Demis de la FC Vaslui în urmă cu două săptămâni, Cristi Dulca nu a stat prea mult în somaj. Începând de ieri, el este noul tehnician al Universității Cluj.
Remiza de sâmbătă, 1-1 cu CSM Rm. Vâlcea, pe teren propriu, i-a fost fatală lui Cornel Țălnar. Aproape imediat după ce Dinamo îi dădea papucii lui Dario Bonetti, „țânțarul” primea o veste similară din partea finanțatorului clujenilor, Florian Walter.
Remizele obținute de Urziceni în Ligă și Steaua în Europa League constituie zestrea României agonisită în această săptămână europeană.
Din fericire, nici Rusia, nici Ucraina, oricum trase în jos de raportul echipe înscrise – echipe rămase în competiții, 6/2, respectiv 5/
Zestrea acumulată în această săptămână europeană de către echipele din Liga I duce România pe locul 10 în topul coeficienților UEFA din acest sezon.
Odată cu începerea propriu‑zisă a celor două competiții europene, Liga Campionilor și Europa League, se dublează punctajele față de partidele din preliminarii. Astfel, în grupe, succesul aduce două puncte, iar rezultatul de egalitate, un punct. Concret, cele două victorii obținute de Dinamo (foto) și CFR Cluj, dublate de remizele albe înregistrate de Steaua și Poli, au dus la un cuantum de șase puncte, echivalentul unui punct UEFA în topul coeficienților în acest sezon, acolo unde am ajuns pe poziția a zecea, cu un coeficient de 3,750. Totodată, ne‑am consolidat locul 8 în topul coeficienților pentru ultimele cinci sezoane, punctajul ajungând la 37,158.
Fără victorie pe teren propriu în campania pentru Mondialul din 2010, naționala României intră în istorie: cel mai slab bilanț acasă în toate preliminariile, fie mondiale, fie europene.
Verdictul nu se mai poate schimba nici măcar în cazul unei victorii în ultimul meci de acasă, cel cu Insulele Feroe, meci care ar putea reprezenta chiar derby-ul codașelor din grupa a șaptea preliminară! Cluj, Constanța (de două ori) și Ghencea sunt reperele unui bilanț „intern” de coșmar, cu două înfrângeri (0-3 cu Lituania și 2-3 cu Serbia) și tot atâtea remize (2-2 cu Franța și 1-1 cu Austria), cel mai slab din istorie. Chiar dacă trupa lui Răzvan Lucescu va reuși să învingă Insulele Feroe, luna viitoare, în ultimul meci programat acasă, naționala de tinichea tot va reuși să rămână acoperită de rușine.
Golgheterul în activitate din Liga I are un CV aparte, fiind unul dintre cei zece fotbaliști români care au cucerit titlul cu ambele formații. Dănciulescu deține însă recordul aparițiilor (25) și al golurilor (11) marcate în „clasicul” autohton, sub tricoul ambelor formații. Interesant este că a doua zi după ce va bifa derby-ul cu numărul 26, „Danciu-gol” își va pune semnătura pe un contract cu Hercules Alicante, formația din Segunda Division pregătită de Esteban Vigo. Ar fi a treia experiență externă pentru jucătorul care nu a rupt gura târgului la Altay Izmir, respectiv Shendong Luneng. Sosit la Dinamo la nici 19 ani, în vara lui 1995, de la Electroputere Craiova, Dănciulescu s-a impus rapid în „Groapă”, intrând doi ani mai târziu în vederile turcilor de la Altay Izmir. A fost o toamnă a lui 1997 tristă, olteanul prinzând echipa doar șapte meciuri și marcând un singur gol. „Divorțul” a venit aproape firesc, numai că, în condițiile în care în „Groapă” era considerat un dezertor, colacul de salvare i-a fost întins de dușmanii din Ghencea, pentru care atacantul a evoluat, cu succes, următoarele patru sezoane și jumătate.
După partidele de joi, România a ajuns la coeficientul 2.166 în clasamentul întocmit de UEFA pentru acest sezon, urcând șapte poziții.
Premiantele săptămânii se numesc Steaua, care a obținut al cincilea succes în cele tot atâtea partide disputate în Europa League, și FC Vaslui, echipa moldavă, cotată inițial cu cele mai mici șanse de calificare în grupe, crescându-și simțitor șansele de a trece de play-off după victoria în fața celor de AEK Atena.
Punând la socoteală și punctul scos de CFR Cluj la Sarajevo, coeficientul de țară pentru sezonul 2009-2010 a ajuns la 2,166, ceea ce așează România pe locul 13, la egalitate cu Franța. Poate părea puțin, numai că, dacă ne raportăm la cifrele realizate de-a lungul ultimelor două sezoane, 2,600 (2007-2008), respectiv 2,642 (2008-2008), performanța este chiar una foarte bună.
România fotbalistică face azi primul pas către o premieră istorică pentru fotbalul din Europa Centrală și de Est, putând deveni prima țară care va avea calificate în grupele Europa League toate cele patru echipe înscrise în competiție.
Steaua, Dinamo, CFR Cluj și FC Vaslui vor scrie istorie în Europa dacă se vor califica in corpore în grupele Europa League, moștenitoarea „defunctei” UEFA. Având, cu excepția moldovenilor, adversari relativ accesibili, România ar putea deveni astfel prima țară din fostul spațiu comunist care-și califică în grupe toate cele patru echipe înscrise în competiție, în cele cinci sezoane care s-au scurs de la adoptarea noului sistem de competiție. Interesant este că și în sezonul 2005-2006, primul în care în Cupa UEFA s-au jucat grupe, Liga I a avut toate reprezentantele în această fază, însă a fost vorba doar de trei echipe, Steaua, coborâtă din play-off-ul Ligii Campionilor, unde a fost învinsă de Rosenborg, Dinamo și Rapid.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER