Ultimatumul dat de Lăcătuș i-a mai trezit parcă pe steliști. O dovadă ar putea fi începutul partidei cu Poli Iași, în care au deschis scorul după doar 6 minute. Bogdan Stancu a fost din nou cel care a înscris, reluând din prima sub bară din centrul careului, la o fază la care a fost servit excelent de Ogăraru.
De altfel, Politehnica dezminte faptul că e condusă de un italian. Și asta pentru că apărarea îi pare total în derivă. Bergodi încearcă să scape de punctul nevralgic, mutând după doar 18 minute cu Todescato în locul lui Pecnik pe flanc. Dar nici nou intratul nu se descurcă acolo mai bine. Steaua domină copios, dirijând toate mingile pe bulevardul din stânga defensivei moldave. Ocaziile curg, dar la finalizare lipsește inspirația. Dayro ratează cu seninătate cu capul din doar 8 metri, nereușind să găsească poarta rămasă goală. Și la cabine avantajul e doar unul minim.
Concursul de ratări începe însă cu adevărat de abia după pauză. Campion detașat se dovedește a fi Kapetanos. E oprit de Pleșca în două rânduri, iar a treia oară trimite peste. Și Goian iese in evidență, atunci când e aproape să-i rupă picioarele lui Milea, dar scapă nesancționat. Apoi se revine la ratări. Nici Nicoliță, Ogăraru și Stancu nu reușesc să fructifice oportunități bune de a marca.
Iașiul e aproape de lovitura de teatru spre final. Roș-albaștrilor le stă inima în loc atunci când Viveiros apare liber în careu sau atunci când Milea lansează puternic mingea de la marginea careului. Noroc cu Zapat
Partida din Ștefan cel Mare a început practic de la 1-0. Dinamoviștii au deschis scorul chiar la prima fază de atac. Scarlatache a centrat ideal de pe partea dreaptă, iar Marius Niculae a reluat cu capul în plasă. Roș-albii au continuat să domine, fără a le lăsa gorjenilor vreo șansă de a se apropia periculos de poarta lui Lobonț. Stanca a fost cel care a avut viața grea, fiind pus la lucru de Adrian Cristea (15, 23) și de N”Doye (28). Până la urmă, portarul gorjean a cedat din nou, în minutul 30, la o lovitură de cap a lui Niculescu. 2-0, iar Dinamo a rezolvat în mare parte soarta meciului chiar dupa prima repriză.
Naționala de handbal feminin e în fața primului moment crucial din era Radu Voina. Fetele noastre au o misiune extrem de dificilă în Macedonia, nimerind în grupa A, una de foc, din care mai fac parte Ungaria, Franța și Danemarca. Una din care primele trei echipe vor merge în faza a doua a competiției.
Absențe de marcă
Lotul deplasat de Voina este unul aproape complet schimbat față de cel pe care îl deplasa Tadici în urmă cu patru luni la Jocurile Olimpice. Mai exact, 7 jucătoare selecționate atunci nu se regăsesc și acum. Cele mai sonore absențe par să fie cele ale Valeriei Beșe, Adrianei Nechita și Terezei Tameș, acestea având probleme medicale, în timp ce Ionela Gâlcă și Steluța Luca au decis să se retragă, ultima lipsind și de la Beijing. Aurelia Bradeanu e însărcinată, iar Cristina Vărzaru nu este complet refăcută după o accidentare mai veche.
La prima vedere, meciul cu Gaz Metan nu părea prea greu pentru clujeni. Asta pentru că Mediașul, e o echipă trădată mai mereu de o apărare care face nule orice eforturi în ofensivă. Elevii lui Pustai au arătat un joc curajos și în Gruia. Astfel , timp de jumătate de oră au dat impresia că ar putea să obțină ceva în fața unei echipe a CFR-ului lipsită de inspirație. Neavându-l pe Trică, majoritatea atacurilor clujene s-au stins undeva în apropierea careului lui Ștețca. Salvarea a venit însă de la Gabriel Mureșan. Căpitan pentru prima dată în acest sezon, Mureșan i-a surprins pe medieșeni dintr-o lovitură de la 30 de metri și a deschis scorul în minutul 33.
În dealul Copoului, Rapid a avut parte de ploaie și de un stadion deasupra căruia s-au perindat nori negri. Și a fost întâmpinată de o echipă extrem de entuziastă. Cu multă energie depusă în jocul lor, ieșenii au reușit să joace de la egal la egal cu giuleștenii, iar după 12 minute reușeau să deschidă scorul. Ignatov a trimis perfect pe culoar pentru Miclea, acesta a tras de la marginea careului, iar mingea, deviată și de Ricardo Fernandes, l-a depășit pe Elinton Andrade.
Chiar și după, Montiel, Naidin și Miclea au mai amenințat poarta giuleșteană prin execuții frumoase de la distanță.
Rapidul a echilibrat tabela de abia după jumătate de oră. La un minut după ce i se anulase un gol, Herea a tras la poartă din interiorul careului, Onuț a respins în față de pe linia porții, dar Spadacio, pe fază, a găsit plasa cu un șut de la marginea careului. Imediat, Peseiro l-a introdus în teren și pe Raduță în locul lui Paulista. Iar tânărul jucător putea să-i ducă pe rapidiști la cabine în avantaj, dacă nu trimitea puțin pe lângă din poziție de unu la unu cu Brăneț
Începutul celui de-al doilea mitan nu aduce prea multe lucruri interesante. Primul eveniment important al reprizei a venit de abia în minutul 63. Spadacio șarjează pe partea stangă și pătrunde în careu, de unde centrează în fața porții pentru Joao Paulo, care înscrie cu o reluare simplă.
Steaua a început cu multă hotărâre în fața Timișoarei. Dornici să simtă din nou gustul succesului, roș-albaștrii s-au năpustit în atac.
Și a amenințat poarta bănățenilor după nici două minute, la șutul lui Neaga, surpriza lui Munteanu din primul unsprezece. Dar cea mai mare ocazie i-a aparținut lui Dayro, care a izbutit totodată și ratarea campionatului. În urma unei greșeli a lui Pantilimon, columbianul s-a văzut cu poarta goală in față, dar a tras în bară din aproximativ doi metri (’15).
CLICK AICI PENTRU COMENTARIUL LIVE TEXT AL PARTIDEI STEAUA – FC TIMIȘOARA
Dominarea Stelei a ținut doar aproximativ un sfert de oră. Timișoara a echilibrat la mijlocul terenului și a reușit chiar să-și creeze o mare ocazie.
Parks a scăpat singur spre poarta lui Zapata, dar s-a complicat, permițându-i portarului să blocheze (’25). Iar Cisovsky, fundașul golgheter, a ratat reluarea decisivă din centrul careului stelist, în finalul unei reprize încheiate la egalitate.Meciul din această seară, din Ghencea, reprezintă debutul lui Dorinel Munteanu pe banca Stelei în fața propriilor fani.
Pe un stadion plin, într-o atmosferă superbă, meciul dintre CFR și FC Timișoara a promis spectacol încă de dinainte să inceapă. Iar așteptările au fost confirmate.Debutul e al clujenilor, mai energici. Didi se zbate ca un leu printre fundașii adverși, Mureșan încearcă să-și potrivească torpilele la două lovituri libere, dar nu reușește. Timișoreanul Bucur dă dovada însă de mai multă viclenie și trece cel mai aproape de gol (’16). Trică îi răspunde frumos, din exteriorul ghetei sale plecând un șut ce l-ar fi lăsat pe Pantilimon spectator dacă prindea spațiul porții (17).
Deși toată lumea se aștepta la un galop de sănătate în fața Gloriei Buzău, Steaua n-a reușit în prima repriză să introducă mingea în poarta lui Arcaba. Ba chiar, mai aproape de gol a fost „Steluța”.
Singura ocazie importantă a roș-albaștrilor a venit la o pătrundere în careu a lui Szekely, însă mijlocașul venit de la Oțelul a tras în portarul buzoian dintr-o poziție excelentă (’15). Ocazie la care buzoienii au dat o replică serioasă.
Găsit perfect în interiorul careului de Bicfalvi, Tafer n-a nimerit cadrul porții (’17). Gloria putea să dea lovitura și pe finalul reprizei, dar Lovin a intervenit decisiv, scoțând de pe linia porții la șutul lui Moreira (’43).
După ce le-au acordat a doua șansă favoriților, fanii din Giulești sperau ca aceștia să le răsplătească încrederea printr-o evoluție bună în meciul cu Mediaș.
Începutul nu a fost însă deloc al Rapidului. Nu trecuseră decât 9 minute de joc, iar Sabou a prins un șut de excepție, iar mingea s-a oprit în plasa porții lui Andrade. Primul gol al lui Gaz Metan din deplasare în acest sezon. Ardelenii nu s-au bucurat prea mult. Pitbull a centrat de pe dreapta, iar Fernandes, din plonjon, a trimis mingea cu mana în poarta medieșenilor, spre indignarea lui Ștețca.
În rest, giuleștenii nu au reușit prea multe, singura ocazie venind la șutul din întoarcere al lui Cesinha (’19). Rapid a fost echipa care a condus ostilitățile în ultimul sfert de ora al reprizei a fost Gaz Metan, însă dominarea ei a fost una sterilă.
Cu un nou antrenor pe bancă, Rapid a mers la Târgu Jiu pentru a obține victoria care s-o scoată din pasa neagră prin care trece, dar conștientă în același timp că formația lui Cârțu nu va ceda prea ușor.
Meciul a început cu gorjenii aproape de gol înca din minutul 5, cand Pițurcă l-a întins serios pe Andrade cu o lovitură de cap. Însă doar atât la capitolul ocazii în prima repriza. Jocul a fost unul extrem de încâlcit, plictisitor în mare parte. Un singur eveniment ar fi notabil, și chiar foarte important în economia jocului. Arbitrul Berbecaru l-a eliminat pe Boya printr-o decizie discutabilă, în urma unui contact al camerunezului cu doi jucători
Rapidul a început cu aceeași atitudine apatică pe care o arătase și la ultimele partide. În total contrast cu cea a piteștenilor, deciși să-și joace și să obțină cât mai mult în Giulești.
Hotărârea lor a dat și roade. După doar 10 minute, la capătul unei faze care a curs „șnur”, iar „calcâiul” lui Kamarra a potrivit perfect mingea pentru șutul letal al lui Dulcea.
Imediat, giuleștenii au replicat. Cesinha, Andrade și Pinto au încercat pe rând poarta lui Boșneag, în timp ce Spadacio a avut golul pe frunte, însă n-a nimerit poarta din doar 6 metri (17). Și cum nu a venit egalarea, cei care au marcat au fost până la urmă oaspeții. Lui Pardo i-a scăpat mingea printre mâini la un sut al lui Tameș, iar tabela arăta un scor greu de închipuit, 0-2.
Totuși, alb vișinii au reușit să reducă handicapul chiar înainte de pauză. Claudio Mejolaro a înscris la capătul unei acțiuni personale, în minutul 38.
La reluare, Joao Paulo a trimis din nou mingea în plasa lui Boșneag. Tușierul a indicat însă eronat offside, iar reușita i-a fost anulată. La cealaltă poartă, Pardo era să gafeze din nou decisiv, degajând mingea până la Dulcea, a carui reluare de la 25 de metri n-a fost destul de puternica.
Ultima parte a meciului a fost pusă sub semnul dominării rapidiștilor. Aceștia n-au reușit însă să amenințe poarta decât la acțiunile individuale încercate de Mejolaro și Bozovic. Și, din nou, golul a picat tot în poarta lor. Eroul negativ a fost Pardo, care a ieșit aiurea în afara careului pentru a
Dubla lui Florin Bratu a adus victoria „câinilor” în partida cu Poli Iași și o păstrează pe Dinamo în „coasta” liderului Steaua.
Un joc anost, extrem de incalcit, care nu a facut decat sa-I nemultumeasca pe putinii suporteri prezenti in Stefan cel Mare. Dinamo nu s-a regasit deloc. Desi au avut posesia, linia de mijloc a cainilor n-a gasit decat solutii previzibile la constructie. Anticipate cu usurinta de echipa lui Ionut Popa, venita in Capitala cu gandul de a-si juca sansa.Singurul moment mai fierbinte a venit in prelungiri, cand Bernsjak a scapat spre poarta lui Lobont, dar a fost oprit de un fundas dinamovist. In rest, un bilant in care nu putem include nici un sut care sa prinda spatiul vreuneia din cele doua porti, la finalul poate a celei mai slabe reprize din acest campionat.
Revenită pe propriul teren după marele succes cu AS Roma, CFR nu a avut probleme în a se impune cu Farul.
Cu un joc strălucitor în ofensivă, clujenii și-au creat o sumedenie de ocazii. Dar Culio, Dubarbier, Pereira, Kone sau Didy au ratat la fel de mult în primele 40 de minute, ultimul nimerind chiar și transversala în minutul 15 cu o lovitură de cap.
S-au revanșat însă pe finalul primei reprize. Kone a deschis scorul în minutul 42 cu o reluare sub bara din centrul careului. Iar, la doar trei minute, Dubarbier a pătruns în partea dreapta a careului și a tras pe colțul lung al porții apărate de Vlas, ducându-și echipa la cabine cu un avantaj de două goluri.
Gloria Buzău încearcă în această seară să obțină prima victorie a sezonului. Formația din Crâng nu a câștigat nici măcar un punct în primele 6 etape, iar în cazul unei înfrângeri, gazdele ar egala „performanța” din acest sezon a celor de la Otopeni, care au suferit 7 înfrângeri în tot atâtea etape.
Derbyul din Giulești a început practic de la 0-1. Asta după ce Unirea n-a avut nevoie de nici două minute pentru a deschide scorul prin Bilașco. Atacantul l-a lăsat fără replică pe Pardo cu un șut fără preluare de la marginea careului, la capătul unei faze desenată perfect de echipa lui Petrescu. De altfel, golul ialomițenilor a fost punctul de reper al unei reprize în care Rapid s-a aflat la timonă. O dominare care nu a adus și golul egalizator, majoritatea acțiunilor giuleștenilor înabușindu-se în apropierea careului Urziceniului.
Mai hotărâtă ca niciodată, CS Otopeni a dat impresia în prima jumătate de oră a partidei cu FC Arges ca poate obtine primele puncte. Ilfovenii au trecut foarte aproape de gol prin Liviu Ganea, aflat in forma execelenta. Tanarul atacant a scuturat mai intai bara portii argesene in minutul 7, pentru ca peste nici 10 minute sa mai il incerce o data pe Bosneag din centrul careului. Pana la urma, mingea a intrat in plasa portii argesene din piciorul lui Kalle, dar reusita a fost anulata pe motiv de offside.
Sustinuti din tribune de peste 25 000 de oameni, timisorenii au inceput hotarati sa faca un meci mare in fata Rapidului. Cu Karamian si Abiodun extrem de activi pe benzile terenului, timisorenii si-au creat cateva ocazii bune, dar nu au reusit sa-l invinga pe Urko Pardo, portarul aflat la debutul in Liga I.
Dominarea timisoreana nu a tinut insa decat aproximativ 25 de minute. Rapidistii au reusit sa incline jocul spre cealalta poarta, acolo unde Pantilimon era sa-si scape mingea in poarta la sutul lui Claudio Mejolaro (30). Acelasi Mejolaro, de altfel cel mai bun jucator rapidist, l-a pus in dificultate pe portarul timisorean si din lovitura libera (33
După ce în prima etapă a primit vizita Stelei, acum FC Vaslui primește vizita campioanei României, CFR cluj.
Oarecum neașteptat, echipa gazdă este în fața oaspeților în clasament, fiind despărțite de două puncte. Echipa lui Adrian Porumboiu vine după o înfrângere la Constanța, prima înfrângere după trei victorii consecutive, iar clujenii vin după un egal pe teren propriu în fața „mânjilor” lui Adrian Mititelu. Nicio echipă nu-și permite să piardă, pentru că ar însemna pierderea contactului cu plutonul fruntaș.
Meciul de la Brașov a debutat surprinzător. Dar ideal pentru oaspeții de la Pandurii, cu gol marcat chiar în minutul 3. Găsit în centrul careului de Pițurcă, Alexandru Păcurar a înfipt mingea sub transversala porții lui Stelea. Continuarea a fost una oarecum logică. Plecați în căutarea egalării, brașovenii au pus stăpânire pe mijlocul terenului, profitând și de retragerea echipei gorjene. Însă, deși au dominat, fazele fixe au fost cele care au adus cele mai importante faze de poarta. Așa a venit și egalarea în minutul 36, în urma unei lovituri libere executata impecabil de Ilyes.
Timișoara a început partida împotriva Otopeniului cu obiectivul clar de a spăla măcar o parte din rușinea înfrângerii din ultima etapă de la Mediaș.
Iar după începutul de meci, timișorenilor li se contura o misiune facilă in a-și surclasa adversara. Aceștia au impus o dominare clară, golurile venind ca urmare logică. Două la număr, dintre care doar unul și-a pus amprenta pe tabela, cel inscris de Brezinsky
Premisele intalnirii de la Urziceni erau in favoarea unui joc disputat, intre echipele ce stralucisera in etapa trecuta. Si partida n-a dezamagit, dar a fost dominat autoritar de Unirea Urziceni. Ialomitenii s-au distrat inca de la inceput cu apararea visatoare a Mediasului. Ocaziile au curs, iar golul a venit si el in minutul 11, la o faza lucrata de Rusescu si finalizata de Tibi Balan. Astfel, vazandu-si echipa dominata autoritar, Pustai nu a ramas fara reactie. L-a introdus pe Falemi in locul atacantului Prodan, o mutare menita sa intareasca defensiva echipei sale. Una care si-a facut efectul doar partial, pentru ca tot Unirea a detinut initiativa si in finalul primei reprize. Cursul jocului nu s-a schimbat prea mult nici in mitanul secund. Chiar daca a incercat sa revina, Mediasul nu a reusit nimic concret. In schimb, Urziceniul a mai marcat de trei ori. Mai intai, Todoran a facut 2-0 in minutul 78, dupa care, la doar doua minute, Mara a inscris din penalty si a dus scorul la unul de forfait. Iar Frunza a stabilit scorul final in minutul 89 la 4-0. Astfel, dupa patru etape, Unirea acumuleaza 9 puncte, avand totodata si cel mai bun atac din campionat.
Așa cum ne asteptam, Steaua a fost întampinată pe Ali Sami Yen într-o atmosferă infernală. Total opusă a fost însa situația de pe teren. Roș-albaștrii nu au fost intimidați deloc de ostilitatea tribunelor, ci le-a oferit la rândul ei un început de meci cu adevărat de coșmar jucătorilor turci.
Două goluri marcate extrem de rapid, de Dayro Moreno (4) si Nicoliță (13), au făcut ca tabela să arate dupa nici un sfert de ora un scor pe care probabil nu l-ar fi putut ghicit nici cel mai optimist suporter. Galatasaray a resimțit din plin șocul. Dar a fost repusă rapid pe picioare de Nonda, cel care a reușit să reducă diferența (19). Până la pauză tot el ne-a terorizat defensiva în mai multe rânduri, trecând foarte aproape și de golul al doilea în minutul 40, când doar reflexul de excepție al lui Zapata l-a oprit. Pauza a trecut tot în favoarea lui Galatasaray. Elevii lui Skibbe au ieșit de la cabine hotărați să reușească egalarea, pe care izbutit-o în minutul 48. Și cine le-o putea aduce, dacă nu același Nonda?
Pentru Dinamo, meciul cu CS Otopeni era ocazia perfectă pentru a se revanșa pentru jocul nu tocmai reușit din primele două etape. Începutul a fost unul surprinzător, cu un gol al gazdelor marcat în minutul 3, după ce Chiacu a profitat de un ricoșeu fericit. Bucuria nou promovatei a fost stricată însă rapid de autogolul lui Nyanma..
A urmat un joc deschis, cu numeroase ocazii. Și dacă Dinamo le-a avut pe cele mai multe, Otopeniul a avut-o cu siguranță pe cea mai mare, Chiacu nefiind capabil să trimită mingea în poarta ramasă goala. Golul doi a venit până la urmă în poarta lui Pirgov, Florin Bratu aducându-i pe dinamoviști în avantaj în ultimele minute ale reprizei.
Partida din Copou a început așa cum foarte puțini se așteptau. Cu o apărare agresivă și o linie mediană compactă, Poli Iași a fost echipă care a condus ostilitățile în mare parte a primei reprize, reușind chiar să pună în pericol poarta lui Zapata în câteva rânduri.
De abia în ultimul sfert de oră al reprizei s-a trezit și Steaua. Semnalul l-a dat Arthuro, la o pătrundere în careu (36), iar Dayro, scăpat singur spre poarta ieșeană, putea să aducă chiar deschiderea scorului, dacă Brăneț nu îi sufla mingea chiar în ultimul moment (45).
Cu Julio Cesar, Cesinha și Spadacio în rolurile principale, Rapidul a continuat evoluția bună din prima etapă și în deplasarea de la Constanța. Astfel, prima mare ocazie nu a întarziat prea mult să apară, ea venind în minutul 10, la „capul” lui Julio Cesar din 6 metri, respins de Vlas cu un reflex de mare portar.
Peste doar trei minute a venit și golul, centrarea lui Cesinha de pe stangă punându-l pe Spadacio în situația de îndeplini simpla formalitate de a introduce mingea în plasă. Acesta a mai înscris o data, în minutul 41, dar arbitrul i-a anulat golul pe motiv de offside.
La Bistrița, pe o căldură insuportabilă, puțini suporteri au venit să vadă prima reprezentație a Gloriei, în meciul împotriva Universității Craiova. Și nu au pierdut nimic, căci deși și-au dorit multe, cele două echipe au oferit prea puțin fotbal în prima repriză. Totuși, Craiova a fost echipa care a avut inițiativa. Iar printre puținele ocazii ar trebui amintită reluarea spectaculoasă din careu a lui Woobay, dar și șutul în diagonală al lui Rose, mingea ocolind de fiecare dată poarta bistrițeană.
Nemții au început tare în finala de pe Ernst Happel, dar Spania nu s-a lăsat intimidată și a reușit să-și impună jocul ofensiv, cu care ne-a obișnuit de-a lungul turneului. Cu Torres într-o formă de joc excelentă, atacul ibericilor a mers perfect. Mai întâi, vârful lui Liverpool a demontat mitul invincibilității Germaniei în duelurile aeriene, reușind să lovească mingea cu capul de lăngă mai întaltul Mertesacker, doar bara salvându-i pe nemți de gol. Atacantul spaniol a reușit până la urmă să înscrie în minutul 33, după ce i-a „furat” mingea lui Lahm în apropierea careului și l-a „executat” cu ușurință pe Jens Lehmann. David Silva putea să mai dea o lovitură în finalul reprizei, dacă nu rata execuția.
Prima repriză a semifinalei de pe Ernst Happel a fost una echilibrată, în care fazele de poartă au fost destul de puține, ploaia punându-și amprenta asupra jocului celor două echipe.
Cea mai importantă ocazie a Spaniei a venit în minutul 7, Torres fiind găsit excelent în careu de David Villa, însă reluarea acestuia nu i-a pus prea mari probleme lui Akinfeev. Villa, cel care reușise un hattrick in meciul din grupe, a părasit accidentat terenul după doar 35 de minute, lăsându-i locul lui Fabregas. De partea cealaltă, rușii nu au amenințat decât prin șuturile de la distanță expediate de Pavlyuchenko, care și-au ratat de puțin ținta.
Italia a abordat partida așa cum se simte cel mai bine, gândindu-se în primul rând să nu primească gol. Iar absențele lui Gattuso și, mai ales, Pirlo din linia mediană, și-au pus amprenta asupra jocului ei ofensiv. Și cum nici spaniolii nu au strălucit în atac, fotbalul jucat în prima repriză mai mult a plictisit, șansele de gol lipsind cu desăvârșire. Astfel, rezultatul de la pauză nu putea să fie altul decât 0-0.
Prima ocazie de gol cu adevărat importantă a venit in minutul 61, la șutul lui Camoranesi din interiorul careului, scos însă de Casillas. Dar ritmul jocului a crescut de abia spre finalul celor 90 de minute. Atunci când spaniolii au reușit sp îi dea emoții lui Buffon, prin doup șuturi periculoase ale lui Senna, portarul italian fiind aproape să gafeze decisiv la cel de-al doilea. Squadra Azzura a trecut și ea aproape de gol, dar Luca Toni a intervenit la o minge ce se ducea spre Grosso, cel care era complet nemarcat în careu.
Ocaziile s-au mai înmulțit în cele două reprize de prelungiri. Dar golul nu a venit, nici la încercîrile ibericilor Guiza, Silva,Villa sau Cazorla, și nici la reluarea periculoasă a lui Di Natale, din minutul 106.
După 120 de minute în care scorul a rămas nedecis, s-a ajuns la loviturile de departajare. Acolo unde Villa, Cazorla, Senna și Fabregas au înscris pentru Spania, în timp ce pentru italieni au transformat Grosso și Camoranesi. In schimb, au ratat Guiza, De Rossi și Di Natale, ultimii doi semnând eliminarea campioanei mondiale. Italia pleacă acasă, iar Spania și-a obținut biletele spre semifinale, acolo unde va întâlni Rusia.
De la ora 21.45, la Basel, pe stadionul „St. Jakob-Park”, se dispută cel de-al treilea sfert de finală de la EURO 2008, Olanda – Rusia.
Olanda a câștigat patru din ultimele opt întâlniri cu Rusia, în timp ce esticii au reușit doar două victorii, iar două partide s-au încheiat la egalitate.
Toate cele trei meciuri oficiale dintre cele două naționale au avut loc la turnee europene. În 1988, URSS a învins Olanda în faza grupelor, scor 1-0, dar „Portocala Mecanică” și-a luat revanșa în finala turneului, scor 2-0. În 1992, la următoarea întâlnire, Rusia (CSI) și Olanda au încheiat nedecis, 0-0, partida din faza grupelor. Actualul antrenor al Olandei, Marco Van Basten, a evoluat în toate cele trei dispute cu rușii, iar singura reușită a starului de atunci al lui Ac Milan, în disputele cu esticii, a fost golul senzațional din finala lui EURO 2008.
Prima ocazie importantă a meciului de la Basel a venit de abia după 20 de minute de joc, atunci când, dintr-o poziție excelentă, Joao Moutinho nu a nimerit cadrul porții lui Lehmann. Nu la fel de norocos a fost și celălalt goalkeeper, Ricardo, acesta fiind învins de două ori în decursul a doar 5 minute. La fel ca în finala mică a Mondialului din 2006, coșmarul portughezilor s-a numit Bastian Schweinsteiger
„Meciul generatiei” de pe Stade de Suisse din Berna incepuse bine pentru noi. Cu Niculae gasit bine in careu de Mutu si sutul acestuia din intoarcere (4). Nu trece prea mult timp si Mutu este agatat de „tancul” Engelaar undeva la 25-30 de metri. A executat Chivu, peste.
Incepeam sa credem ca olandezii sunt cu gandul mai mult la sferturi. Dar ne-au „ intepat” si ei, prin Van Persie, a carui de lovitura de cap a trecut peste (18). Si tot el, tot cu o lovitura de cap, a mai incercat o data poarta lui Lobont (26). A venit minutul 31, iar Mutu a fost gasit liber undeva la 40 de metri de poarta lui Stekelenburg. Si a tras, insa doar pe langa.
La începutul turneului, puțini erau cei care își puteau închipui că Germania, marea favorită a grupei B, și Austria, vazută mai degrabă ca o „cenușăreasă”, se vor bate în meciul din ultima etapă a grupelor pentru calificarea în sferturi. Dar jocul rezultatelor a făcut ca acest lucru să fie posibil.
Pe „Ernst Happel”, nemții puteau deschide scorul încă din primele minute, dar Mario Gomez a fost trădat de finalizare, ratând execuția dintr-o poziție excelentă. De altfel aceasta a și fost cea mai mare ocazie de gol a primei reprize. In rest, mingea s-a plimbat mai mult între cele două porți, fără ca vreuna dintre cele două echipe să lovească decisiv. Momentul culminant a fost reprezentat de conflictul izbucnit în finalul reprizei între cei doi selecționeri, Joachim Low și Joseph Hickersberger. Și, fără să stea prea mult pe gânduri, arbitrul Mejuto Gonzalez i-a trimis în tribune.
Venite după victorii în primele meciuri ale grupei D, Suedia și Spania au dat dovadă de multă relaxare în startul partidei de pe stadionul „Tivoli Neu” din Innsbruck.
Însă pacea s-a menținut doar 15 minute, până ce Torres a deviat în plasă mingea aruncată în careu de David Silva. Plecați în căutarea egalării, scandinavii au creat pericol prin Elmander (18) și Larsson (22), dar niciunul nu a găsit cadrul porții spaniole. În plus, schimbarea forțată a lui Puyol cu Albiol le-a facilitat misiunea.
Pe stadionul din Berna, „portocala mecanică” a avut nevoie de doar 10 minute pentru a modifica pentru prima dată scorul de pe tabelă. S-a întamplat în urma unui corner, la care Dirk Kuyt a trimis mingea cu capul în poarta lui Coupet. Au mai urmat înca doua ocazii ale olandezilor, ratate de Sneijder si Kuyt.
Primele semne de revenire ale Franței le-a dat Sidney Govou, în minutul 23, dar Van der Sar a avut o intervenție excelentă în fața acestuia. Și până la pauza, doar Henry a mai reușit să amenințe serios poarta batavilor, la un șut care a ratat de puțin vinclul din stânga al porții.
Mitanul secund a început cu două mari ocazii de partea echipei lui Domenech, ambele ratate de Henry, la prima dintre acestea francezii cerând chiar penalty la un presupus henț al lui Ooijer. Dar diferența a fost făcuta de mutările lui Van Basten. Extrem de inspirat, antrenorul olandez și-a introdus armele de contraatac, Robben și Van Persie. Nu a fost nevoie decât de o incursiune a lui Robben pe partea stângă, încheiată cu centrare în fața porții, pentru ca Gregory Coupet să se recunoască învins pentru a doua oară la reluarea lui Van Persie.
Pe Letzigrund, „Desteapta-te romane” a rasunat din nou din piepturile tricolorilor, poate chiar mai frumos si decat la meciul cu Franta. Dar acel „acum ori niciodata” din imnul nostru i s-a potrivit mai degraba Italiei, cea amenintata cu parasirea turneului in cazul unui nou pas gresit. Am inceput curajos. In chiar primul minut al meciului, Mutu a reluat pe langa la centrarea lui Codrea. Dar atat, caci italienii nu ne-au prea lasat sa respiram in primul sfert de ora. Doar uriasul Goian l-a putut opri pe Del Piero sa nu reia spre poarta, din 6 metri (9). Iar Toni ne-a dat si el emotii, tot cu o lovitura de cap (12).
Pe Ernst Happel din Viena, austriecii au luat cu asalt poarta polonezilor încă din primele minute. Dar nu este de ajuns doar să îți creezi ocazii, mai trebuie să le și fructifici pentru a puncta pe tabelă. Campionul austriecilor la ratări a fost Martin Harnik, cel care a ratat două ocazii imense în primul sfert de ora al partidei. Mai întâi, dintr-o poziție de unu la unu cu portarul polonez, iar mai apoi a reluat slab spre poarta din marginea careului mic. Nici Roland Linz nu a reușit să-l învingă pe Artur Boruc, după ce scăpase singur spre poarta aparată de acesta.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER