Serghei Fursenko , șef al Federației Ruse de Fotbal din februarie acest an și fost președinte al echipei Zenit St. Petersburg (2005-2008), a acordat ProSport un interesant interviu despre confruntarea Unirii Urziceni cu echipa din fosta capitală a lui Petru cel Mare.
Este autor a 20 de cărți pe teme tehnico-științifice, fiind de profesie inginer. În 2002 a făcut și un film documentar: „Tainele corăbiilor dispărute”. Contactat telefonic pentru a vorbi despre meciul Unirea Urziceni – Zenit Sankt Petersburg, din turul trei preliminar al Ligii Campionilor, Fursenko a spus că formația rusă este invincibilă în acest moment și este puțin probabil să fie eliminată de ialomițeni.
Domnule președinte, cum vedeți meciul Unirea Urziceni – Zenit Sankt Petersburg? Echipele românești sunt foarte puternice. Colaborez foarte bine cu președintele vostru, Mircea Sandu. Este un tip constructiv și ambițios. Știu de la el multe despre fotbalul românesc. Acest meci va fi unul interesant.
Puteți da un pronostic? Mă feresc de așa ceva, pentru că, dincolo de orice, cel mai mult contează jocul. Pot spune însă că Zenit se află într-o formă excelentă, n-a pierdut niciun meci până acum în campionatul Rusiei. Astfel, va fi foarte greu pentru Unirea Urziceni să se califice mai departe, dacă nu chiar imposibil.
Cum colaborați cu Mircea Sandu? Mă văd cu el de fiecare dată atunci când sunt ședințe la UEFA sau când mergem la congrese. Discutăm în general despre fotbalul european.
Ce știți despre campionatul
La 80 de ani, Ion Iliescu pare la fel de tânăr. Nu și-a pierdut deloc memoria, deși, de-a lungul vieții, a trecut prin evenimente cumplite, de la simplu om care a muncit pe șantier până la președinte de stat.
În dialogul cu Prosport, fostul șef al României a vorbit despre sport cu dezinvoltură, și-a amintit date, nume, situații chiar din anii de după cel de-al doilea război mondial. Ne-a spus în premieră cum a ajuns să conducă sportul școlar și universitar, dar și cluburile din țară organizate sub un singur nume: Știința.
Celebrul poet român salută revenirea lui Piți în Ghencea în calitate de antrenor, spunând că are șanse mari să ia titlul în Liga I.
În ultima vreme, Adrian Păunescu s-a retras acasă, evitând să apară la emisiuni televizate și să acorde interviuri. Spunea că e bolnav, fără să dezvăluie diagnosticul. Din acest motiv, celebrul poet ne-a amânat cu câteva săptămâni demersul jurnalistic. A zis că nu se simte prea bine și că nu e încă momentul să vorbească. Apoi, într-o zi, apare un mesaj pe telefon: „Mâine, la ora 12.00, la mine acasă”. Ne-am conformat. Când am bătut la poartă, Păunescu ne-a poftit în curte. Era vesel, nu și-a trădat deloc presupusa boală de care suferă. Doar branula fixată pe antebrațul drept, prin care i se injectează albumină, arată că are ceva.
Păunescu n-a slăbit deloc, așa cum s-a speculat. Dimpotrivă, în ziua interviului era în formă foarte bună, vorbind cu reporterul Prosport preț de o oră și jumătate despre situația generală din fotbalul românesc. A rezultat un interviu senzațional, pe care vă invităm să-l citiți în rândurile următoare.
Ionuț Lupescu, director general al FRF, a găsit soluția pentru salvarea fotbalului românesc. În cel mai scurt timp, vrea să implementeze modelul nemților.
După Euro 2000, federația germană a obligat cluburile să înființeze centre de excelență în valoare de 10 milioane de euro. „Din 23 de jucători din lotul Germaniei aflați la Cupa Mondială, 19 au fost crescuți în astfel de centre. Iată că, după 10 ani, planul nemților a dat rezultatele scontate”, spune Ionuț. „Kaiserul” dă însă de înțeles că nu poate să forțeze cluburile să adopte această metodă, fiindcă „noi ne plângem că n-avem bani nici pentru bugetele echipelor”. Fostul mare internațional a decis deja de comun acord cu Asociațiile Județene de Fotbal să adune cei mai buni jucători din provincie: „Planul e să facem naționale ale județelor, unde să selectăm cei mai buni jucători”.
„Generația de Aur” și-a amintit de Columbia
Gică Popescu știe ca-n palmă Olanda, unde a jucat patru sezoane la PSV Eindhoven (1990-1994). A cucerit două titluri de campion și își aduce aminte cu plăcere de perioada pe care a petrecut-o acolo. La fel de încântat a fost și când „Portocala mecanică” s-a calificat în semifinale, după ce a trecut marți de Uruguay cu 3-2, la capătul unei partide dramatice.
Victoria olandezilor în sferturile Cupei Mondiale cu Brazilia este, pentru unii, o surpriză, dar pentru alții nu. Mitică Dragomir, șeful Ligii Profesioniste, știe unde se află cheia succesului pentru batavi.
„Surprize vor mai fi la această Cupă Mondială. La fotbal se poate întâmpla orice. Să nu uitați că Olanda e cea mai organizată țară din lume la capitolul selecții. Are o politică foarte bună, naturalizează jucători de pe tot mapamondul când aceștia au 10-12 ani, iar rezultatele se văd. Asta încearcă să facă acum și Spania. Văd o finală între Argentina și Spania”, a spus Dumitru Dragomir, care afirmă și că pronosticase victoria Olandei.
Petre Roman dezvăluie amănunte inedite despre Steaua și despre perioada în care era premier al României. El a vrut la un moment dat să transforme cluburile departamentale Steaua și Dinamo în societăți comerciale pe acțiuni […]
În discuția purtată cu ProSport preț de o oră, Petre Roman a vorbit despre fotbal cu atâta ardoare și claritate, încât, dacă ar fi acum în fenomen, s-ar descurca mai bine în relația cu mass-media, de exemplu, decât o grămadă de antrenori care adoptă adesea clasicul limbaj de lemn de la alți colegi mai dotați din punct de vedere lingvistic. în fapt, Roman n-a fost și nu este doar un demnitar. În anii 60 a jucat fotbal la echipa de tineret a Stelei, fiind antrenat de Romeo Catană și Victor Dumitrescu. A mai practicat lupte greco-romane la nivel de juniori și rugby la echipa de tineret de la Grivița. În acest sens, fostul premier poate să-și dea cu părerea despre ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc, pe care-l consideră dezastruos.
Remiza Italiei cu Noua Zeelandă este o surpriză de proporții din toate punctele de vedere. Squadra Azzurra este campioană mondială, dar s-a izbit de un ciot, care i-a mai și dat gol.
Altădată redutabili în defensivă, elevii lui Marcello Lippi au fost de nerecunoscut, fiind conduși încă din minutul 7! Cosmin Contra, fost fundaș la AC Milan, a comentat pentru ProSport situația Italiei: „E o mare surpriză. Nu mai există echipe mici și echipe mari. Chiar dacă ești Italia și ești campioană mondială, uite că ești aproape de eliminare. Italienii sunt în impas de la Europenele din 2008, când au remizat și cu noi”. Vorbind despre eșecurile echipelor importante la această Cupă Mondială, „Guriță” s-a referit și la cel al Spaniei, scor 0-1 cu Elveția: „În Spania nu s-a făcut o dramă că a pierdut meciul cu Elveția. A fost considerat un accident. Dacă eram noi în locul lor, ne-ar fi omorât lumea”.
Dănuț Lupu (foto), fost jucător la Brescia în anii ”90, susține că Italia se află într-o decădere totală: „Italia a făcut gafe copilărești, am văzut greșeala lui Cannavaro. Nu degeaba a plecat să joace în Țările Arabe. E la final de carieră și vrea să adune bani. Joacă pe un post greu. Dacă greșește, se vede imediat. Italia are o generație foarte bătrână. Se duce încet-încet și nu mai vine nimic din urmă. Va ajunge așa cum e România acum, ciuca bătăilor”.
Bun cunoscător al fotbalului francez, Loți Bölöni vorbește pentru ProSport despre cauzele eșecului reprezentativei lui Domenech, dar și despre România. Fostul selecționer al tricolorilor, care a antrenat zece sezoane în Franța, la AS Nancy (1994-2000), Stade Rennais (2003-2006) și AS Monaco (2006), spune că inclusiv nivelul intelectual al „cocoșilor” a lăsat de dorit!
Cum comentați eșecul Franței în fața Mexicului și, implicit, eliminarea ei de la Cupa Mondială? Franța este o mare deÂzamăgire, nu atât din punctul de vedere al valorii fotbalistice a jucătorilor. Într-o competiție, indiferent de nivelul ei, trebuie să fii capabil să-ți exprimi calitățile. Jucătorilor francezi nu le-a lipsit voința, pentru că fiecare vrea să dea tot ce e mai bun la o Cupă Mondială, ci entuziasmul! Și nivelul lor intelectual a lăsat de dorit.
Credeți că lipsa lor de formă este o consecință a conflictului cu antrenorul Domenech? Sunt speculații. La fiecare echipă sunt conflicte mai mari sau mai mici. În cazul Franței, cred că atât jucătorii, cât și antrenorul și ceilalți din stafful său sunt plictisiți unii de alții.
Când vorbește despre fotbal, Ștefan Bănică (43 de ani) o face în calitate de fan tradițional al dinamoviștilor. Ține cu gruparea din „Ștefan cel Mare” din 1972, a realizat un imn pentru „câini” în 2000 și dorește să-și ajute favoriții prin muzică dacă va fi cazul. Ca orice român, este susținător fidel al naționalei, însă se arată dezamăgit de lipsa performanțelor după episodul SUA 1994. Cupa Mondială l-a prins în mare forfotă. Nu se poate uita la meciuri, fiindcă are un program infernal. Cele trei repetiții pe zi pentru discul „Superlove”, care va conține 12 piese și va apărea în toamnă, îl determină să pună competiția din Africa de Sud pe locul 2 pe lista priorităților sale.
Vei avea timp să te uiți la meciuri pe parcursul desfășurării Cupei Mondiale? Din păcate, acum am trei repetiții pe zi, așa s-a nimerit, trebuie să terminăm repetițiile la teatru și cele pentru discul care va ieși în toamnă. Sper totuși să prind câteva meciuri. Când eram puști, țin minte și-acum cum mă uitam pe bulgari, pentru că Televiziunea Română n-a mai transmis nimic în perioada aia neagră a anilor 80. Sigur că astăzi miza ar fi fost mult mai mare pentru mine și pentru toți românii dacă și România ar fi participat la acest Campionat Mondial.
Ce fel de disc vei scoate pe piață? Un disc care se numește „Superlove”, unde este inclusă și cea mai nouă piesă, pe care am promovat-o, cu același nume.
„Am un mare respect pentru Mister”, spune Bănică despre Dinu, după care își manifestă dezamăgirea pentru ce este acum echipa sa de suflet, Dinamo.
De când ții cu Dinamo? Din 1972. E normal într-un fel, am copilărit lângă stadionul Dinamo. Mi-a plăcut întotdeauna spiritul lui Dinamo, cel de învingător.
Nu ți-ai schimbat echipa deloc? Doamne ferește! Nu pot cânta azi rock and roll, iar mâine rap sau mai știu eu ce altceva. Ă‚sta-i crezul meu. Așa și cu Dinamo, a fost și este echipa mea.
Radu Gabriel Safta, ambasadorul României în Africa de Sud, a acceptat să discute cu ProSport despre Campionatul Mondial și să furnizeze date importante pentru turiștii români care au sosit sau vor sosi în zonă pentru a urmări meciurile de fotbal. Excelența Sa spune că, în general, orice cetățean străin trebuie să evite deplasările nesupravegheate.
Ce-i sfătuiți pe românii din țară sau din străinătate care se vor deplasa în Africa de Sud pentru a vedea meciurile de la Campionatul Mondial? În afara rezervărilor hoteliere efectuate în țară, recomand cetățenilor români să pună la punct, pe cât posibil, și transportul de la aeroport la hotel, de la hotel la stadion și retur, precum și pentru vizitarea obiectivelor turistice. În cazul în care se închiriază un autoturism, precizez că circulația pe drumurile publice în Africa de Sud se face la fel ca în Marea Britanie, adică pe partea stângă a sensului de mers și cu volanul pe dreapta, ceea ce presupune o anume abilitate. Recomand închirierea autoturismelor având cutie de viteze automată și mai ales închirierea/cumpărarea navigatoarelor GPS pentru orientare pe sistemul rutier sud african.
Ghana a produs primul mare șoc la Cupa Mondială, învingând ieri Serbia cu 1-0 printr-un gol marcat din penalty. Din păcate pentru orgoliul nostru, africanii au depășit aceeași echipă antrenată de Radomir Antic care ne-a spulberat, cu 5-0, în preliminarii. Ca și atunci, și acum antrenorul sârbilor a introdus pe teren „11″-ele similar din meciul cu România din 2009.
Ștefan Iovan, antrenorul secund al naționalei, a încercat să nu comenteze prea mult situația: „Meciul acela cu sârbii, din deplasare, a fost un accident, nu-l mai comentez. Nu știu ce s-a întâmplat atunci de ne-am comportat așa. Ghana este o echipă bună, chiar dacă e din Africa. Nu e o surpriză că a bătut, fiindcă are jucători care evoluează în campionate puternice”.
Fostul internațional, care a fost secund și în mandatul lui Pițurcă, atunci când Serbia ne-a învins la Constanța cu 3-2, se aștepta la mai mult din partea atacanților ex-iugoslavi: „La ei, am luat niște goluri stupide. Serbia nu m-a impresionat niciodată, nici la 5-0. Jovanovic și Vranic ar fi trebuit să facă mai multe. Echipa Ghanei a fost mai organizată, disciplinată, a alergat foarte mult”.
Iovan a explicat de ce niciun antrenor al naționalei nu s-a deplasat în Africa de Sud: „Am avut o discuție la federație. Urma să plece Răzvan Lucescu, dar a picat totul. Astea sunt prostii că n-avem bani. Nu s-a dus, pentru că la naționala Franței vine Blanc. E ca și instalat antrenor. Iar Blanc va veni sigur cu alt sistem de joc, alți jucători. N-avea rost să
Naționala Sloveniei, o cunoștință mai veche de-a noastră, a uimit întreaga asistență de pe stadionul „Peter Mokaba” din Polokwane, după ce a învins Algeria cu 1-0 și a devenit liderul Grupei C înaintea Angliei!
Surpriza e cu atât mai mare, cu cât antrenorul ex-iugoslavilor, Matjaz Kek, a mizat pe aportul a șapte jucători (luând în calcul și rezervele de ieri) care au evoluat și în 2007 în „dubla” cu România, în preliminariile pentru Euro 2008. Atunci, tricolorii s-au impus clar cu 2-1 în deplasare și cu 2-0 pe teren propriu. Ironia sorții, în vreme ce Chivu și compania fac plajă și urmăresc meciurile la televizor, slovenii, conduși de pe margine de același tehnician, fac spectacol la CM! Meciul s-a rupt însă în minutul 73, când Ghezzal a luat stupid al doilea galben pentru un henț inutil.
Povestea ultimului Mondial, cel din Franța 1998, la care a participat naționala de fotbal a României este aparte prin farmecul ei.
Dincolo de eșecul cu Croația, din optimi, rămânem în istorie cu două tipuri de legende: cea a jucătorilor precum Stelea, Dan Petrescu, Gică Popescu, Gică Hagi, Dorinel Munteanu, Gâlcă, Moldovan sau Adi Ilie și cea a atmosferei create în tabăra tricolorilor după victoriile din grupă cu selecționatele Columbiei și Angliei. În urma lor, jucătorii și-au vopsit părul în galben, iar antrenorul Anghel Iordănescu s-a tuns la chelie.
„Am avut minte de copii”
Dorinel Munteanu, titular incontestabil la turneul final din Franța 1998, și-a adus aminte de acel eveniment. „Nu știu ce a fost în capul nostru! Am avut minte de copii. Apoi am regretat ceea ce am făcut, cel puțin eu”, mărturisește Munti.
Pe Virgil Ianțu îl știm cu toții de la televizor. Mai precis, din popularele emisiuni „Copiii spun lucruri trăsnite”, „Megastar”, „Vrei să fii miliardar” sau „Te crezi mai deștept?”. Calitatea sa de prezentator se îmbină cu cea de cântăreț. Nu întâmplător s-a remarcat în trupa lui Ștefan Bănică, The Fifties, în care furniza backing-vocals: îl acompania pe solistul principal.
N-a intrat în lumea show-bizz-ului ca un atlet chinez care ia dintr-o dată medalia de aur și apoi dispare brusc, așa cum a apărut. Spre vârf l-au propulsat cunoștințele solide de muzică. A început să ia lecții de vioară de la cinci ani, iar apoi a absolvit Liceul de Artă „Ion Vidu”, din Timișoara. Și, ca orice bănățean, indiferent de profesie, ține de mic cu Poli Timișoara.
Internaționalul ucrainean Dmitro Cigrinski n-a uitat că a fost crescut de Mircea Lucescu. La 18 ani juca deja
pentru echipa mare a Șahtiorului, iar acum, la 23, a ajuns în curtea campioanei Spaniei, FC Barcelona.
Stadionul din Lviv, unde ar trebui să se dispute meciuri la turneul final de la Euro 2012, seamănă deocamdată cu un imens șantier lăsat în paragină. Nu e vorba despre arena „Ucraina”, pe care au jucat sâmbătă seară tricolorii în amicalul cu naționala lui Șevcenko, ci de cea situată cu mult în afara orașului, la intersecția drumurilor ce duc spre Ivano-Frankivsk și Kiev.
Ieșim din Lviv și vedem din depărtare câteva macarale gigantice. Găsim un drum îngust. Pe el ajungem la stația de betoane aferentă șantierului unde se construiește stadionul ce urmează să găzduiască Euro 2012. Un paznic ne spune că trebuie să lăsăm mașina și să mergem pe jos, fiindcă altfel
După înfrângerea de la Lvov (2-3), selecționerul i-a făcut praf pe arbitrii cehi. Reacția sa a fost însă temperată de Ionuț Lupescu. Directorul general îi transmite selecționerului să se uite mai bine în ograda noastră. După 2-1 pentru România, Ucraina a reușit să răstoarne situația de pe tabelă cu
Tricolorii au încercat să se relaxeze înaintea meciului cu Ucraina într-un mod cât mai simplu. Ieri, la ora 11:00, s-au urcat în autocar și au plecat să viziteze centrul orașului. La coborâre, Bogdan Stelea, secundul lui Răzvan Lucescu, le-a spus: „La unu fără un sfert să fiți înapoi!”. Apoi, jucătorii s-au despărțit. De marele grup s-au rupt Cristi Chivu și Bogdan Lobonț, care au luat-o la pas prin Lvov. „Ce bine că nu-i așa cald ca în București”, a spus starul lui Inter Milano.
Cristi și Bogdan au traversat o stradă și au intrat în două magazine Adidas. „Lobby” a vrut inițial să-și ia o pereche de pantofi sport, apoi s-a răzgândit și i-a pus înapoi pe raft. Asta pentru că n-avea bani schimbați, iar vânzătoarea n-a acceptat plata în euro. Pantofii costau 1.615 grivna, adică peste 200 de euro.
Chivu a vrut să mănânce hot-dog și fornetti Cei doi prieteni s-au pierdut pe străduțele întortocheate ale orașului. Chivu a acuzat dureri de cap, în vreme ce Lobonț s-a străduit să pronunțe în ucraineană denumirile magazinelor. Văzând că fundașul lui Inter nu știe niciun cuvânt, l-a întrebat: „Păi, n-ai învățat rusa la școală?”. Iar Cristi i-a răspuns: „Am învățat-o doar în clasa întâi și a doua. Nu știu nimic”.
Brusc, căpitanului i se face foame: „Aș mânca acum un hot-dog”. Fascinat, portarul naționalei îi spune zâmbind: „Uite, peste drum este o shaormerie”. Când au trecut pe lângă un butic unde se serveau fornetti, Chivu a exclamat: „Știi că, de fiecare dată când vin în țară, mănân
Naționala României joacă astăzi, la Lvov, de la ora 20:30, meciul amical contra Ucrainei. Înaintea partidei, selecționerul Răzvan Lucescu a acceptat să stea de vorbă cu ProSport și să-și spună planurile legate de jocul de azi și de viitorul primei reprezentative.
Cum ai caracteriza naționala Ucrainei? Ucraina are un fotbal bazat pe forță și agresivitate, antrenorul are la dispoziție tot ce e mai bun la ora actuală. E vorba de Cigrinski, Timoșciuk, Șevcenko, e și rezerva Voronin. Mai e Aliev, care joacă în campionatul Rusiei. Fotbalul lor a crescut foarte mult în ultima vreme, având în mod constant două echipe în Liga Campionilor. Din spate a venit puternic și Metalist Harkov, al cărei antrenor este selecționerul naționalei.
Te poate ajuta Tibi Ghioane cu vreun sfat?
Dacă mergi cu mașina spre Lvov, poți juca meciul vieții chiar pe traseu în cele 11 ore de condus. Pornim spre Lvov fără a ști ce ne așteaptă pe drumul lung de aproape 800 de kilometri. La graniță, vameșii români ne avertizează când le cerem sfaturi despre declararea obiectelor pe care le deținem (laptopuri, aparate foto și carduri de transmisie): „Dacă nu sunteți atenți și scăpați ceva de pe listă, ucrainenii vă pot confisca banii și mașina la revenirea în țară!”.
„Aveți pistol la voi?” Trecem de un filtru al ucrainenilor, nu înainte de a ne pune semnăturile pe două hârtii. La al doilea punct trebuie să ne ștampilăm toate documentele. Afișând o grimasă gravă, grănicerul de serviciu adoptă un ton ferm: „Aveți pistol la voi?”. Ne luăm inima-n dinți și încercăm să înveselim atmosfera: „N-avem așa ceva. Suntem jurnaliști și mergem la meciul amical de la Lvov, dintre Ucraina și România”. „Și… cu ce echipă țineți?”, ne întreabă grănicerul. „Cu ambele, pentru că eu sunt jumătate ucrainean și jumătate român”, îi spune unul dintre noi. Grănicerul aprobă ușor din cap și ne lasă să plecăm.
Naționala de fotbal a României a ajuns aseară, în jurul orei 18:20, la Lvov, pe o ploaie torențială, pentru meciul amical de sâmbătă, cu Ucraina.
Tricolorii nu s-au comportat ca niște vedete, cărând de zor bagajele din aeroport în autocar și în microbuz. Și căpitanul Cristi Chivu a pus osul la muncă, alături de Tibi Ghioane, Gabi Tamaș și mulți alții. Elevii lui Răzvan Lucescu s-au îmbarcat apoi în autocarul echipei locale de prima ligă, Karpati Lvov, și au pornit spre hotel. Delegației i s-au alăturat și cei doi clujeni de la CFR convocați, Dică și Deac, care au jucat la Iași în finala Cupei României.
Cine nu i-a văzut jucând pe „artiștii” anilor 80 a avut ieri ocazia să admire driblingurile lui Balaci, forța de buldozer a lui Cămătaru, inteligența din joc a lui Cîrțu și grația lui Belodedici. Cu câteva kilograme bune în plus, cu părul grizonat sau chiar alb, jucătorii-legendă au încercat să nu se facă de râs, și în mare măsură au reușit! Ei au învins cu 3-2 echipa suporterilor, prin golurile marcate de Balaci, Cîrțu și Cămătaru. Un-doi senzațional Balaci – Cămătaru, primul scapă pe dreapta, îl vede venind în viteză pe Cîrțu, pasă la întâlnire și gooooooool! Nu e o fază de acum 25 de ani a Craiovei Maxima, ci una petrecută ieri, la Iași, în meciul Legende – Suporteri.
„Oneață” poate să-i dea lecții lui Torje Lung a fost în formă mare, deși era unul dintre cei mai bătrâni de pe teren, plonjând ca în vremurile bune la picioarele adversarilor! Belo e ca în tinerețe, are aceleași mișcări, bineînțeles că e mai lent, dar se plasează excelent și rezolvă cu eleganță fazele defensive. Augustin și Cîrțu impresionează prin precizia centrărilor. Torje și Nicoliță ar trebui să ia aminte, să revadă meciul ăsta și să învețe cum se dă o centrare în fața porții!
Cămătaru, vedetă ca în tinerețe
ProSport încheie astăzi serialul dedicat celor mai tari povești din Cupa României la fotbal. Ultimul episod este unul spectaculos, avându-l drept erou principal pe Marius Lăcătuș chiar în ziua în care acesta va încerca să-și adjudece trofeul cu echipa pe care o antrenează acum, FC Vaslui.
Azi, la Iași, de la ora 21:00, „Fiara” visează să ia Cupa și să pună capăt supremației de trei ani și jumătate a CFR-ului, echipă neînvinsă în această competiție. În contextul dat, cotidianul nostru face un salt peste timp și vă introduce în atmosfera unor momente legendare ale fotbalului nostru, pe vremea când antrenorul moldovenilor își croia cu tenacitate și talent statutul de simbol al echipei Steaua. Veți putea citi alăturat cum a câștigat Lăcătuș primul event din carieră în 1985, la 21 de ani, și cum în 1999, la 35 de ani, în amurgul carierei, a ridicat deasupra capului ultima Cupă din cariera de jucător.
Unde dai și unde crapă
Stilul rebel și imprevizibil, atât de apreciat pe vremuri pe teren, i-a influențat decisiv lui Lăcătuș și destinul în viață. Azi veți citi cum tânărul Lăcătuș realiza primul său event cu Steaua în 1985, la 21 de ani, după ce, cu doar doi ani mai devreme, evenimente absolut neașteptate l-au deviat din drumul care-l ducea în curtea marilor rivali din „Ștefan cel Mare”.
„Stai dracu”, speriatule!” Înainte să ajungă la Steaua, Lăcătuș trebuia să semneze cu Dinamo! În 1983, Marius juca la FCM Brașov. Mitică Dragomir, actualul șef al LPF, care pe atunci era președi
În primăvara lui 1989, cu doar câteva luni înaintea Revoluției, tensiunea dintre Armată și Securitate atinsese paroxismul, iar acest lucru era evident și pe terenul de fotbal, acolo unde se înfruntau Steaua și Dinamo. Așa a ajuns Cupa din ultimul an al comunismului în România să se joace la Brașov.
Finala Cupei din 1988 se întrerupsese în ultimele minute, la 1-1, roș-albaștrii bătându-l măr pe arbitrul care indicase ofsaid și retrăgându-se de pe teren la ordinul lui Valentin, fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu. Meciul de campionat din returul ediției 1988-1989 s-a lăsat cu un scandal și mai mare, Steaua învingând cu 2-1 cu largul concurs al arbitrului Ion Crăciunescu, „fluieraș” care fusese nevoit să elimine doi dinamoviști pentru a asigura victoria gazdelor. La finalul acelui joc, Andone a făcut semne obscene către tribuna oficială, unde trona Valentin Ceaușescu, iar federația a reacționat prompt, suspendându-l. În acest context tensionat, în finala Cupei României din 26 iunie 1989 s-au întâlnit, din nou, Steaua și Dinamo. N-a contat atât meciu
Finala Steaua – Național, din 1997, a fost memorabilă pentru golurile încasate de Răzvan Lucescu (actualul selecționer al României apăra atunci buturile grupării din Parcul cu Platani) și pentru cele înscrise de Sabin Ilie. Nimeni n-a avut niciun fel de emoții, pentru că, în minutul 10, era deja 2-0 în favoarea roș-albaștrilor. Sabin a făcut hat-trick în minutul 30, traversând cea mai bună perioadă a sa din carieră. Până la urmă, Steaua a învins cu 4-2 și a primit medaliile și Cupa din partea președintelui Emil Constantinescu și a senatorului Petre Roman.
Într-un interviu acordat ProSport, politicianul Cozmin Gușă, fost secretar general al PSD în perioada în care acest partid era la putere în România, dezvăluie în premieră momente-cheie din trecutul recent al fotbalului nostru, care au influențat decisiv traiectoria acestui sport în ultimii ani. Lucruri până acum doar bănuite sunt confirmate de Gușă, care povestește cum, în 2003, s-a întâlnit cu Gică Hagi și Gică Popescu la restaurantul Elenei Udrea pentru a plănui răsturnarea lui Mircea Sandu și a lui Dumitru Dragomir!
„Săpat” de colegi
Lui Gușă nu i-a reușit, până la urmă, planul de a reforma fotbalul, blocat fiind de șeful de atunci al PSD, Adrian Năstase (premier între 2000 și 2004), și de eminența cenușie a aceluiași partid, Viorel Hrebenciuc. Gușă nu i-a nominalizat pe cei care l-au sabotat, ferindu-se să intre în polemici. ProSport a aflat însă că Sandu și Dragomir au fost sprijiniți de vechea gardă a politicii românești. La acea vreme, în 2003, Adrian Năstase, care era prim-ministru, și Viorel Hrebenciuc, în calitate de lider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, s-au întâlnit în secret cu „Nașul” și cu „Corleone”, asigurându-i că nu-și vor pierde funcțiile!
Cozmin Gușă mărturisește că s-a supărat pe Toni Doboș atunci când acesta i-a vândut echipa lui Iancu, în 2005. El critică politica dusă de patronul Timișoarei, sfătuindu-l să nu se amestece în treburile antrenorului și să se ocupe de management.
De ce ați adus AEK București pe Bega, nu la Cluj? Toni fiind din Turda, iar eu din Câmpia Turzii, ar fi trebuit să ducem echipa la Cluj. Am vorbit cu Ioan Rus (n.r. – președintele organizației PSD Cluj), dar mi-a spus că nu sunt bani… Apoi mi-a venit ideea. Tatăl meu, care murise în 2000, ținuse toată viața cu Poli, fiind născut la Timișoara. Au fost de acord și oamenii politici de-acolo… Apoi am intrat în agitații politice, cu plecarea din PSD, pe 4 iulie 2003. Cu Toni n-am mai vorbit o perioadă, apoi am auzit că s-a înțeles cu Iancu. Când l-am întrebat de ce a vândut echipa, a fost destul de evaziv… M-am supărat pe el și l-am certat.
Dacă ați fi știut, s-ar fi ajuns la acea tranzacție? Poate că nu era nevoie să vândă echipa. Nu cred că i-aș fi dat echipa lui Iancu. Toni s-a văzut singur în acea perioadă, i se părea că nu mai este sprijinit. Intrasem deja în campanie cu Băsescu în 2004, presiunea era foarte mare.
Timișoara n-a reușit să câștige niciun trofeu de la venirea lui Iancu… Nu poți, după fiecare meci, să ieși la televizor și să spui: „De data asta îl iertăm pe domnul Sabău”. Cum îți permiți tu să-l califici pe Sabău dacă a făcut sau nu bine echipa? A, dacă s-ar exprima Gică Hagi despre Sabău… Sau Gică Popescu,
ProSport vă prezintă azi o nouă poveste senzațională din istoria finalelor de Cupa României. La prima vedere, un meci din 1973, Chimia Râmnicu Vâlcea – Constructorul Galați, care s-a jucat cu trofeul pe masă pe stadionul „23 August”, din București, ar trebui să pară banal. A trecut mult timp de atunci și, în plus, aceste echipe n-au strălucit, precum Steaua, Rapid, Argeș sau Dinamo. Chimia, fiindcă la această formație ne vom referi, a avut însă un mare avantaj: Mitică Dragomir, actualul președintele al LPF. Mitică avea atunci 27 de ani.
În 1971, Dragomir tocmai se lăsase de fotbal, după ce un jucător de la FC Argeș îi rupsese piciorul într-o partidă din Cupă. Ca o ironie a sorții, „Corleone” a ajuns mai întâi secretar al clubului vâlcean, apoi președinte. Dezvăluirile sale halucinante despre Chimia, pe care a condus-o vreme de trei ani, dar și despre finala din 1973, contra Constructorului Galați, le puteți citi în rândurile de mai jos.
„Asta e soarta… Dacă nu-mi rupeam atunci piciorul, nu ajungeam niciodată președinte. Nici la Chimia, nici la Ligă! Jucam în Cupă, cu Argeșul, iar Halagian i-a zis lui Nedelcu: «Ia-l, mă!». M-a luat și în zgură m-a trimis. Eram fundaș, dar făceam și faza ofensivă. Fugeam ca Lăcătuș. Halagian m-a curățat, dar mi-a făcut un bine”, își începe povestea senzațională actualul președintele al Ligii.
Episodul șase al poveștii celor mai interesante zece finale din istoria Cupei României care vă sunt prezentate de ProSport a ajuns la un moment de pomină, de natură să suscite polemici aprinse și acum, la atâția ani după evenimente. Pe 21 iunie se împlinesc 15 ani de la meciul incendiar Petrolul Ploiești – Rapid București, disputat pe „23 August” și încheiat, după un scandal imens, cu victoria prahovenilor în urma loviturilor de departajare: 1-1 după 120 de minute, 5-3 după penalty-uri.
Până în minutul 82 al acelei finale cu favorit clar – o echipă Rapid plină de vedete, în plină ascensiune și iubită de arbitrii cărora George Copos le dăduse pe mână magazine Samsung în localitățile de baștină – nu s-a întâmplat nimic deosebit.
David Triesman, președintele Federației engleze, susține că are dovezi în legătură cu faptul că omologul său spaniol se interesează de arbitrii pe care-i va avea naționala iberică în grupele CM din Africa de Sud, pentru a-i mitui.
Lordul David Triesman este foarte respectat în fotbalul englez
Inter a câștigat ieri al cincilea titlu consecutiv în Serie A, după victoria cu 1-0 de la Siena. „Este titlul lui Mourinho”, a spus președintele Massimo Moratti după meci.
În ultima etapă a sezonului, disputată ieri, milanezii s-au impus cu 1-0 la retrogradata Siena, prin golul reușit abia după pauză de Diego Milito. Rivala AS Roma, deja învinsă de Inter în finala Cupei, pândea la cotitură, asigurându-și avantajul încă de la pauză, 2-0 la Verona cu Chievo, și așa avea să rămână până la final. Interesant este că ambele echipe au jucat pe terenuri ostile. La Siena, cel mai bun om al gazdelor a fost portarul Curci, care este fost jucător al Romei, iar președintele clubului toscan este mare fan gialorosso și a cerut echipei să dea totul în acest meci. La Verona e tocmai invers, patronul lui Chievo e bun amic cu Massimo Moratti, dar echipa sa nu a putut face chiar nimic.
Barcelona a câștigat aseară un nou titlu în Primera, al 20-lea din istorie, după ce a depășit-o clar, pe teren propriu, în ultima rundă, pe Real Valladolid, cu scorul de 4-0.
La fiesta de aseară, care a început cu mult timp înaintea meciului, a luat parte și un grup de
Fiecare dintre cele patru finale de Cupa României prezentate până acum de ProSport a avut o poveste aparte. Nici cea de-a cincea pe care v-o prezintă cotidianul nostru, ce a pus față în față Universitatea Craiova și Poli Timișoara, n-a fost scutită de evenimente neobișnuite.
În ultimul act al Cupei din 1981, pe „Republicii” din București, s-au întâlnit două echipe universitare complet deosebite. Bănățenii erau deținătorii trofeului, dar aliniau un „11″ îmbătrânit, în vreme ce oltenii mizau pe jucători care aveau să-și câștige celebritatea în sezonul următor, atunci când au ajuns în semifinalele Cupei UEFA: Balaci, Cîrțu, Donose și alții.
Craiova a învins cu 6-0 în finala din ’81, marcând retragerea nefastă din fotbal a legendarului Emeric Dembrovschi. Totodată, în urma înfrângerii rușinoase a Timișoarei, profesorul Ion V. Ionescu a fost demis chiar la finalul partidei.
Deși mai spera în pașii greșiți ai lui Dinamo, Rapidul n-a fost în stare să-și facă partea ei de treabă în încercarea de a-i deturna pe câini din Cupele Europene. Speranțele s-au reactivat de-abia la final, când Săpunaru a transformat penalty-ul de 1-1, și acum se așteaptă TAS-ul.
FC Brașov a jucat excelent în prima repriză, deși n-a avut de tras pentru vreun obiectiv major. Nu s-a lăsat deloc copleșită în fața unui tren Rapid care a circulat cu restricție de viteză, dorind însă să ajungă în primăvara europeană. Gazdele au reușit să profite de slăbiciunea din defensiva giuleșteană, extrem de vulnerabilă pe partea stângă. Probabil că Bozovic și Iencsi au fost anchilozați de frigul pătrunzător, pentru că numai așa se explică de ce Roman a slalomat ca un schior profesionist pe lângă niște obstacole inexistente. În minutul 27, una dintre incursiunile sale a fost fructificată printr-un șut superb plasat în dreapta lui Bornescu. Asta după ce, în urmă cu zece minute, Răduță îi disperase pe cei 600 de suporteri ai Rapidului cu lufturi ridicole în careul advers.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER