Doi dintre cei trei membri ai CAF și-au argumentat deciziile prin care Steaua a fost absolvită, într-o ședintă de mai bine de 3 ore.
Constantin Anghelache și Dumitru Costin, cei desemnați să verifice corectitudinea deciziei CAF, i-au audiat ieri pe Daniel Florea și pe Valentin Epure. Cei doi judecători au radiat penalizarea cu șapte puncte a Stelei și hotărârea de a-i interzice lui Gigi Becali intrarea pe stadioane vreme de doi ani.
Federalii au aflat de-abia ieri că Daniel Florea, președintele CAF, a trimis un fax cu motivarea deciziei pe care a luat-o în cazul „Valiza” domnului Dragomir. „Incredibil! Acum se vede că totul a fost dirijat!”, a izbucnit președintele FRF. „Florea nu avea de ce să-i trimită motivarea lui Mitică Dragomir. Ordinea firească era: FRF, apoi la Constantin Anghelache și la Dumitru Costin, cei care au fost desemnați de Comitetul Executiv al FRF să verifice corectitudinea deciziei CAF”, a adăugat Sandu. „Florea a făcut declarații neconforme, fiind manevrat, dirijat și interesat”, a continuat „Nașul”, subliniind: „Oricum a dat în două săptămâni o decizie care trebuia dată în cinci zile!”.
Borcea a asistat la discuția pe care „Kaiserul” a purtat-o cu Daniel Florea
Cristi Borcea spune că Ionuț Lupescu avea obligația să intervină indiferent de numele echipei, și nu doar pentru rivala din Ghencea. Borcea jură totodată că prietenul său nu a încercat în niciun fel să-și influențeze finul.
Ați complotat sau nu cu Lupescu împotriva Stelei? E o mare prostie. Nu aș fi avut niciun interes ca Steaua să nu joace în Liga Campionilor. Deși o să vi se pară greu de crezut, mărturisesc că am ținut cu Steaua în acest caz!
Evenimentele care au urmat deciziei CAF-ului de a anula depunctările Stelei și ale celor de la „U” Cluj, echipe implicate în cazul „Valiza”, au încins spiritele peste măsură.
Curtea de Arbitraj a suprimat aproape toate deciziile Comisiei de Disciplină și ale Comisiei de Apel, deschizând astfel o adevărată „Cutie a Pandorei” în fotbalul românesc. CAF-ul este format din nouă judecători, dintre care cinci sunt „arbitri” FRF iar patru din AFAN. Fiecare caz este judecat de un complet de trei judecători, aleși din cele două părți. În cazul „Valiza”, Florea nu a ales decât arbitri FRF.
La prima vedere, documentul alăturat conține justificarea hotărârii CAF în cazul „Valiza”. La o privire mai atentă, se poate observa că argumetele membrilor CAF nu se susțin. Să le luăm pe rând.
Decizia nr. 139 din data de 3.07.2008 începe prin a desființa hotărârile luate de Comisiile de Disciplină și de Apel în speță numită de presă, dar și de membrii tribunalului, „valiza de la Cluj”. Într-un limbaj tehnic, specific actelor juridice, CAF susține că au fost încălcate mai multe principii de drept și că, drept consecință a unei asemenea erori procedurale, deciziile celor două comisii sunt lovite de nulitate.
Florin Prunea a făcut ieri o afirmație fără echivoc. Conform acesteia, membrii Comisiei de Arbitraj pentru Fotbal ar fi primit suma de 500.000 de euro pentru a schimba în favoarea Stelei și a lui Gigi Becali decizia luată la Comisia de Disciplină și menținută apoi de cea de Apel.
Reporterii ProSport au investigat pe marginea declarației făcute de Prunea, mai mulți oameni de fotbal confirmând că, imediat după ce a fost anunțată decizia CAF, s-a împrăștiat și informația că oamenii care au judecat
Deși selecționerul României s-a declarat de multe ori împotriva ideii ca fotbaliștii străini să apere culorile naționalei României, după Euro, acesta și-a schimbat opinia.
„Vreau să-i naturalizăm pe Didi și Semedo”, a transmis Pițurcă din Italia, acolo unde a asistat la meciul naționalei de tineret conduse de Emil Săndoi în fața reprezentativei olimpice a Italiei.
Ideea nu este nouă, ea fiind amintită nu cu mult timp în urmă și de oficialii celor de la CFR Cluj, Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, care au propus însă și alți jucători. „Eu cred că în continuare o soluție pentru națională poate să fie naturalizarea de jucători străini. Acest lucru nu trebuie să fie considerat o rușine, trebuie să scăpăm de aceste idei preconcepute. Aducerea de stranieri în campionatul românesc creează un campionat
Sub privirile lui Piți, elevii lui Emil Săndoi au evoluat de la egal la egal cu olimpicii italieni.
România începe lent meciul cu italienii selecționați de Casiraghi. De vină pare să fie căldura de pe „Stadio Comunale”, care-i pune în încurcătură și pe italieni. Deac și Chiacu nu prea contează în ofensivă, în vreme ce Radu Ștefan conduce o linie defensivă care se vede că știe să‑și facă treaba. Fazele de poartă sunt puține. Italienii par mai prezenți în atac, însă atunci când Ștefan nu respinge, o face Tudose ori, în cele din urmă,
Ciprian Marica este unul dintre copiii de suflet ai selecționerului Victor Pițurcă. Acesta l-a promovat la naționala mare, pe când avea doar 21 de ani, preferându-l în locul consacraților Ionuț Mazilu și Daniel Niculae. Piți a ținut mereu la Marica și l-a chemat la națională chiar dacă evoluțiile sale de la Stuttgart nu au fost chiar la înălțimea așteptărilor. Tocmai de aceea, conflictul de la Euro dintre cei doi a părut surprinzător. În ciuda faptului că Pițurcă l-a pedepsit, răpindu-i șansa de a juca măcar un minut la turneul final, între cei doi relațiile sunt acum ok. După incident a existat o răceală evidentă între jucător și selecționer, care s-a menținut câteva zile și pe fondul dezamăgirii ratării calificării României în sferturi. Aceasta nu se risipise total nici la nunta lui Chivu, unde au fost prezenți atât Pițurcă, cât și Marica, care totuși au stat de vorbă. O discuție față în față a rezolvat lucrurile. Fotbalistul a recunoscut că n-a avut cea mai bună atitudine la încălzire în partida cu Olanda și că a fost destul de tensionat în timpul Campionatului European, dar că își dorește foarte mult să evolueze în continuare la națională. Ciprian a fost afectat și de faptul că toată presa a scris înaintea stabilirii lotului că selecționerul s-a gândit să renunțe la el, pentru a-l ține în lot pe Florin Bratu, fapt infirmat categoric de antrenor. „Tu ai contribuit mult la calificare și nu aveam niciun motiv să te las acasă”, i-a spus antrenorul jucătorului său.
Luni dimineață, Gabriel Tamaș urma să plece la Glasgow, pentru a discuta ultimele detalii ale transferului său de la Auxerre la Celtic, însă un telefon primit de la Ioan Becali i-a dat planurile peste cap. Tratativele cu Celtic au intrat în impas și jucătorul a rămas acasă, la Brașov, sperând ca lucrurile să se rezolve cât mai repede, mai ales că, așteptând să plece la Glasgow, el nu s-a mai prezentat la reunirea lui Auxerre. Internaționalul român își va face apariția astăzi la pregătirile formației franceze și va aștepta perfectarea actelor la Auxerre. De acestea se ocupă Ioan Becali, care se află de ieri la Glasgow, pentru a-i convinge pe șefii lui Celtic că suma de 5 milioane de euro cerută de francezi nu e mare în raport cu valoarea jucătorului. După amicalul Celtic – Unirea Urziceni, disputat aseară, Giovani a avut o întrevedere cu managerul Strachan și cu ceilalți oficiali ai scoțienilor, pentru a stabili detaliile transferului, care se vrea perfectat zilele acestea. Pe de altă parte, conform unei părți a presei din Scoția, Celtic ia în calcul și varianta ca transferul să nu se realizeze și merge și pe altă pistă. „Catolicii” s-au orientat spre fundașul sârb Marko Basa, de 25 de ani, care evoluează la Le Mans. Gruparea franceză cere însă pe Basa nouă milioane de euro.
Tricolorii par deciși să plece din nou din București și să joace și în alte orașe din țară. Prima întâlnire cu suporterii din țară după turneul final se va produce la Urziceni, pe 20 august. Federația a hotărât ca amicalul cu Letonia să se dispute pe terenul Unirii, o arenă care nu poate primi mai mult de 7.000 de spectatori. Decizia programării meciului acolo a aparținut conducerii FRF, care a avut și acceptul lui Victor Pițurcă. „Am vrut să răsplătim Urziceniul pentru calificarea în Cupa UEFA și să antrenăm publicul în perspectiva meciurilor internaționale”, a declarat Ionuț Lupescu (foto), care a insistat și ca partida cu Lituania, din 6 septembrie, să se joace la Cluj, pe arena campioanei. Urziceniul devine astfel al 17-lea oraș care va găzdui partide ale tricolorilor. Până acum, 242 de meciuri s-au jucat la București, apoi 11 la Constanța, 6 la Craiova, 5 la Timișoara, 4 la Ploiești, 3 la Sibiu, 2 la Brașov și Oradea și câte una la Cernăuți, Cluj, Arad, Hunedoara, Suceava, Târgu Mureș, Iași, Buzău și Piatra-Neamț.
Cu trei săptămâni înainte de startul unei noi ediții de campionat, se ascut armele în culise. Cazul „Valiza” a tulburat, programat și controlat apele în fotbalul românesc. Sferele de influență și polii de interes se așază pentru un nou sezon cu miză enormă. Lupescu, fără arbitri. Pentru că nu mai este lăsat, dar și pentru că nu mai vrea. Dragomir, certăreț, Sandu – stăpânind foarte bine lucrurile. E clar că tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă va avea ecouri și în campionatul care va debuta pe 26 iulie. Așa cum, de altfel, s-a întâmplat și anul trecut, atunci când influența lui Mircea Sandu – prin Comisii, prin arbitraje, prin pronunțări și antepronunțări – a fost decisivă în stabilirea podiumului.
Scandalul dintre Dragomir și Lupescu își consumă ultimul episod. Cel puțin în privința „Kaiserului”, care a promis că e cea din urmă reacție a sa.
E adevărat că v-ați certat cu Mircea Sandu, care a dorit ca Dumitru Dragomir să fie în avionul care a dus naționala la Euro? E o minciună, nu a existat nicio discuție. Eu am fost șeful delegației și așa am hotărât. Domnul Dragomir nu a fost în avionul nostru și vă promit că nu va fi nici de acum înainte. La nicio acțiune de-a naționalei.
Păi, nu îi sunteți subaltern?… Conform fișei postului, singurul meu șef este președintele Mircea Sandu. Dragomir nici măcar nu apare în organigramă. El e vicepreședinte al FRF, dar e o funcție onorifică.
Scandalul dintre Dumitru DraÂgoÂmir și Ionuț Lupescu și-a consumat ieri un nou episod. De data aceasta, în boxa acuzatorilor s-a aflat directorul general al FRF.
„Eu nu am făcut decât să mă țin de cuvânt. Am spus că Dragomir nu are ce căuta în avionul federației și așa a fost. Mai mult decât atât, el nu va mai merge niciodată, cât timp voi fi eu la FRF, cu delegația echipei naționale”, a declarat ieri „Kaiserul”, care susține că funcția de prim-vicepreședinte la federație, pe care o are Mitică, este una onorifică: „El nu apare în organigramă. I-am dat noi această funcție, pentru că reprezintă cele 18 echipe de Liga I, însă mai îndreptățit pentru acest rol ar trebui să fie Patrițiu Abrudan. El reprezintă 42 de asociații afiliate la federație”. Fostul internațional a precizat ieri că este ultima dată când îi răspunde președintelui LPF, „un individ al cărui nume e legat de trecutul dubios și regretabil al fotbalului nostru și care ar trebui să iasă definitiv de pe scena publică” și a mai făcut o dezvăluire.
Dică (foto) pleacă, în sfârșit, de la Steaua, după ce prețul lui a scăzut dramatic în ultimii doi ani.
Gigi Becali a cerut la un moment dat 5 milioane de euro, iar acum îl cedează pe fotbalist la Catania, echipă din Serie A, pentru jumătate din această sumă.
Cele două cluburi au ajuns la o înțelegere prin intermediul impresarului Giovanni Becali, iar Dică urmează să ajungă sâmbătă în Italia pentru a efectua testele medicale. Dacă trece cu bine de acestea, „Dicanio” va semna în aceeași zi un contract pe patru ani cu formația al cărei antrenor este Walter Zenga. De altfel, fostul tehnician al lui FC Național, al Stelei și al lui Dinamo a fost „artizanul” acestui transfer, el dorindu-l foarte mult pe Dică în
Contra și-a încheiat socotelile cu spaniolii de la Getafe și cântărește cu atenție viitoarea destinație.
„Deocamdată sunt în vacanță, nu am dat nimănui niciun răspuns. În scurtă vreme însă mă voi hotărî asupra numelui viitoarei mele echipe. Între timp ar mai putea apărea alte oferte”, a declarat Contra, de care sunt interesate Dinamo, Poli Timișoara, Fiorentina, Getafe și Stuttgart. Fotbalistul a comentat și informația conform căreia Getafe ar fi cerut de la Stuttgart 6 milioane de euro pentru a-i da drumul lui Contra la echipa germană. „Eu mi-am încheiat contractul cu Getafe. În acest moment sunt liber. Oricine mă vrea trebuie să mă caute și să vorbească direct cu mine! Îmi negociez singur viitorul angajament”, a spus Contra, care nu mai are contract cu nicio firmă de impresariat.
Fiorentina i-a propus un contract până în 2012 și 3.000.000 de euro pe an. „Il Fenomeno” pare decis să continue la Firenze.
„A refuzat deja oferta celor de la Schalke! În proporție de 80% va continua la Fiorentina”, ne-a dezvăluit un apropiat de-al „Briliantului”. „Nu mă duc la Schalke, rămân în Italia, dacă îmi dau ceea ce am cerut”, a asigurat Mutu. Internaționalul nostru a refuzat oferta de 4 milioane pe sezon de la gruparea germană, sperând să primească aceeași sumă de la Fiorentina. Nemții s-au orientat și s-au înțeles cu peruanul Farfan, în vreme ce Adi l-a mandatat pe Alessandro Moggi, procuratorul său, să obțină cât se poate de la Fiorentina. Mutu și-ar fi dorit un salariu anual de 3,5-4 milioane de euro, însă ar accepta să rămână la gruparea toscană chiar și pentru 3 milioane de euro.
Pițurcă n-a tolerat nimic la turneul final. Cunoscut drept un fanatic al disciplinei, selecționerul le-a interzis jucătorilor să aibă relații sexuale în Elveția. Asta în ciuda faptului că mulți tricolori au fost încurajați de soții sau de prietene, în compania cărora au putut sta doar după meciuri.
A existat, totuși, un caz în care regula instituită de Pițurcă a fost încălcată. Conform unor surse federale, în seara ce a urmat meciului cu Italia (1-1), unii dintre jucători ar fi încercat să păcălească vigilența tehnicianului. Problema a fost că, la antrenamentul de a doua zi, Piți și-a început discursul pe un ton amenințător. Tocmai aflase! Un oficial al FRF a povestit pentru ProSport cele mai interesante aspecte ale ceea ce s-a vrut un dialog, dar care a sfârșit într-un monolog: „Am informații clare că noaptea trecută au intrat femei în hotel! Ați uitat ce v-am spus? Că nu are voie să intre nimeni în cantonament? Aici suntem la muncă, nu la distracție! N-o să mă intereseze cum vă cheamă, nu pot tolera așa ceva!”. Reacția lui Pițurcă i-a surprins pe jucători, însă nimeni nu a îndrăznit să spună nimic, antrenamentul desfășurându-se normal. Interesant este că în zilele care au urmat, selecționerul a părut că a uitat subiectul.
Marginalizat de conducerea FRF, Dumitru Dragomir este mai distant acum și față de selecționerul Pițurcă, după ani buni în care au fost prieteni la cataramă.
Relațiile dintre cei doi s-au răcit tocmai în urma acestui turneu final. Dacă Victor Pițurcă s-a supărat din cauză că cel supranumit „Corleone” a criticat de mai multe ori jocul echipei naționale, de partea cealaltă Dragomir s-a arătat dezamăgit de faptul că selecționerul nu i-a sărit în ajutor în conflictul său cu Ionuț Lupescu. Mai ales atunci când „Kaiserul” a refuzat să-l mai includă în delegația oficială pentru Euro.
„L-am apărat ani de zile pe Pițurcă, iar când a fost vorba să mă ajute și el, s-a făcut că uită. Uite că și eu uit acum! Piți trebuie să remedieze lotul și jocul echipei. Așa nu se poate!”, a spus recent Dragomir. Președintele LPF nu s-a putut abține să nu lanseze un nou atac la adresa lui Ionuț Lupescu: „Mircea Sandu și-a făcut datoria pe deplin, dar sunt alți trepăduși pe-acolo care iau prime ca jucătorii. Piți nu trebuia să se înconjoare de
Atacantul riscă neconvocarea, mai ales dacă nu va juca la Stuttgart În ciuda faptului că mai mulți colegi l-au sfătuit să-i ceară scuze lui Piți după episodul de la finalul meciului cu Olanda, Marica s-a încăpățânat să nu facă acest pas. Cu câteva minute înaintea fluierului de final din partida cu Olanda, selecționerul a avut un schimb de replici dure cu atacantul lui VfB Stuttgart, care nu efectua bine mișcările de încălzire. Observând acest lucru, Piți l-a amenințat că nu-l va mai introduce pe teren, după care Marica a
Un meci foarte slab, unul mediocru și unul neinspirat. Acesta este bilanțul lui Mutu la Euro 2008. Transpus în realizări, el înseamnă un gol, un penalty ratat și câteva încercări firave de a periclita poarta adversă.
Slab pregătit
Prima pe lista problemelor lui Mutu trebuie pusă forma fizică. Pauza pe care a avut-o luna trecută i-a afectat potențialul. Practic, între 6 și 21 mai „Briliantul” nu a făcut antrenamente, fiind plecat în America. La testele medicale comandate de Pițurcă și efectuate înaintea cantonamentului de la Mogoșoaia, Mutu a avut parametri dezamăgitori. A fost chiar ultimul. Cel mai bine a ieșit Mirel Rădoi. Pițurcă a știut de faptul că Mutu nu e în formă fizică bună și i-a făcut un program special. Conform acestuia, Mutu ar fi trebuit să ajungă în cea mai bună formă la jocul cu Olanda, când, de altfel, el a avut cea mai mare poftă de joc.
Un episod aparte l-a avut drept erou pe Paul Codrea (foto). Mijlocașul Sienei, autorul acelei ratări imense din finalul primei reprize, a dat de înțeles la pauză că nu mai poate continua. La un moment dat, când Pițurcă făcuse o pauză, Codrea a luat cuvântul: „Nea Piți, eu nu mai pot! Sunt foarte obosit, parcă nu mă mai țin picioarele!”.
Selecționerul a părut că nu-l ascultă pe mijlocaș, continuându-și discursul pe o altă temă. „Oricum nu avea o altă soluție pentru postul lui, în condițiile în care Rădoi era accidentat. Codrea a acuzat o stare acută de oboseală după meciul cu Italia, când a fost lăudat de Piți pentru risipa de efort. Atunci a făcut meciul vieții, după care n-a mai avut suflu”, a povestit o sursă din anturajul naționalei.
Speriați de „monștrii” din „Grupa morții”, tricolorii au adoptat o strategie ultraprudentă, care a transformat România în cea mai defensivă echipă de la Euro. În trei meciuri am șutat doar de șapte ori la poartă, reușind chiar „performanța” de a nu avea niciun șut pe cadrul porții în primul joc, cel cu Franța. România se află pe ultimul loc într-un astfel de clasament, dominat de Portugalia (24 de șuturi pe poartă) și Olanda (23).
Marți seară tricolorii au vrut să rezolve repede lucrurile în fața Olandei. Și de aici au început problemele. În prima repriză, Mutu l-a certat foarte tare pe Cociș, ba chiar i-a reproșat și lui Pițurcă prestația colegului său. La pauză, același scenariu. Mutu a țipat în vestiar la mijlocașul lui Lokomotiv Moscova, pe care l-a acuzat că nu îi dă mingi utile. A fost potolit de colegi și lucrurile păreau că au revenit la normal.
Victor Pițurcă a identificat, la finalul meciului,cauzele eșecului cu Olanda. Selecționerul României, Victor Pițurcă, a afișat după meci o mină de om trist, părând că a avut discursul pregătit de dinainte în cazul unui eșec. Penalty-ul lui Mutu și greșelile defensive din ultimele două meciuri păreau să i se deruleze neîncetat în minte, iar cuvântul pe care l-a repetat obsesiv a fost „Inadmisibil!”.
Supărat după acest rezultat? Jucătorii au căzut psihic după primul gol al lor, pentru că pe ei îi interesa mai mult rezultatul jocului de la Zürich. Este inadmisibil că am primit goluri pe motiv de neconcentrare, însă după jocurile împotriva unor campioane este foarte greu să mai fi concentrat psihic și fizic. Nu am mai avut prospețime pentru meciul cu Olanda și nu am știut să profităm de eșecurile Franței și Italiei.
Pițurcă i-a reproșat nervos lui Tamaș faptul că nu s-a mai întors în defensivă și l-a lăsat liber pe omul său de marcaj, Huntelaar.
Viteza olandezilor l-a pus în dificultate pe Tamaș, care a fost principalul vinovat în ochii lui Pițurcă la golul lui Huntelaar.
Atacantul olandez era omul pe care trebuia să îl marcheze Tamaș, lucru pe care i l-a reproșat nervos Pițurcă. Același Tamaș fusese întors prea ușor de van Persie într-o fază anterioară, dar Lobonț s-a opus atunci golului.
Atmosfera a fost absolut fantastică pe străzile orașului Berna.
Nu știm cum e la Carnavalul de la Rio, dar cu siguranță pot spune că olandezii sunt brazilienii Europei. Și nu ne referim la echipa lui Van Basten, deși nu am greși cu nimic dacă am caracteriza-o astfel, ci la superbii fani olandezi. Zeci de mii de suporteri olandezi au făcut un adevărat spectacol în centrul orașului Berna, în piața Primăriei.
După Gigi Becali, Viorel Păunescu și Gigi Nețoiu, alți doi importanți oameni de afaceri au sărit să premieze naționala lui Victor Pițurcă.
„M-au sunat frații Negoiță, patronii de la hotelul Rin. Pentru toți jucătorii și antrenorii dau câte o garsonieră, dacă trec de grupe. Sunt sigur că vor veni și alții cu bani”, ne-a dezvăluit ieri președintele FRF, Mircea Sandu. „Ne-a venit ideea de a le oferi apartamente și nu bani pur și simplu pentru că fiecare om de afaceri adevărat rulează banii, nu ține lichidități, iar noi dezvoltăm în acest moment proiecte imobiliare. La început, discutasem cu domnul președinte să premiem doar titularii.
Cristi Chivu, căpitanul echipei naționale, a afirmat că pentru toți jucătorii români confruntarea de mâine reprezintă „meciul vieții”.
Cristi, n-a fost cam multă relaxare înaintea meciului cu Olanda? Nu. La antrenamentele noastre mereu e bună dispoziție. Așa a fost tot timpul. N-avem de ce să simțim emoții la antrenament. Poate doar la meciuri. Însă vă asigur că suntem concentrați pentru această confruntare și vrem să facem o partidă mai bună decât am făcut cu Franța și Italia.
Ștefan Iovan și Gabi Boldici lucrează de mult cu Pițurcă. Se știu de când erau jucători. „Nu eram cine știe ce prieten cu el, pentru că nu făcea parte din gașca noastră, dar el m-a vrut ca secund știind că sunt serios”, și-a amintit „Moțăței”, pe care Pițurcă l-a scos din impas financiar, oferindu-i un salariu mai mult decât decent atunci când acesta nu o ducea foarte bine cu banii.
După calificarea României la Euro, Piți a obținut mărirea salariilor staffului său, astfel că toți câștigă acum foarte bine. „Nu mai am nevoie de niciun secund. Mi-a ajung «Burtă» (n.r. – Boldici) și «Moțăței» (n.r. – Iovan). Cu ei am plecat la drum, cu ei rămân”, a afirmat Pițurcă, semn clar că în grațiile sale nu se intră ușor. Piți a mai adus însă la FRF și alte persoane cu care a lucrat la Steaua, precum preparatorul fizic, Marian Lupu, sau ofițerul de presă Sorin Cojocaru, disponibilizați de MM Stoica după plecarea lui Piți. „Dacă ești cu el, nu te va uita niciodată”, spun apropiații antre
Seara, Pițurcă se întâlnește cu echipa la masă. Își păstrează obiceiul de a mânca puțin și nu zăbovește la discuții prea mult. Dacă are de comunicat ceva cuiva îl cheamă la el. În rest, întreabă doctorul care e starea de sănătate a jucătorilor, pe Daniel Prodan dacă există vreo problemă organizatorică și se sfătuiește cu secunzii în privința programului și a problemelor care apar. Mai stă de vorbă cu fratele său, Gino, pe care l-a luat în Elveția împreună cu echipa. Apoi vorbește la telefon cu familia și se întoarce la probleme lui. Ultima și cea mai stringentă e acum Olanda. Dacă nu are vizionare sau vreo ședință tehnică, Pițurcă se întoarce la hârtiile sale și la documentația pregătită meticulos de Dan Apolzan. Nu înainte însă de a trece prin camerele fotbaliștilor să vadă ce fac aceștia. „Să nu fumați aici că pornește alarma”, îi tachinează el pe „șerpii” naționalei, dintre care se detașează Lobonț și Chivu. Jucătorii spun despre selecționer că nu-l văd prea mult, dar îl simt peste tot. „E cel mai bine așa”, au concluzionat inclusiv cei care, pe vremea lui Iordănescu, pregăteau meciul cu Macedonia într-un club de striptease. Pițurcă adoarme târziu în noapte, după ora 2.
Victor Pițurcă e cea mai serioasă figură de la echipa națională. Selecționerul nu se dezminte nici la Euro, conservându-și imaginea de om preocupat. Programul lui Piți în cantonamentul naționalei e simplu. Fotbal, fotbal și iar fotbal.
Selecționerul doarme maximum șase ore pe noapte, iar în majoritatea timpului liber stă în apartamentul său. Coboară dimineața la masă, însă nu mănâncă decât fructe. La 10:00 bea o cafea, singura a zilei. Câteodată preferă ceaiul, dar în general bea cafea. De fumat, nu mai fumează de trei ani. Dacă nu are antrenament, Piți urcă din nou în apartament.
În living are o masă pe care își ține schițele. Desenează mereu scheme, multe scheme. Se uită la televizor și notează pe hârtie. Pițurcă nu e genul de tehnician care umblă cu laptopul după el. Nu are adresă de messenger și nu citește ziarele pe internet. „De fapt, în timpul turneului final nu citesc presa. Și jucătorilor le-am recomandat la fel. Trebuie să fim liniștiți, nu avem nevoie de scandaluri și griji inutile”, spune Piți, un tehnician care se bazează numai pe propriile calități. El nu merge la consfătuiri internaționale ale antrenorilor și nu aleargă după reviste de specialitate.
Stelistul este deranjat că lumea a început să-i spună „maratonistul”. Nicoliță a impresionat în meciul cu Franța prin dăruirea de care a dat dovadă. El a fost rezervă cu Italia, dar marți, contra Olandei, va fi iar titular.
Va fi meciul cu Olanda mai ușor? Dimpotrivă. Cred că e meciul generației noastre! Cel mai greu de până acum, pentru că trebuie să batem pentru a fi siguri de calificare. Și ați văzut că Olanda e mult schimbată.
Spre deosebire de Euro 2000, atunci când o victorie în meciul decisiv cu Anglia nu era suficientă, acum tricolorii au în mâinile lor soarta calificării.
După două remize, cu vicecampioana și cu campioana mondială, România va întâlni marți „călăul” din „Grupa morții”, Olanda, care a măturat pe jos cu cele două forțe ale Europei. Elevii lui Pițurcă pot profita de conjunctura favorabilă, batavii fiind deja calificați de pe primul loc, lucru ce îi îngrijorează teribil pe italieni și pe francezi, care acuză un posibil aranjament cu echipa lui Van Basten, cerându‑le olandezilor să-și apere corect șansele. Va fi război sau pace la Berna, în ultimul meci al grupei? ProSport încearcă să ofere argumente pentru ambele variante.
„Guriță” consideră că nu ar fi o dramă ca România să nu înscrie nici în partida cu Italia, cu condiția ca nici squadra azzurra să nu marcheze. În concluzie, cu un egal am fi în continuare în grafic.
Personal, ești mulțumit de rezultatul cu Franța? Bineînțeles. Important e că am debutat fără înfrângere. Ne-a dat multă încredere, mai ales celor tineri. Însă, acum, după ce am realizat că se poate să nu primim gol, trebuie să arătăm că putem să și marcăm.
La finalul antrenamentului de ieri, Marius Niculae a încercat să explice episodul nefericit.
Ce s-a întâmplat la faza în care l-ai lovit pe Marica? Nimic deosebit. A fost o fază clasică de antrenament, un duel pentru minge, care s-a terminat rău de data asta. Ne-am dat cap în cap, iar Ciprian a căzut.
L-ai lovit destul de serios. Inițial, am mers la el și mi-a spus că e în regulă. Lucrurile astea se întâmplă des la antrenamente. Din păcate, eu am avut capul mai tare. Acum, nu pot decât să regret ce s-a întâmplat. O să discut cu el în cameră și îi voi cere scuze.
Ceea ce trebuia să fie doar o banală mișcare în fața celor 200 de fani din tribune s-a transformat într-un coșmar pentru atacantul Ciprian Marica.
La antrenamentul de ieri dimineață, rezervele jucau o miuță pe un sfert de teren, 6 la 6. Cu circa 10 minute înainte de final, Marius Niculae și Ciprian Marica s-au lovit cap în cap la un duel aerian. Atacantul lui VfB Stuttgart a căzut ca secerat, lovitura din zona creierului mic fiind foarte dură. Toată lumea s-a strâns în jurul său, Marius Niculae fiind primul care s-a interesat de soarta colegului său. Inițial, accidentarea nu a părut foarte gravă, fotbaliștii cotinuând să joace, deși Marica era căzut chiar pe teren, într-un colț. Mai mult, selecționerul Pițurcă l-a înlocuit pe atacant la miuță.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER