranda
- Gabriela Bălășcău (31 ani), legitimată la aeroclubul Brașov și fostă campioana națională a României, a căștigat sâmbătă Cupa Red Bull Ordinul Smaranda de parașutism, aterizare la punct fix – singura competiție de parașutism din Europa rezervată exclusiv femeilor.
- Româncele au monopolizat podiumul prin Gabriela Bălășcău, Steliana Popa, ambele din București și Ema Șerban, din București.
Demonstrație de precizie în aer în parcul Izvor. Fetele au cules laurii și diplomele, după trei salturi cu parașuta de la 1 500 de metri, la Cupa Red Bull Ordinul Smaranda, băieții și-au asumat zborurile-sondă, oferindu-le colegelor informațiile pentru ajustările de ultim moment, copii au învățat să facă corect un avion din hărtie, la standul de origami iar punctul culminant a fost coborârea cu un steag tricolor de 100 de metri, a unui parașutist cu 30 de ani de experiență în spate și peste 1.000 de lansări la activ.
„Parașutismul a fost idee… am sărit, mi-a plăcut și mi-am făcut și un job din asta” spune câștigătoarea despre începutul din 2002. Sportiva din Brașov a terminat întrecerea cu același punctaj (0,9), ca și colega sa de club, Steliana Popa, dublă căștigătoare, în 2011 și 2013 a competiției dedicate „Reginei înălțimilor”, Smaranda Brăescu. Gabriela Bălășcău a avut însă o aterizare mai bună decât colega sa, notată cu 0,1 față de 0,2, chiar la ultima încercare.
Sarcina sportivelor a fost îngreunată de condițiile meteo, de curenții de aer, care s-au adăugat locației care din start, necesită un antrenament special „pentru că nu este o zonă degajată, sunt multe obstacole – copaci, clădiri, care accentuează turbulențele” după cum a relatat Marius Petre, pentru ProSport, experimentatul parașutist care a purtat tricolorul.
12 sportive au luat startul în cea de-a cincea ediție a Cupei Red Bull Ordinul Smaranda, 10 senioare dat și 2 junioare, Diana Mariș fiind, la 22 de ani, mezina concursului.
- În proba de parașutism, săritura la punct fix, sportivele sar de la 1500 de metri, ținta lor fiind să aterizeze pe covorul acoperit cu senzori pentru măsurarea instantanee a distanței față de ținta de dimensiunea unui nasture cu diametru de 2 centimetri. Avionul din care s-au lansat sportivele a pornit de pe aeroportul Clinceni.
articol scris de Cezara Paraschiv