Ziua schimbării la COSR. Morariu a prezentat bilanțul contabil la plecare: „Anul trecut am avut profit 3 milioane de lei”

  • Cu cine continuă dinastia Morariu? Alin Petrache este favorit pentru funcția de președinte al COSR.

Octavian Morariu (53 de ani) și-a prezentat marți dimineață demisia din funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Decizia a părut să surpindă mediile de specialitate și opinia publică, însă în culise vestea era așteptată de câteva zile. Aceasta a venit în cadrul Adunării Generale, la care au luat parte cei 122 de membri ai Comitetului Executiv. Octavian Morariu se afla la al treilea mandat în fruntea COSR, după ce prima dată a fost ales în 2004, succcedându-l pe Ion Țiriac. Motivul invocat a fost simplu: cumulul de funcții nu-i mai oferea timp liber. De altfel, Morariu este unul din cei 15 membri permanenți din cadrul Comitetului Internațional Olimpic, ales la Buenos Aires pe 10 septembrie 2013. Tot în 2013, el a fost ales și în funcția de președinte al Federației Europene de Rugby.

A ales ușa din față

Morariu mai avea mandat până în 2017. El a hotărât însă că acum este momentul prielnic pentru a se retage, imediat după Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, dar înainte cu doi ani de Jocurile Olimpice de la Rio și cu câteva luni până când forul va împlini centenarul. „Am luat această decizie acum, pentru că dacă aș fi făcut-o mai devreme, urma un moment important, anume Soci. Mai sunt doi ani până la Rio, timp destul de scurt pentru ca viitorul președinte să pregătească bine Olimpiada. Nu țin ca COSR-ul să prindă cu mine în frunte 100 de ani”, a fost una din declarațiile oferite de deja fostul președinte.

Declarații cordiale și un bilanț financiar pozitiv

Dincolo de discursul său bine structurat, gândit pe puncte și accentuat pe principiile olimpismului, Morariu a apărut în fața jurnaliștilor sigur pe sine. Nu a părut surprins de nimic, având în permanență pregătit un răspuns pentru orice. „Am încercat să apăr și să promovez valorile olimpismului: excelența, fair-play-ul și respectul pentru adversari, parteneri, arbitri, instituții. A venit un moment de bilanț. Nu sunt ahtiat după funcții. Din respect pentru cei din jur și pentru familia mea, am hotărât să-mi dau demisia”, a explicat Octavian Morariu.

Octavian Morariu chiar s-a felicitat la un moment dat pentru un pariu câștigător, ce s-a numit Complexul Olimpic de la Izvorani. Acesta este unul din puținele centre din țară care înregistrează profit. Această bază sportivă a contribuit din plin la un bilanț cotabil pozitiv al COSR-ului în 2013. „A fost un pariu de-al meu, iar acum s-a dovedit a fi câștigător. Bilanțul financiaro-contabil a reieșit pozitiv pe anul trecut, cu 3 milioane lei”, a adăugat Morariu.

Cum se prezintă viitorul?

De astăzi vor urma 15 zile în care potențialii candidați vor putea să își depună dosarele de candidatură. Apoi, întreaga lună mai va fi dedicată „campaniei pentru promovare”, urmând ca alegerile să se desfășoare pe 29 mai. „Îmi voi putea exprima o opinie, dar și o eventuală susținere pentru un candidat, dar asta numai după ce voi ști numele lor”, a mai spus Morariu. Ca o coincidență, destinele COSR-ului s-ar putea să fie conduse, cel mai probabil, tot de o persoană ce vine din sectorul rugby-ului. Favorit pentru post este Alin Petrache, actual președinte al Federației Române de Rugby.

Articol scris de Mădălin RĂ‚DUCU

Publicat: 15 04. 2014, 15:38
Actualizat: 15 04. 2014, 15:56