La nici 22 de ani, Marian Pleașcă e deja vedetă la Caracal, orașul în care a învățat să joace fotbal. Primul său antrenor e încântat de progresul său, iar copiii care s-au apucat de fotbal speră să-i calce pe urme.
Cel puțin după prima decizie a comisiilor de licențiere, Știința a fost trimisă în Liga a III-a. Vestea a ajuns și la Măciuca, localitate care îi așteaptă cu brațele deschise pe olteni.
Halânga nu mai este cunoscută acum în România doar pentru uzina de apă grea din localitate, ci și datorită atacantului lui Dinamo, Ionel Dănciulescu. Fotbalistul a terminat liceul la Grupul Școlar Agricol din localitate și tot acolo dă și BAC-ul.
Victor Pițurcă a purtat ieri în Bănie primele discuții despre posibilitatea creării unei noi echipe la Craiova. Acesta s-a întâlnit cu primarul interimar Marinică Dincă, dar și cu Gigi Nețoiu.
Așa cum a spus încă de la începutul săptămânii, Victor Pițurcă a ajuns în noaptea de miercuri spre joi la Craiova, iar ieri a purtat primele discuții despre posibilitatea creării unei noi echipe în Bănie. Pițurcă, însoțit de Silvian Cristescu, s-a întâlnit mai întâi cu primarul interimar Marinică Dincă, cei trei luând prânzul la un restaurant din centrul Craiovei. Întrevederea a durat o oră și 15 minute, iar la final Pițurcă și Dincă au plecat separat, fără să dea declarații.
Nețoiu ar investi După întrevederea cu primarul, Pițurcă a plecat către un alt restaurant, acolo unde s-a întâlnit cu fostul finanțator al Științei, Gigi Nețoiu, și cu omul de afaceri craiovean Doru Petrescu, cel cu care Adrian Mititelu se află în dispută de mai mulți ani pentru niște terenuri. La finalul discuțiilor, Nețoiu s-a arătat dornic să-l sprijine pe Victor Pițurcă. „Universitatea este a Olteniei, trebuie să intervină primăria. Dacă pot face ceva
Costică „Vâlcea”, președintele grupării oltene din Liga a III-a, își dorește să ajungă în Liga Campionilor cu FC Piatra Olt, după modelul Unirea Urziceni
Succesul unor echipe precum CFR Cluj și Unirea Urziceni, care din Liga a III-a au ajuns să câștige titlul și să participe în Liga Campionilor, a devenit sursă de inspirație. „Pierdută” undeva prin seria a patra a ligii a treia (locul 6), FC Piatra Olt se consideră urmașa Unirii. Cel care vrea să o scoată din anonimat este Gheorghe Constantin, fostul șef al CCA, implicat în scandalul arbitrilor din 2009!
ProSport a stat de vorbă cu omul care a „creat” fotbaliști precum Niculescu, Dănciulescu sau Luțu. Ion Pârvulescu, actualmente director tehnic la FC Piatra Olt, își amintește primii pași făcuți în fotbal de jucătorii importanți pe care i-a perfecționat. „Stăteam cu Niculescu și cu Dănciulescu după antrenamente, pe Claudiu îl puneam să bată lovituri libere și pe Ionel penalty-uri. Ce scandal îmi făceau, că îmi bat joc de ei, că ei sunt mai fraieri, mai slabi, de ce îi țin după antrenament!”, povestește Pârvulescu. Acesta își amintește că Niculescu era cel mai rebel: „Se întâmpla să mai avem niște scurtcircuite, dar aceste momente le-au prins bine. Mai mult Claudiu le «fura», mereu făcea câte ceva. Dănciulescu era un băiat mai docil, Claudiu era ușor revoluționar, rebel”.
După o săptămână de haos total, lucrurile încep să reintre în normal la Universitatea Craiova. De ieri, lotul Științei a început primul stagiu de pregătire al iernii, la Govora, într-o liniște totală, departe de agitația din Bănie.
Jucătorii Universității au lăsat în urmă „furtuna” din Bănie și își văd, în sfârșit, de treabă. Cu un nou antrenor, un nou staff și fără câțiva dintre cei alături de care au încheiat turul, fotbaliștii Științei au început ieri primul stagiu de pregătire al iernii, la Govora. Stațiunea vâlceană pare locul ideal în care să petreci câteva zile, după nebunia din Bănie: liniște și doar câțiva localnici curioși care fac poze, dar nu îndrăznesc să vorbească decât în șoaptă, să nu deranjeze jucătorii. Liniștea din jurul terenului de antrenament, unul modest, cu gard rupt, fără bănci de rezerve și cu un gazon mai mult decât prost, e „spartă” doar de preparatorul fizic Gabriel Poch, care îi cravașează pe olteni. Programul încărcat de pregătire, cu două antrenamente în fiecare zi, e încă o modalitate de a uita ce a fost și de a merge mai departe.
La Târgu-Cărbunești, un mic orășel din Gorj, aflat la 15 kilometri distanță de Tg. Jiu, totul este posibil. Acolo, Gheorghe Hagi are șase ani, e frate cu Vialis, iar unchiul celor doi este Diego Armando Maradona. Rămas fără mamă, cu tatăl plecat la muncă în străinătate și crescut acum de bunici, Afrim Gheorghe-Hagi are, la doar șase ani, idealuri mărețe. Copilul iubește nespus fotbalul și își dorește să ajungă la fel de mare ca cel al cărui nume îl poartă. Pentru a-și îndeplini visul, Hagi vrea să facă primii pași în fotbal la școala lui Gică Popescu din Bănie. Deocamdată, Hagi îi are drept parteneri de joacă pe fratele său mai mic, Vialis, numit astfel după atacantul italian Gianluca Vialli, și pe unchiul Maradona. „Eu sunt Gică Hagi din Cărbunești și îmi place mult fotbalul. Vreau să ajung fotbalist mare, ca Gică Hagi și Gică Popescu”, spune hotărât micul Hagi. Bunicul său, Gheorghe Dumitru, este extrem de mândru de nepoțelul lui: „Hagi al meu va fi un băiat excepțional, are o ambiție extraordinară. Tot micuț și firav era și Gică Hagi când juca la Farul Constanța”, spune Dumitru.
Alin Șania susține că naționala masculină mai are mult de tras pentru a ajunge la performanțele fetelor – medalie la un turneu final
Alin Șania (28 de ani), unul dintre cei mai talentați handbaliști români ai ultimilor ani, face o radiografie a sportului nostru și a modului în care este văzut acesta în Germania. Handbalistul echipei germane MT Melsungen spune că performanța fetelor (argint la CE de luna trecută) e greu, dacă nu chiar imposibil de egalat de băieți la Mondialele din Suedia, care vor debuta pe 13 ianuarie.
Cum e văzut sportul românesc în Germania? Anul acesta a fost o cădere. În afară de Oltchim, la fete, și naționala feminină, pentru care m-am bucurat foarte mult, toate echipele au dat un pas înapoi. A fost o perioadă dificilă, probabil psihicul nostru nu este pregătit pentru această criză și am cedat. Cu fotbalul a fost și mai rău. Toți se așteptau ca Steaua să facă, să dreagă, CFR-ul la fel. Steaua a avut ghinion, Clujul a ieșit cu o imagine mai șifonată, nu neapărat din cauza fotbalului. Toți ne văd ca pe cineva care a avut valoare, dar care a dat înapoi.
Băilești, un oraș îmbătrânit prea timpuriu în cei 21 de ani postcomunism, mai trăiește parcă doar prin numele mari care s-au născut aici. Faimoșii actori Amza Pellea și Marcel Iureș, dar și handbalista Oltchimului și a naționalei României, Ada Nechita, fac cunoscut în lume numele orașului „pierdut” pe undeva prin sudul țării. Cum băileștenii nu au prea multe prilejuri de sărbătoare, medalia de bronz obținută de Ada Nechita cu naționala României la Campionatul European a fost privită ca un triumf personal de un întreg oraș, iar vizita handbalistei, chiar în ziua de Crăciun, a fost transformată într-o sărbătoare. Băileștenii au lăsat totul deoparte și i-au făcut Adei, declarată în vară „Cetățean de Onoare”, o primire triumfală. În frunte cu primarul Costel Pistrițu și prefectul de Dolj Eugen Georgescu, băileștenii au organizat un spectacol pentru handbalistă, într-una din sălile de sport din oraș. Însoțită de familie și de Florin Costea Handbalista a fost așteptată cu flori de echipele de juniori de handbal masculin și feminin ale Băileștiului și și-a făcut apariția la festivitățile organizate în cinstea ei împreună cu familia, dar și cu iubitul ei, vedeta Universității Craiova, Florin Costea. În cadrul festivității, oficialitățile locale i-au înmânat handbalistei o diplomă de recunoștință și stema orașului. Marea surpriză pregătită pentru Ada a fost însă dezvăluită de primarul Pistrițu: „În urmă cu un an am câștigat un proiect european pentru construirea unei săli de sport.
Craiova are în acest moment o datorie de 4 milioane de euro la stat, jucători și angajați, iar Victor Pițurcă pare să fi găsit o soluție de moment. Craiova refuză modelul Barcelona, de a transforma fanii în acționari,
Chiar dacă Liga I a fost întreruptă, săptămâna aceasta va fi una intensă în Bănie. Victor Pițurcă lucrează la lista de achiziții și și-a stabilit deja țintele: Stoica și Păcurar de la Steaua și tripleta Varga – Bălan – Curelea de la Sportul.
Știința vine puternic din urmă pe piața transferurilor, odată cu instalarea lui Victor Pițurcă în funcția de manager general. Obiectivele clare ale acestuia sunt aducerea unui fundaș stânga și întărirea mijlocului și atacului echipei. Pentru că perioada de transferuri este aproape de final, Pițurcă a întocmit rapid lista de achiziții. În fruntea ei se află mijlocașii Dorel Stoica și Alex Păcurar, de la Steaua, doi dintre fotbaliștii preferați ai lui Pițurcă, aduși de el în Ghencea și la care Gigi Becali e dispus acum să renunțe. Ambii au căzut în dizgrația conducerii și a noului antrenor după plecarea lui Pițurcă și și-au arătat deja disponibilitatea de a-l urma pe acesta în Bănie. Pe aceeași listă se mai află portarul Stanca, Martinovic și Todorov.
De ieri e oficial. Victor Pițurcă este noul manager general al Universității, acesta semnând un contract pe trei ani. Ultimele discuții cu Mititelu s-au purtat în mare secret, în noaptea de miercuri spre joi. Adrian Mititelu și Victor Pițurcă s-au întâlnit în mare secret, în noaptea de miercuri spre joi, pentru a pune la punct ultimele detalii ale colaborării, iar ieri după-amiază au semnat contractul. ProSport a fost singurul ziar care a urmărit runda decisivă de negocieri.
Cei doi au ales să se vadă abia după miezul nopții, pentru ca totul să fie cât mai secret. Și de această dată au ales o locație neutră: hotelul Golden House din Craiova, aflat la jumătatea distanței dintre biroul patronului Științei și casa fostului selecționer. Pentru a fi cât mai discreți, Pițurcă și Mititelu au sosit separat și nu cu mașinile personale. Pițurcă a fost adus la hotel la 20 de minute după miezul nopții de către Eugen Neagoe, în timp ce Mititelu a ajuns zece minute mai târziu, cu una dintre mașinile clubului. Au urmat patru ore de discuții intense, finalizate în jurul orei 04:30.
Orodel, un sat îmbătrânit și uitat parcă de lume, în care două din trei case sunt nelocuite, pare să mai prindă viață doar atunci când aduci vorba despre cel mai vestit fiu al său, Victor Pițurcă. Aflat în plin conflict cu Gigi Becali, Pițurcă e așteptat acasă pentru a antrena Steaua! Steaua Orodel!
De la mic la mare, orice orodelean îți spune cu mândrie că de aici a plecat actualul antrenor al Stelei, dar puțini au mai rămas dintre cei care l-au cunoscut, mai ales că Pițurcă și-a petrecut doar primii 11 ani din viață în Orodel, după care s-a mutat la Craiova. „Se vede că Victor e orodelean. E ambițios, e harnic. Generațiile au trecut însă. Satul e aproape pustiu, mai toți au plecat în Europa la muncă, iar restul s-a dus la oraș. Își mai amintesc câte unii de Victor, cei mai bătrâni. Am vrut să-l declarăm cetățean de onoare, dar s-au împotrivit unii”, spune dezamăgit Ionel Ghiță, văr de gradul doi cu Pițurcă și fost viceprimar al comunei.
Are în proprietate și o pădure!
Casa părintească a lui Victor Pițurcă, sau Bică, așa cum era poreclit de prieteni în copilărie, nu mai e în picioare. Pe locul pe care se afla aceasta tronează acum plantații de viță-de-vie. Familia Pițurcă nu s-a putut însă rupe de origini. A cumpărat o casă în imediata apropiere, iar grădina și terenul deținute de familie sunt și acum cultivate și îngrijite. „Aici s-a născut tanti Mărioara (n.r. – mama lui Victor Pițurcă). Pe aici au trecut pașii lui Victor și o să mai treacă, pentru că mai vine din când
Odată cu revenirea Universității la Craiova, stadionul „Ion Oblemenco” (foto) va primi și el tratamentul care i se cuvine. Arena va fi curățată și readusă la viață. Operațiunea de salubrizare, al cărei start e preconizat pentru astăzi, se anunță a fi un efort comun. La acțiune vor participa angajați ai clubului, dar și deținuți de la Penitenciarul Craiova. Directorii diferitelor regii din subordinea primăriei s-au declarat și ei dispuși să ajute. „Până acum nu mi-a solicitat nimeni sprijinul în această problemă, dar, dacă mi se va cere, vom ajuta”, a declarat directorul general al RAADPFL Craiova, Ion Petre. Și Direcția Județeană pentru Sport Dolj și-a oferit sprijinul. „Am vorbit deja cu Adrian Mititelu și l-am asigurat de sprijinul nostru, dacă este nevoie”, a spus Nicu Braun, directorul adjunct al instituției. O comisie care are sarcina să reomologheze „Oblemenco”
Răsturnare spectaculoasă de situație în Bănie. Deși Universitatea părea mai departe ca oricând de întoarcerea pe „Ion Oblemenco”, ieri, în doar câteva ore, Mititelu și primăria au bătut palma pentru revenirea Științei la Craiova.
Lucrurile revin la normal în Bănie. După o jumătate de an, Universitatea se întoarce la Craiova, meciul cu Poli Timișoara urmând a se disputa pe „Ion Oblemenco”. Zilele de după partida cu Steaua au fost decisive pentru Adrian Mititelu în luarea deciziei. Patronul Științei a fost asaltat de suporteri cu mesaje de încurajare și cu rugăminți să readucă echipa, iar apropiații săi și jucătorii au „marșat” și ei pe ideea fanilor. „Craiova are echipă, dar prea e furată. Dacă revenim pe «Oblemenco»
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER