Wayne Rooney va avea la Manchester United un salariu anual de 8,6 milioane de euro, record pentru gruparea de pe „Old Trafford”.
Atacantul englez va semna un nou contract cu „diavolii”, pe cinci sezoane, cu un salariu total de 43 de milioane de euro. „Cred că, după acest Mondial, va reveni la echipă puțin dezamăgit, dar nu mă aștept să aibă probleme”, a spus managerul Alex Ferguson despre Rooney. Care, cu siguranță, nu va avea probleme, cel puțin financiare.
Bucurie pentru fani și „teroare” pentru jucători. Cam așa a început ieri mandatul lui Jose
Mourinho ca antrenor la Real Madrid, acolo unde tehnicianul portughez, care a semnat pe 31 mai un contract pe patru sezoane, a debutat cu o listă de reguli stricte.
Ieri, primul antrenament, fără vedetele care au jucat la Cupa Mondială din Africa de Sud, era programat la ora 9:30. La 9:10, Mourinho era deja pe gazon. Exemplu pentru elevii săi sau nerăbdare la noul loc de muncă? Câte puțin din fiecare, probabil. Cert este că portughezul, care va trebui să strunească în primul rând o colecție de vedete pe „Bernabeu”, a stabilit o serie de norme, publicate ieri de cotidianul Marca. Iar în cazul lui, chiar trebuie să ții cont de aceste reguli, pentru că se știe: cu Mourinho nu se joacă nimeni. Mutu sau Balotelli știu cel mai bine.
Faptul că Real are acum un mare antrenor, așa cum este Mourinho, este o motivație în plus pentru noi Xavi, mijlocaș Barcelona
Nu sunt un antrenor defensiv. Un astfel de antrenor câștigă o dată, nu de 15,20,30 de ori Jose Mourinho, antrenor Real Madrid
AS Roma, echipa portarilor români Lobonț și Pena, ultimul promovat recent de la tineret, ar putea fi cumpărată de familia regală din Arabia Saudită.
UniCredit Bank, proprietarul temporar al clubului, caută de luni bune un cumpărător. Reprezentanții saudiți s-au întâlnit deja cu oficialii romani și există două variante pentru implicarea familiei regelui Abdullah bin Abdul
Aziz: fie prin fondul suveran al Arabiei Saudite, fie direct prin banii unui nepot al regelui, Al-Waleed bin Talal, aflat pe locul 19 în Topul Forbes al miliardarilor.
Eficacitatea maximă dată de cele cinci goluri din tot atâtea șuturi la Cupa Mondială și cele două titluri câștigate, de golgheter și de cel mai bun tânăr jucător al turneului final din Africa de Sud, nu au fost de ajuns pentru ca neamțul Thomas Müller să fie ales în echipa ideală a FIFA de la CM 2010.
În primul „11″ al Cupei Mondiale din Africa de Sud, dat ieri publicității de FIFA, și-au făcut loc șase jucători dintre campionii spanioli: Casillas, Sergio Ramos, Puyol, Xavi, Iniesta și Villa, cărora li s-a adăugat antrenorul Vicente del Bosque. Neașteptată este apariția lui Maicon, eliminat cu naționala Braziliei din faza sferturilor de finală, în timp ce vicecampioana mondială îl are ca unic reprezentant pe „creierul” Sneijder. Echipa ideală este completată de nemții Lahm și Schweinsteiger și de cel mai bun jucător al competiției, uruguayanul Forlan. Practic, trei fundași dreapta în echipa perfectă: Sergio Ramos, Lahm și Maicon!
Explicațiile unei aberații
Lipsa din echipa ideală a turneului final a revelației Thomas Müller are mai multe explicații. Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, primul „11″ nu a fost ales de comisia tehnică a FIFA, ci a fost votat de sute de mii de fani prin intermediul site-ului oficial al forului mondial. Și tot pentru prima dată s-a renunțat la lista inițială de 23 de nominalizați, din care trebuia să aleagă comisia tehnică, suporterii având posibilitatea de a vota după bunul lor plac dintre toți cei 736 de jucători prezenți. „Democrația”
Dacă după sfertul de finală pierdut cu Germania la Cupa Mondială, scor 4-0, Diego Armando Maradona a sugerat că va demisiona, acum discursul selecționerului Argentinei s-a schimbat radical: vrea să continue, dar în condițiile impuse de el federației.
Astăzi, Maradona se va întâlni cu Julio Grondona, președintele federației argentiniene, primul punct pe lista de discuții fiind „eliminarea” lui Carlos Bilardo, managerul general al echipei naționale. Povestea este mai veche, Diego dorind încă de la începutul mandatului său, în octombrie 2008, să colaboreze cu bunul său prieten și fost coleg Oscar Ruggeri. Cum președintele Grondona îl detestă realmente pe Ruggeri, cel promovat atunci ca manager general a fost legendarul tehnician Carlos Bilardo.
1,4 milioane de catalani au demonstrat la Barcelona cu o zi înaintea finalei Cupei Mondiale dintre Spania și Olanda. Printre cerințele lor se numără participarea naționalei Cataloniei la competițiile FIFA
Spania a câștigat duminică titlul mondial având în lot zece jucători catalani sau care evoluează pentru naționala Cataloniei. Cu doar o zi înaintea finalei din Africa de Sud, aproape 1,4 milioane de persoane au demonstrat la Barcelona, sloganurile politice fiind dublate de cerința afilierii Cataloniei la FIFA.
Printre demonstranți s-a numărat Joan Laporta, fostul președinte al Barcelonei, unul dintre cei mai aprigi susținători ai participării naționalei catalane la competițiile FIFA, inclusiv la preliminariile pentru viitoarea Cupă Mondială, cea din 2014. „Pentru mine, echipa Spaniei nu este cu nimic diferită de cea a Angliei sau de cea a Franței. Îmi este indiferent dacă pierde sau câștigă vreun meci”, a explicat Laporta.
Înainte de Cupa Mondială din Africa de Sud, avea doar două meciuri la naționala Germaniei. La sfârșitul turneului final, are deja două trofee, fiind golgheterul competiției și cel mai bun tânăr jucător. Numele revelației: Thomas Müller.
Cinci goluri și trei pase decisive, al doilea criteriu FIFA pentru titÂlul de golgheter, i-au adus trofeul de cel mai bun marcator al Cupei Mondiale. Dincolo de coincidența de nume, Thomas i-a călcat pe urme tizului său, celebrul Gerd Müller, golgheterul Cupei Mondiale din 1970 și fostul său antrenor de la echipa secundă a lui Bayern München.
Gerd Müller:„Puștiul are detoate”
„Puștiul are de toate. E rapid, șutează bine cu ambele picioare, e bun la duelurile aeriene, aleargă mereu, gândește repede”, l-a caracterizat Gerd Müller pe tânărul Thomas. „Faptul că am avut un sezon foarte bun la Bayern mi-a dat încredere la Cupa Mondială. La națională era un teritoriu nou pentru mine”, a explicat tânărul atacant de 20 de ani. Forma sa de excepție este vizibilă și statistic: cinci șuturi la turneul final, cinci goluri!
Putea să rateze Mondialul!
În cantonamentul Germaniei dinaintea Cupei Mondiale, Thomas a suferit un accident care putea avea urmări grave. Convocat în lotul provizoriu, jucătorul a căzut de pe o bicicletă, dar, din fericire, nu s-a ales decât cu niște răni superficiale, l-a convins pe selecționerul Joachim Löw să-l păstreze în lotul de 23 și a primit tricoul cu numărul 13, purtat înainte de accidentatul Ballack, dar și de tizul Gerd
Pentru Spania, finala de mâine este o bună ocazie de a mai bifa o victorie în fața Olandei. Ultima dată, acest lucru s-a întâmplat în 1983, când ibericii au învins „Portocala mecanică” în preliminariile CE 1984, cu 1-0. Spania și Olanda nu s-au întâlnit de prea multe ori până acum de-a lungul timpului. Au fost doar nouă meciuri între cele două echipe, iar balanța nu s-a înclinat în nicio parte.
Fiecare a învins de patru ori, iar o partidă s-a încheiat la egalitate. Totuși, ibericii trăiesc un adevărat complex olandez de 27 de ani. Din 1983, din preliminariile CE 1984, ei n-au mai câștigat în fața portocaliilor. A fost 1-0 atunci, scor care este așteptat de spanioli și mâine, în finala de la Johannesburg.
Un catalan, Carles Puyol, marcatorul ibericilor în semifinala de miercuri cu Germania, scor 1-0, a devenit eroul întregii Spanii.
Regina Sofia, soția monarhului Juan Carlos, l-a felicitat pe Puyol chiar în vestiar. Amănunte: Sofia, verișoară primară cu Regele Mihai al României, a concurat pentru Grecia, în proba de yachting, la Jocurile Olimpice din 1960. Puyol a dat mâna cu Maiestatea Sa purtând doar un prosop în jurul brâului, iar regina a râs de mama focului împreună cu întreaga asistență.
Naționala Germaniei va juca, în semifinala de astăzi cu Spania, cel de-al 98-lea său meci la Cupa Mondială, depășind astfel Brazilia și stabilind un nou record. Indiferent de rezultatul partidei de azi, „teutonii” vor ajunge la 99 de meciuri până la sfârșitul Cupei Mondiale din Africa de Sud, pentru că vor juca sigur una dintre cele două finale, cea mică sau cea mare.
Statistica este una surprinzătoare, având în vedere că fostul lider din clasamentul echipelor cu cele mai multe partide jucate la CM, Brazilia, este singura națională care a participat la toate turneele finale (19) și cea care deține recordul de titluri mondiale (cinci la număr). Ca urmare a performanțelor superioare ale sud-americanilor, liniile de clasament nu mai oferă însă surprize. Brazilia are 67 de victorii, 15 egaluri și 15 înfrângeri, golaveraj 211-88, în timp ce linia Germaniei este 59-19-19, 203-114.
Fără căpitanul Lugano (accidentat) în centrul defensivei și fără golgheterul Luis Suarez (suspendat), Uruguay juca pentru mulți rolul de victimă sigură în fața Olandei lui Sneijder, cel care deja se anunță principalul candidat la „Balonul de Aur” pe 2010. Selecționerul olandez Bert van Marwijk a început cu patru jucători ofensivi, Robben, Sneijder, Kuyt și vârful împins Van Persie. Atacurile spre poarta Uruguayului au început să curgă, întrerupte de momente precum cel ale lui Alvaro Pereira, care a încercat să-l surprindă de la distanță pe portarul batavilor, Stekelenburg. Și parcă nu-ți venea să crezi că un fost „client” al Ligii lui Mitică, la CFR Cluj până anul trecut, juca pentru finala Cupei Mondiale!
Pentru Olanda au marcat Giovanni van Bronckhorst (’18), Wesley Sneijder (’70) și Arjen Robben (’73), în timp pentru Uruguay au înscris Diego Forlan (’41) și Maximiliano Pereira (’90+2)
Uruguay: 1. Fernando Muslera – 16. M. Pereira, 3. Diego Godin, 6.Victorino, 22. Caceres – 15. D. Perez, 5. Gargano, 17. Arevalo Rios, 11. A. Pereira (13. Abreu ’78) – 10. Forlan (21. S. Fernandez ’84), 7. Cavani. Selecționer: Oscar Tabarez.
Olanda: 1. Stekelenburg – 12. Boulahrouz, 3. Heitinga, 4.Mathijsen, 5. Van Bronckhorst – 6. Van Bommel, 14. De Zeeuw (23. Van der Vaart ’46) – 11. Robben (17. Elia ’89), 10. Sneijder, 7. Kuyt – 9. Van Persie. Selecționer: Bert van Marwijk.
Cei 23 de jucători din lotul Spaniei de la Cupa Mondială formează o veritabilă „Armada”. Adunate, trofeele cucerite de iberici sunt în număr de 149! Numărul impresionant de trofee (o medie de 6,47 pe cap de jucător) este dat de titlurile, cupele și supercupele câștigate cu echipele de club, la care se adaugă performanțele obținute cu reprezentativele naționale.
Campionii absoluți din acest punct de vedere sunt Andres Iniesta și Xavi Hernandez, amândoi jucători la FC Barcelona și amândoi cu câte 15 trofee cucerite de-a lungul carierei. Iniesta și Xavi „au bifat” de două ori Liga Campionilor cu Barça (în 2006 și în 2009), ambii câștigând și Campionatul European cu naționala Spaniei, în 2008. În tot lotul de 23 există un singur „orfan”, Llorente, de la Athletic Bilbao, care nu a câștigat până acum nicio competiție! Selecționerul Vicente del Bosque stă și el foarte bine, cu 16 trofee: nouă ca jucător și șapte ca antrenor (inclusiv două Ligi ale Campionilor, în 2000 și 2002), toate cu Real Madrid.
600.000 DE EURO PENTRU TITLUL MONDIAL
După ce peste 15.000 de fani l-au primit ca pe un erou pe Maradona la întoarcerea în Argentina, selecționerul echipei „ucise” de Germania cu 4-0 în sferturile Mondialelor a aruncat bomba: „Ciclul meu s-a încheiat!”. „Asta a fost, ciclul meu s-a încheiat. Am dat tot ce se putea, dar e timpul să petrec mai mult timp alături de familie”, a spus Diego la Buenos Aires.
Sugestia este evidentă, dar momentan federația argentiniană nu a primit nicio demisie din partea lui Maradona. Mai mult, colaboratorii selecționerului cred că „El Pibe d”Oro” va continua la cârma naționalei. „Nu putem ignora tot binele pe care l-a făcut pentru Argentina. Așa cum îl știu eu pe Diego, îmi vine foarte greu să cred că va renunța acum”, a spus Alejandro Mancuso, secundul și prietenul lui Maradona.
Suporterii îl iubesc „până la moarte” Fanii sunt și ei alături de idolul lor. „Am călătorit 1.400 de kilometri ca să-l aștept pe Diego! Îl iubesc până la moarte. Ne vom răzbuna pe viitor!”, a declarat un suporter originar din Tucuman.
Decarul Olandei îi mulțumește lui Mourinho pentru forma în care se află la Mondial
Wesley Sneijder (foto), decarul Olandei, știe cine este responsabilul pentru prestațiile sale de excepție de la Cupa Mondială: Jose Mourinho, fostul său antrenor de la Inter Milano.
„Faptul că l-am avut antrenor pe Mourinho mi-a oferit multe lucruri pur și simplu vitale pentru a deveni un jucător de top. Niciun tehnician nu îl poate egala din acest punct de vedere, al informațiilor cu care ne «hrănește». De aceea nu îmi este frică de semifinala cu Uruguay, așa cum nu m-am temut nici de meciul cu Brazilia din sferturi. Aceasta este forța lui Mourinho!”, l-a lăudat Sneijder pe fostul său antrenor de la Inter, ajuns în această vară la Real Madrid.
Cu sau fără golul neacordat al lui Lampard, Anglia a fost eliminată rușinos de la Cupa Mondială, 1-4 cu Germania în optimi, însă „eroii” o duc bine.
Selecționerul Fabio Capello se va alege cu 15 milioane de euro dacă va fi dat afară, iar fundașii Ashley Cole și Ledley King au fost surprinși râzând de mama focului înaintea plecării din Africa de Sud. „Chiar nu a dat bine deloc buna lor dispoziție în acest context”, a spus unul dintre martorii scenei, care a avut loc pe aeroportul Pilanesberg. Însă marea problemă este reprezentată de situația lui Fabio Capello, cel mai bine plătit dintre selecționerii prezenți la Cupa Mondială, cu 7,5 milioane de euro pe an. Contractul-beton semnat cu federați
20 octombrie 2009, partidă din grupele Ligii Campionilor: Debrecen – Fiorentina 3-4, cu două goluri ale lui Mutu. 29 iunie 2010, decizie UEFA: Poleksic și Meszaros, jucători de la Debrecen, au fost suspendați într-un caz de tentativă de manipulare a rezultatelor în cupele europene, vizat fiind și meciul de mai sus.
Suspiciunile UEFA legate de meciurile jucate de Debrecen în Ligă sunt mai vechi. Ungurii au terminat grupa pe ultimul loc, cu 0 puncte și 19 goluri primite. În luna mai, opt jucători ai echipei maghiare au fost audiați, dar de-abia ieri s-a luat o decizie: portarul Vukasin Poleksic a fost suspendat până în iunie 2012, iar fundașul Norbert Meszaros până în decembrie 2011, ambii jucători fiind și amendați cu 10.000, respectiv 7.000 de euro.
Portarul Poleksic, la un pas de Steaua
Clubul Debrecen a precizat ieri că jucătorii au fost sancționați pentru că au omis să anunțe faptul că au fost contactați pentru a manipula rezultatele meciurilor din Liga Campionilor, dar și că ei au refuzat respectivele oferte. UEFA însă nu a făcut nicio precizare în acest sens. Interesant este că portarul muntenegrean Poleksic a fost foarte aproape să semneze pe cinci sezoane cu Steaua în primăvara lui 2005, ajungând până la urmă în Ungaria, la Tatabanya și, apoi, la Debrecen.
Campioana europeană își continuă parcursul pentru titlul mondial. Spania a trecut ieri de Portugalia, 1-0 în optimi, și va întâlni Paraguay în sferturi, în timp ce Cristiano Ronaldo și compania rămân doar cu scorul turneului final, 7-0 cu Coreea de Nord în grupe.
Două sisteme de joc în oglindă: 4-3-3 de fiecare parte. Și toți ochii pe extreme: David Villa pe stânga, la spanioli, Cristiano Ronaldo pe dreapta, la portughezi. Spania a început în forță, dar s-a potolit pe parcurs, a avut la finalul primei reprize o posesie net superioară celei a adversarilor, dar jocul de pase nu a mai fost atât de rapid. Portugalia s-a infiltrat în joc, a reușit să fie periculoasă, iar mingea Jabulani le-a dat de câteva ori emoții ambilor portari, spaniolul Casillas și lusitanul Eduardo. 0-0 la pauză și celebrul „tiki-taka” începea să semene mai mult cu ticăitul ceasului decât cu jocul perfect de pase al echipei lui Del Bosque.
Dezbaterea privind utilizarea probei video în fotbal este refuzată cu obstinație de FIFA, deși rezultatele sferturilor de finală de duminică ale Cupei Mondiale au fost viciate de arbitraj. Germania – Anglia s-a terminat 4-1, dar după ce la 2-1 englezilor nu le-a fost acordat un gol perfect valabil. Câteva ore mai târziu, Argentina – Mexic s-a încheiat 3-1, însă după ce primul gol al învingătorilor a fost înscris dintr-un ofsaid clar.
Tehnologia video a fost deja implementată în mai multe sporturi, inclusiv de echipă: fotbal american, hochei, rugby, baseball, tenis, cricket, chiar și baschet. Fazele litigioase pot fi astfel „contestate”, iar pe baza probei video se ia, de către arbitri, decizia corectă. FIFA și International Board, forul care guvernează legile de joc ale fotbalului, rămân însă conservatoare, în ciuda erorilor evidente, care au avut ca efect, și la această Cupă Mondială, vicierea rezultatelor.
Argentina lui Maradona a fost o încântare până acum la acest Mondial. Mâine, în fața Mexicului, Messi și compania luptă pentru un loc în sferturile de finală, iar Rafa Marquez va fi „killer”-ul colegului său de la echipa de club, Barcelona.
Messi și Rafa Marquez sunt coechipieri la Barça din 2003. „Îl știu pe de rost pe Leo. Este greu să-l oprești, la ce control al balonului are! Dar putem să ne asigurăm că va vedea cât mai puțin mingea și că nu va avea spațiu de manevră”, a spus fundașul mexican, care este folosit ca închizător la națională. „Și ce dacă jucăm cu Argentina? Apărarea este punctul lor slab, trebuie să ne gândim că îi putem bate. M-am săturat de pesimismul tipic mexicanilor”, a lămurit lucrurile Marquez.
RECORD MONDIAL DE PASE Statisticile spun însă multe despre jocul Argentinei. În jocul din grupe cu Grecia, veteranul Veron a stabilit recordul de pase bune reușite la un meci de Mondial: nu mai puțin de 132. Preferatul mingilor trimise de Veron a fost, evident, Messi. Iar selecționerul Maradona, încă privit cu neîncredere de mulți, a înțeles că trebuie să facă un lucru simplu: să-și lase elevii să joace. „Dacă noi avem mingea, adversarii nu o au, iar echipa mea este capabilă să țină balonul mai mult timp decât orice altă formație, pentru că avem o groază de calități”, a explicat Maradona. Și, până acum, a avut dreptate.
UN ARGENTINIAN LA MEXIC Meciul de mâine va fi unul special pentru Guillermo Franco, atacantul Mexicului. Argentinian, el a obținut cetățenia
Reprezentativele Spaniei și Chile s-au calificat, vineri, în optimile de finală ale Cupei Mondiale, în timp ce selecționatele Elveției și Hondurasului au fost eliminate, în urma meciurilor din ultima etapă a grupei H a competiției.
Spania a învins Chile, scor 2-1, și s-a calificat în optimi de pe locul întâi, cu șase puncte, în timp ce Chile a acumulat tot șase puncte, dar a ocupat locul doi, deoarece a avut un golaveraj inferior.
Franța a terminat pe ultimul loc în Grupa A, selecționerul Raymond Domenech a fost deja înlocuit cu Laurent Blanc, iar acuzele spre cei responsabili sunt din ce în ce mai virulente. Cotidianul L”Equipe a făcut ieri o analiză pe trei pagini, desființându-l până și pe Michel Platini (foto), simbolul fotbalului francez, devenit președinte al UEFA și considerat „complice la dezastru”. „După Euro 2008, Platini l-a susținut public pe Domenech. Atunci, Deschamps avea profilul ideal pentru a deveni selecționer, însă Platini nu l-a avut niciodată la inimă pe căpitanul campioanei mondiale din 1998. Se presupune că fostul vicepreședinte al federației noastre nu mai are vreun cuvânt de spus în afacerile interne ale fotbalului francez, de când a devenit conducătorul UEFA. De fapt, Platini și-a păstrat oamenii la federație și nimeni nu este deranjat când primește sugestii de la el. Evident, nimeni nu îl contestă. Totuși, Platini se poate și înșela. Dovada: Domenech”.
Pregătirea specială la mare altitudine i-a priit ieri doar Japoniei, care s-a calificat în optimi după 3-1 cu Danemarca, în ultima etapă a Grupei E.
La cei 1.500 de metri înălțime la care se află situat stadionul „Royal Bafokeng” din Rustenburg, japonezilor le era suficient un egal, în timp ce danezii erau obligați să câștige partida pentru a nu merge acasă după faza grupelor. Niponii au avut două ocazii mari în primul sfert de oră, nordicii au replicat imediat, iar meciul promitea multe.
Franța, vicecampioana mondială, a spus ieri adio turneului final din Africa de Sud. „Cocoșii” au pierdut cu țara gazdă, scor 1-2, iar din Grupa A s-au calificat în optimi Uruguay și Mexic. Chiar dacă pe noi ne-ar bucura problemele Franței, trebuie să ținem cont că totul se va schimba.
La ultimul meci pe banca Franței, Domenech a început cu o echipă ciudată. Au rămas pe bancă Evra, Abidal, Malouda și, ca de obicei, Henry. Alou Diarra, în mod normal rezervă, a devenit căpitan.
Portarul Lloris, Carlos al Franței „Cocoșii” au atacat în draci, însă a venit minutul 20. Lloris a ieșit prost la un corner și a trecut pe sub minge, cum o făcea portarul stelist Carlos, iar Khumalo (foto) a deschis scorul. Franța era la pământ. Dar knock-out-ul l-a dat, după cinci minute,
Reprezentativa Germaniei a fost învinsă de naționala Serbiei, scor 1-0, într-un meci în care echipa antrenată de Radomir Antici a evoluat cu un om în plus pe teren timp de 53 de minute, iar nemții au ratat o lovitură de pedeapsă.
Singurul gol al meciului s-a marcat în minutul 38 de către Jovanovic. Krasic a centrat in careu, Zigic a reluat cu capul, iar Jovanovic a preluat excelent și a trimis balonul în plasa porții lui Neuer
Din minutul 37, Germania a evoluat cu un om mai puțin pe teren după ce atacantul Miroslav Klose a primit cel de-al doilea cartonaș galben. Germania a ratat și un penalti, în minutul 60 al meciului, portarul Stojkovici reușind să respingă șutul lui Podolski.
Partida a fost condusă la centru de Alberto Undiani, ajutat de asistenții Fermin Martinez și Juan Carlos Yuste Jimenez, toți din Spania, iar arbitru de rezervă a fost Martin Vasquez (Uruguay).
Serbia a adunat primele trei puncte în grupa D a Cupei Mondiale după meciul disputat pe stadionul Port Elizabeth din Nelson Mandela Bay.
După 1-1 cu SUA în primul meci din Grupa C, Anglia joacă vineri cu Algeria, partidă la care vor asista și prinții William și Harry, nepoții reginei Elisabeta a II-a.
Vizita celor doi este parte a unui turneu caritabil în Botswana, Lesotho și Africa de Sud, prilej cu care vor susține naționala Angliei la meciul cu algerienii. William (27 de ani) nu este deloc străin de fotbal: suporter al lui Aston Villa, el este din 2006 președintele federației engleze, poziție onorifică ocupată în ultimele șase decenii numai de membri ai familiei regale britanice. William și Harry, fiii lui Charles, moștenitorul tronului britanic, și ai prințesei Diana, decedată într-un accident de mașină în 1997, sunt cunoscuți pentru interesul lor și față de alte sporturi: rugby, polo călare, schi, motocross.
Doi jucători de la Mondialul din Africa de Sud au fost prezenți și la World Cup 1994. Camerunezul Rigobert Song și sud-coreeanul Lee Woon-Jae sunt veteranii care au făcut cunoștință cu turneul final încă de acum 16 ani! La Mondialul american, Song avea doar 17 ani. Juniorul de atunci a fost titular în primele două meciuri din grupă ale Camerunului, fiind eliminat în partida cu Brazilia. Tupeul și spiritul său combativ se manifestaseră de timpuriu. A jucat apoi în aproape toate campionatele mari ale Europei, Ligue 1, Serie A, Premier League și 1.Bundesliga, cel mai important club la care a evoluat fiind FC Liverpool. În vara aceasta, Trabzonspor nu i-a prelungit contractul, așa că Song a fost selecționat pentru Mondial din postura de jucător liber de contract.
Coechipier cu idolul Roger Milla „Am fost foarte norocos că am făcut parte din acea generație din 1994. Numai faptul că prinsesem preselecția era ceva incredibil pentru mine. Visul se împlinise: eram alături de Roger Milla și de Omam-Biyik”, s-a confesat Song. Astăzi, Camerun debutează la turneul final împotriva Japoniei, meci din Grupa E. Veteranul fundaș central al „leilor neîmblânziți” nu este anunțat însă titular la echipa condusă de Paul Le Guen. Probabil că lui Rigobert Song încă îi răsună în minte cântecul pe care i l-au dedicat fanii lui Liverpool: „One song, we”ve only got one song” (în traducere – „Un cântec, avem un singur cântec”).
Meciul Germania – Australia de mâine, din Grupa D, este unul al multinaționalelor. Dacă australienii sunt un mozaic etnic, nemții surprind și ei prin numărul de jucători de origine străină din lot: 11!
Aogo (nigerian), Tasci, Ozil (turci), Khedira (tunisian), Podolski, Klose, Trochowski (polonezi, primii doi, ce-i drept, de etnie germană), Cacau (brazilian), Boateng (ghanez), Marin (sârb din Bosnia) și Gomez (spaniol) sunt cele unsprezece nume din „Mannschaft” care stau mărturie pentru atât de mediatizata globalizare din fotbalul actual.
Portarul titular al Australiei este german Culmea, adversara Australiei are un jucător de origine germană în lot, portarul titular Schwarzer, ai cărui părinți au emigrat în Sydney în 1968. Reprezentativa „cangurilor” este un veritabil mozaic etnic, având în vedere numărul mare de coloniști și imigranți veniți după „descoperirea” Australiei. Originile jucătorilor lui Pim Verbeek sunt dintre cele mai variate: engleză, irlandeză, germană, samoană, croată, franceză, italiană, cehă, slovacă, ucraineană și uruguayană.
„Cei mai buni din lume. Acum trebuie să o și demonstrăm”, a scris Marca de ieri după măcelul Spania – Polonia 6-0, ultimul amical al echipei lui Del Bosque dinaintea Cupei Mondiale din Africa de Sud. După recitalul de marți cu polonezii, o întrebare stă pe buzele tuturor: „Cine se pune cu Spania?”.
Naționala lui Del Bosque este ca Inchiziția: nu iartă nimic. Din noiembrie 2006, doar două echipe au reușit să-i învingă pe iberici: România (1-0 într-un amical) și Statele Unite (2-0 la Cupa Confederațiilor de anul trecut). În rest, Spania a bifat record după record: 35 de meciuri consecutive fără înfrângere, 15 victorii consecutive, la care s-a adăugat și titlul de campioană europeană din 2008. Iar acum este considerată, inclusiv la casele de pariuri, favorita de la Cupa Mondială din Africa de Sud.
„Fabrică de fotbal” Atuul Spaniei pentru titlul mondial este, fără îndoială, linia de mijloc. „O fabrică de fotbal”, cum a caracterizat-o Marca. Dincolo de scorul cu Polonia, 6-0 după reușitele lui Villa, Silva, Xabi Alonso, Fabregas, Torres și Pedro, excepțională a fost combinația celor trei mijlocași, Iniesta, Xavi și Silva, la reușita a doua (infografie). Axa catalană
Del Bosque a luat la națională cam tot ce putea lua de la Barcelona, echipa despre care s-a spus că a împins fotbalul cu vreo cinci ani înainte. Axa catalană stă la baza selecționatei Spaniei: fundașii centrali Pique și Puyol, închizătorul Busquets, mijlocașii ofensivi Iniesta și Xavi, plus vârful împins David Villa
Africa de Sud, țara organizatoare a Mondialului, are un președinte pe cinste: Jacob Zuma este tatăl a 21 de copii, rezultați din cele cinci căsătorii, două logodne și cinci legături extraconjugale ale politicianului. Poligamia este acceptată în Africa de Sud, așa că Zuma s-a pus serios pe treabă. Prima dată s-a căsătorit în 1973, ultima oară chiar în acest an. Din mariaje, logodne și fel de fel de legături cu mai multe amante, a ajuns să aibă nu mai puțin de 21 de copii. Adică aproape cât un lot de Mondial. În Africa de Sud încă se consideră că femeile sunt inferioare bărbatului și nu e nicio surpriză să vezi, mai ales prin sate, soții care sunt obligate să meargă cu câțiva pași în spatele bărbaților.
Una dintre soții s-a sinucis După mai multe conflicte în familie, una dintre neveste, Kate Mantsho, s-a sinucis în anul 2000, iar în biletul ei de adio i-a interzis soțului să participe la înmormântare! „Revizuiește-ți obligațiile de tată și dă dovadă de dragoste față de copiii tăi”, i-a scris Kate înainte de a-și lua viața.
A fost acuzat de viol Cât a luat în seamă Zuma vorbele soției sale s-a văzut peste câțiva ani: în 2005, el a fost acuzat de viol de către o tânără despre care s-a zvonit că era infectată cu HIV. Politicianul a negat acuzația, declarând că tânăra a fost de acord să facă sex. La proces, Zuma a fost găsit nevinovat. Chiar și cu CV-ul pătat, în 2009 a fost ales președintele Africii de Sud.
Logodit cu o prințesă pentru 10 cirezi Zuma are gusturi rafinate: în 2
Criticate pentru proasta organizare a Cupei Mondiale, autoritățile din Africa de Sud au instituit o politică de toleranță zero față de fanii considerați violenți. Ultimii pe listă au fost zece suporteri argentinieni „barras bravas”, ultrași din America Latină.
Suporterii, care au aterizat duminică la Johannesburg, au fost imediat arestați la aeroport de autoritățile sud-africane, care i-au trimis ieri înapoi în Argentina. „Serviciile de informații au indicat că aceste persoane ar putea provoca acte de violență și conflicte cu alți fani, chiar și cu grupuri de suporteri argentinieni, în timpul Cupei Mondiale. Cel puțin doi dintre cei arestați sunt lideri de galerie, iar unul este eliberat condiționat după ce a fost condamnat pentru omucidere”, a explicat poliția sud-africană, aflată în stare de alertă din cauza posibilelor atentate teroriste marca Al Qaeda.
A omorât un copil de 13 ani! Cel mai rău famat dintre ei, Sergio „Flay” Roldan, a fost găsit vinovat pentru moartea unui copil de 13 ani. Printre suporterii expulzați se numără și Pablo Bebote Alvarez, șeful galeriei lui Independiente, „diavolii roșii”. După ce autoritățile argentiniene au furnizat organizatorilor CM o listă cu 800 de huligani, ultrașii au încercat să păcălească vigilența autorităților folosind „ruta” Argentina – Brazilia – Angola pentru a ajunge, într-un final, în Africa de Sud.
Fanii, susținuți de președintele țării Guvernul argentinian, condus de președintele Cristina Kirchner, a fost acuzat că a susț
După „transferul” lui Jose Mourinho de la Inter la Real Madrid și plecarea lui Rafa Benitez (foto) de la Liverpool, inevitabilul s-a produs ieri: Massimo Moratti, președintele-patron al milanezilor, a anunțat că Benitez va fi noul antrenor de pe „Meazza”.
Chiar și cu un „Balon de Aur” ca Messi în echipă, naționala Argentinei ține prima pagină a ziarelor prin extravagantul ei selecționer, Diego Armando Maradona.
„El Pibe de Oro” s-a pregătit exemplar pentru marea lui aventură din Africa de Sud: a slăbit nu mai puțin de 15 kilograme, și-a schimbat lookul, însă nu a renunțat la omniprezenta imagine a idolului său, Che Guevara.
Imagini de coșmar ieri, înaintea amicalului Nigeria – Coreea de Nord, scor 3-1. Peste 20 de persoane au fost rănite după ce au forțat intrarea pe stadionul din Johannesburg, unde s-a disputat partida de pregătire.
Aflați la porțile stadionului „Makhulong” și nerăbdători să intre, fanii nigerieni s-au îmbulzit și au dărâmat un gard, care a căzut pe unul dintre polițiștii care asigurau securitatea. „A fost strivit la porți când oamenii de afară s-au repezit să intre”, a povestit unul dintre colegii victimei. Sute de fani s-au lovit între ei pentru a-și face loc pe stadion, iar totul se putea transforma într-o tragedie: dintre cei peste 20 de răniți, 13 au fost transportați de urgență la spital. Din fericire, la cei mai mulți a fost vorba doar de răni ușoare.
Chiar și fără Ronaldinho sau Ronaldo, neconvocați pentru Cupa Mondială, Brazilia rămâne Brazilia. Dovadă stă isteria provocată de primul antrenament al naționalei carioca în Africa de Sud, la care au încercat să asiste peste 20.000 de suporteri.
Joi, la Soweto, periferie a orașului Johannesburg, jucătorii lui Dunga au făcut un antrenament ușor. Nu mai puțin de 20.000 de fani au împânzit zona, dar doar jumătate dintre aceștia au primit permisiunea de a intra pe stadion. Până și jucătorii au rămas surprinși de numărul foarte mare al admiratorilor, Luis Fabiano și compania filmând din autocarul care-i ducea la stadion mulțimea extaziată.
Dunga s-a luat cu mâinile de cap Ce a urmat a fost o veritabilă apocalipsă sonoră, pentru că suporterii, cei mai mulți sud-africani, au venit „înarmați” cu celebrele vuvuzelas. Zgomotul infernal produs a făcut imposibilă comunicarea pe gazon între jucători și antrenori. Selecționerul Dunga s-a luat cu mâinile de cap și și-a adus aminte că unul dintre motivele invocate pentru eșecul Braziliei de la Mondialul din 2006 a fost tocmai această permisivitate față de fani, care ar fi contribuit atunci la scăderea concentrării jucătorilor.
Pentru prima oară în istorie, doi frați vor fi adversari direcți la Cupa Mondială: fundașul german Jerome Boateng (stânga) și mijlocașul ofensiv ghanez Kevin-Prince Boateng (dreapta) vor fi față în față pe 23 iunie, data disputei dintre Germania și Ghana, din Grupa D. Alte trei perechi de frați vor fi prezente, dar sub același drapel, în Africa de Sud.
BOATENG VS BOATENG Jerome (Hamburger SV, 21 de ani) și Kevin-Prince (Portsmouth, 23 de ani) s-au născut amândoi la Berlin, însă doar primul a optat să joace pentru naționala Germaniei. Al doilea a bifat selecții la toate reprezentativele de juniori și tineret ale nemților, de la Under15 până la Under21, dar a ales în acest an să evolueze pentru Ghana, după ce a primit aprobarea din partea FIFA. „Am tot vorbit despre Cupa Mondială cu fratele meu. Dacă vom juca în acel meci (n.r. – Germania vs. Ghana), am putea fi chiar adversari direcți, ceea ce este un scenariu de-a dreptul bizar”, s-a confesat ghanezul Kevin-Prince.
Situația se cunoaște: mulți juniori pleacă de la vârste fragede din România la echipe din străinătate, unde posibilitățile de afirmare sunt mai mari și unde condițiile de pregătire sunt mai bune. Astfel, de multe ori oficialii FRF află din presă despre Dumitru Nicolau, un atacant cu origini românești de la Empoli care acum joacă la naționala de juniori a Italiei, despre Bogdan Dinu Moldovan și Alexandru Maxim, jucători de la Espanyol Barcelona care au fost solicitați să evolueze pentru reprezentativa Spaniei, despre Cristi Ponde, un puști de la Sporting Lisabona care se pregătește și el să joace la naționala Portugaliei. Alegerile lor nu sunt deloc întâmplătoare, deși primul impuls e să dai în acești copii cu pietre pentru că și-au renegat obârșia. Dar dacă au făcut sau vor face asta, motivele țin de ignoranța oficialilor noștri.
Poate că într-adevăr este dificil să monitorizezi jucătorii plecați afară încă de la 14-15 ani, însă cu siguranță nu este imposibil. E simplu să le critici tinerilor jucători opțiunile pentru țările de adopție și tot simplu e să îndrepți acuzele spre FRF. Cred că ignoranța este ușor de lepădat pentru a face loc interesului, mai ales acum, când se poate spune că fotbalul românesc, la nivel de reprezentative naționale, este în criză. De-abia după ce toate soluțiile vor fi încercate, un selecționer ar avea tot dreptul de pe lume să vină și să spună încă o dată: „Aceasta este aria noastră de selecție, nu avem ce face”.
Franța, viitoarea adversară a României din preliminariile Euro 2012, a fost învinsă de China, în ultimul amical al „cocoșilor” dinaintea Mondialului din Africa de Sud, scor 0-1. Echipa lui Domenech a jucat pe teren propriu, chiar dacă meciul s-a disputat tocmai în insula Reunion, departament francez din Oceanul Indian.
Golul lui Deng Zhuoxiang din minutul 68 a adus victoria istorică a chinezilor, iar suporterii din Hexagon de-abia așteaptă plecarea lui Raymond Domenech, programată însă după turneul final din Africa de Sud. Interesant este însă de ce selecționerul Franței s-a supărat foc înaintea meciului amical de aseară: antrenorul le-a reproșat agenților de securitate că au fost prea zeloși când nu au lăsat fanii să se apropie de naționala „cocoșilor” la un antrenament.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER