Centrul de atracție al „Aspire Academy for Sports Excellence” este Domul (foto), cel mai mare stabiliment acoperit din lume, care poate găzdui numeroase competiții sportive.
Autorul bijuteriei Aspire Dome este arhitectul francez Roger Tallibert, părintele Stadionului „Olimpic” din Montreal și al arenei „Parc des Princes” din Paris. Domul din Doha găzduiește patru arene multifuncționale, o pistă de atletism de 200 de metri, un teren de fotbal, câteva terenuri de squash, numeroase bazine de dimensiuni olimpice destinate înotului și săriturilor în apă, o sală de gimnastică cu 16.000 de locuri și o arenă de lupte. Aceeași impunătoare construcție a găzduit în ultimii ani întreceri de badminton, kabadi, wushu, wrestling, box și ciclism. Campusul Aspire AcadeÂmy se întinde pe o suprafață de 290.000 de metri pătrați, inclusiv Domul, uriașa întindere având în componență alte șapte terenuri de fotbal, săli de fitness, piste de alergare, un centru medical ultrasofisticat, laboratoare de cercetare și o școală cu internat care poate adăposti 250 de tineri. Prețul? Peste 2 miliarde de dolari investiți începând cu anul 2004…
În Qatar se lucrează intens la un adevărat laborator de fotbaliști între 12 și 14 ani, importați din America de Sud și Africa, scopul fiind alcătuirea unei naționale competitive.
Totul se desfășoară sub perfecta acoperire pe care o conferă „Aspire Academy for Sports Excellence”, care găzduiește 250 de cursanți practicanți a diferite discipline sportive. În 2004, Khalifa Hammad Al Thani (foto), emirul Qatarului și președintele federației, a pus bazele academiei, investind până în prezent 2 miliarde de dolari. Pentru secția de fotbal au fost triați peste 400.000 de copii, 24 dintre aceștia alcătuind la ora actuală un adevărat „dream team”, în vederea naturalizării pentru a putea reprezenta Qatarul la CM din 2018, competiție pe care statul din Golf dorește să o și găzduiască. Cei 24 de puști provin din nouă țări: Brazilia, Argentina, Camerun, Ghana, Kenya, Maroc, Senegal, Nigeria și Africa de Sud. Visul șeicilor ar putea fi zădărnicit însă de FIFA, forul mondial fiind extrem de suspicios cu acest proiect după ce Michel Platini, bossul UEFA, a lansat un SOS referitor la tratamentul minorilor și „furtul” de jucători. Practica a fost infirmată de diriguitorii de la Aspire: „Nu se fac presiuni asupra nimănui, dar ne-ar plăcea ca micuții noștri studenți să aleagă cetățenia din Qatar”, a declarat Andreas Bleicher, directorul Academiei.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani, internaționalul român Adrian Mutu a dezvăluit în Gazzetta dello Sport obiectivele sale pentru anul 2009. Cea mai mare dorință a „Briliantului” este ca Fiorentina să revină în Liga Campionilor, „competiția în care un fotbalist cunoaște adevărata consacrare”.
„Nu vor exista consecințe practice pentru cei doi Moggi. Judecătorul a dispus suspendarea pedepsei, deoarece faptele pentru care au fost acuzați și judecați cei doi s-au petrecut înainte de mai 2006″, s-a precizat ieri, în presa italiană, în momentul în care a fost anunțat verdictul. Astfel, niciunul dintre ei nu va petrece nici măcar o zi în închisorile din Peninsulă.
Ioan Andone este noul anÂtrenor al grupării Al-Ettifaq Dammam din Arabia Saudită. El a semnat un contract valaÂbil până în vară, cu drept de prelungire pentru încă un an, și va fi ajutat de colaboratorii săi Iulian Mihăescu și Ion Manu.
Ajuns la 32 de ani, Ronaldo (foto) are un sfârșit de an foarte bun, după ce a semnat un nou contract cu Corinthians și a devenit pentru a doua oară tătic.
Fostul jucător al Milanului vrea să revină în forță după accidentare și să demonstreze lumii că nu este un fotbalist terminat. Modelul său este marele Muhammad Ali. Ronaldo a văzut la nesfârșit, pe parcursul recuperării, un documentar despre viața și cariera multiplului campion al categoriei grea la box, acest lucru contribuind decisiv la reîntoarcerea sa pe gazon. Iar, pe alocuri, viața celor doi mari sportivi se aseamănă izbitor. La fel ca marele campion al ringului, Ronnie este decis să închidă gura cârcotașilor și trage din greu în sala de forță și la antrenament.
Mircea Lucescu va pleca de la Șahtior Donețk la finalul contractului, care expiră în vara lui 2009.
Atât presa din țara vecină, cât și cea din Rusia au aflat că Valeri Gazzaev, fostul antrenor al lui ȚSKA Moscova, este cel care va prelua banca tehnică a „minerilor”. Gazzaev și-a încheiat conturile cu fosta sa formație luna aceasta, reușind să termine campionatul intern pe poziția secundă, loc care asigură participarea direct în grupele Ligii Campionilor sezonul viitor. În plus, ȚSKA a defilat în grupa H a Cupei UEFA, calificându-se cu maximum de puncte, 12, în „16″-imile competiției pe care rușii au câștigat-o în 2005. Gazzaev, în vârstă de 55 de ani, își va petrece următoarele șase luni încercând să se acomodeze cu fotbalul ucrainean, urmând ca din vară să muncească la Donețk împreună cu stafful său.
Echipa din țara vecină la care au evoluat și românii Florentin Petre, Eugen Trică și Pițurcă junior, a anunțat pe site-ul oficial că au fost demarate negocierile pentru vânzarea clubului.
Pramod Mittal, fratele industriașului Lakshmi Mittal și proprietarul clubului TSKA, a ajuns la o înțelegere verbală cu societatea bulgară Titan, care va prelua o mare parte din acțiunile grupării sofiote.
Actele vor fi parafate, conform sursei citate, în prima jumătate a lunii ianuarie. În cei doi ani în care Pramod Mittal a fost în fruntea celor de la TSKA, echipa a fost marcată de criza financiară, care a atras după sine diferite probleme.
Deși au câștigat titlul de campioană sezonul precedent, TSKA nu a primit din partea UEFA dreptul de a participa la ediția 2008-2009 a Ligii Campionilor.
Boșii de la FIFA și UEFA au confirmat prezența la Cupa Prieteniei, care va începe pe 17 ianuarie 2009, la Moscova și va reuni la start toate echipele campioane din țările CSI, alături de câștigătoarele competiției interne din țările baltice.
„Atât Platini, cât și Blatter ne-au confirmat că se vor afla la Moscova pe întreaga durată a competiției”, a declarat Vitali Mutko, președintele Federației ruse. Cei doi conducători ai FIFA și UEFA vor fi însoțiți de numeroase persoane din conducerea celor două foruri.
Nicklas Bendtner, atacantul danez de la Arsenal Londra, a refuzat în această perioadă un transfer la Spartak Moscova (locul opt în precedenta ediție de campionat), echipa pregătită de conaționalul său, Michael Laudrup. Deși nemulțumit de statutul de rezervă avut la clubul „tunarilor”, atacantul în vârstă de 20 de ani s-a gândit că viitorul său nu este în Rusia, acolo unde valoarea competițională este mai mica. Astfel, Bendtner așteaptă noi oferte, chiar Arsene Wenger, tehnicianul lui Arsenal propunându-l la Bayern Munchen. „L-aș da la schimb cu Ribery de la Bayern”, a spus Wenger.
Oficialii federațiilor din Spania și Portugalia au finalizat dosarul candidaturii comune pentru viitoarele turnee finale ale Campionatelor Mondiale din 2018 și 2022, sperând să obțină găzduirea pentru măcar unul dintre ele. În cursa pentru CM din 2018 se mai află Anglia, Australia, China, Mexic, Rusia, dar și Olanda cu Belgia, acestea din urmă dorind să repete experiența comună pe care au dus-o la bun sfarșit la Euro 2000.
„Spania, alături de Portugalia, reprezintă o candidatură comună puternică”, a declarat Sepp Blatter, președintele FIFA. Câștigătoarea va fi anunțată în luna decembrie a anului 2010.
Spaniolii au mai găzduit un turneu final de CM, în 1982, în timp ce Portugalia a făcut față cu brio la organizarea Campionatului European din 2004.
Cupa Mondială din 2010 va fi organizată de Africa de Sud, premieră pentru Continentul negru, în timp ce Brazilia va fi gazda celui din 2014.
După ce au încercat să-l aducă pe Roberto Mancini, oficialii lui TSKA Moscova l-au contactat acum pe Roberto Donadoni, fostul selecționer al Italiei, pentru a-l înlocui pe demisionarul Valeri Gazzaev.
Vicecampioana din prima ligă rusă va evolua toamna viitoare în grupele Ligii Campionilor, în acest sezon moscoviții fiind calificați în 16-imile Cupei UEFA.
Donadoni, în vârstă de 45 de ani, este tentat de un contract pe șase luni pentru ca din vară să revină în Serie A. Acesta este singurul aspect al înțelegerii asupra căruia cele două părți nu au căzut de acord, TSKA dorind ca tehnicianul din Peninsula să semneze un contract pe o perioadă de cel puțin un an.
L”Equipe, celebrul cotidian sportiv din Hexagon, a făcut publică formația ideală a anului în curs, în varianta tipărita, dar și on-line, dintre aceștia nelipsind Zlatan Ibrahimovic.
Dealtfel, atacantul sudez este singurul reprezentant al Seriei A, în timp ce Primera Division are patru jucători și Premier League 6. Așadar, în ediția tipărită, primul unsprezece este alcătuit din :
Casillas (Real Madrid) – Dani Alves (FC Barcelona), Rio Ferdinand (Manchester UTD.), Nemanja Vidic (Manchester UTD), Patrice Evra (Manchester UTD) – Xavi (FC Barcelona), Gerrard (Liverpool), Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Manchester UTD) – Ibrahimovic(Inter Milano), Fernando Torres(Liverpool).
Alegătorii on-line ai aceleiași publicație au fost însă de altă părere, echipa lor fiind urmatoarea:
Casillas (Real)- Sergio Ramos (Real), John Terry (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester), Phillip Lahm (Bayern)-Dani Alves(FC Barcelona), Gerrard (Liverpool), Kaka (AC Milan), Ribery (Bayern)- Messi (FC Barcelona) si Cristiano Ronaldo (Manchester)
Etapa cu numărul 19 din Premership se dispută astazi, în celebra „Boxing Day”.
Iată scorul final și marcatorii partidelor disputate:
Stoke City – Manchester United 0-1 (Tevez 83)
Chelsea – West Bromwich Albion 2-0 (Drogba 3, Lampard 45)
Portsmouth – West Ham United 1-4 (Belhadj 8 / Collison 20, Cole 67, Bellamy 70 si 83)
Tottenham – Fulham 0-0.
Liverpool – Bolton 3-0 (Riera 26, R. Keane 53, 58)
Manchester City – Hull City 5-1 (Caicedo 15, 27, Robinho 28, 36, Ireland 82 / Fagan 80)
Middlesbrough – Everton 0-1(T. Cahil 51)
Sunderland – Blackburn 0-0
Wigan – Newcastle 2-0 (Taylor 29, Zaki pen. 73 / D. Guthrie 88)
Runda va fi încheiată de meciul de dintre Aston Villa si Arsenal.
Fernando Torres a fost inclus în lotul lui FC Liverpool pentru partidele pe care „cormoranii” le vor disputa vineri și duminică în campionat. Elevii lui Rafa Benitez vor juca acasă cu Bolton și se vor deplasa la Newcastle. „El Nino” revine astfel după accidentarea suferită pe 26 noiembrie în partida de Liga Campionilor cu OM, perioada de pauză făcându-l să rateze cinci partide din Premiership.
„Torres a reintrat în programul normal al echipei și cred că-l vom putea folosi câteva minute împotriva celor de la Bolton si poate chiar o repriză întreagă la Newcastle” a declarat Sammy Lee, secundul lui Liverpool, cel care se ocupa de echipa dupa ce Rafa Benitez a suferit o interventie chirurgicala pentru a-I fi extrase pietrele la rinichi.
Conform cotidianului englez „Daily Mirror” Arsene Wenger, tehnicianul „tunarilor” londonezi, vrea să șocheze încă o dată opinia publică. Antrenorul francez îl vede drept înlocuitorul ideal pentru accidentatul Cesc Fabregas chiar pe Xabi Alonso autorul intrării criminale care l-a scos din circuit pe catalan pentru o perioadă de 4 luni. Arsenal este dispusă să ofere 14 milioane de lire sterline celor de la Liverpool pentru a-și asigura serviciile lui Xabi Alonso, însă „cormoranii” vor o sumă cu trei milioane mai mare. Interesant va fi de vazut, în cazul realizării acestui transfer, cum va fi primit Alonso de suporterii de pe „Emirates”…
Aventura atacantului Robbie Fowler la Blackburn Rovers a luat sfârșit la numai trei luni după ce fostul atacant al „cormoranilor” de la FC Liverpool semnase un contract de joc cu aceștia. În vârstă de 33 de ani Fowler a fost adus la Rovers la insistențele lui Paul Ince, primul manager de culoare din istoria Premiership, însă după ce locul acestuia din urmă a fost luat de Sam Allardyce, vârful de atac este nevoit să își caute echipă.
„Nu este un jucător util pentru formația mea așa că am reziliat înțelegerea pe care o aveam” a declarat Allardyce.
Alberto Gilardino a declarat într-un interviu acordat cotidianului Italian „Corriere della Sera” că perioada petrecută de el la AC Milan a fost una groaznică pe care ar dori să o uite cât mai repede. „Deși mi-am făcut mulți prieteni acolo din punct de vedere profesional au fost trei ani de groază iar acum sper să câștig cât mai multe trofee cu Fiorentina pentru a recupera timpul pierdut la Milano” a spus atacantul în varstă de 26 de ani.
Fostul star de la Barcelona, Inter și AC Milan a primit un cel mai frumos cadou pe care și-l poate dori cineva de Crăciun. Ronaldo a devenit pentru a doua oară tată după ce logodnica sa, Maria Beatriz Anthony, a adus pe lume o fetiță chiar în ajun. Micuța Maria Sofia cântărește 3 kilograme și are 49,5 centimetri înălțime. Atacantul brazilian care va evolua sezonul viitor la Corinthians a fost prezent la fericitul eveniment și a avut o misiune speciala, aceea de a tăia cordonul ombilical al urmașei sale!
Ronaldo mai are un băiețel, Ronald, în varstă de opt ani, fructul căsătoriei dintre acesta și jucătoarea de fotbal Milene Domingues.
În ciuda parcursului excelent din campionat și Liga Campionilor FC Barcelona vrea să se întărească în această perioada de minimercato.
Joan Laporta, președintele grupării catalane, a pus ochii pe „liliacul” David Villa pentru care era dispus să achite suma de 35 de milioane de euro Valenciei. Deși se află în plin colaps financiar fosta câștigătoare a Cupei UEFA a refuzat din start oferta venită din partea „extratereștrilor” pentru golgheterul de la ultimul turneu final al Europenelor.
„Vom începe negocierile pentru o sumă care va pleca de la 40 de milioane de euro” a declarat Vicente Soriano, președintele Valenciei, care are pe birou și oferta celor de la Manchester City cotată la aproape 60 de milioane de euro. Singura problemă este că „El Guaje” Villa nu vrea să părăsească Primera și oficialii Valenciei vor să-l vândă pentru o sumă mai aproape de cea oferită de englezi.
După opt ani petrecuți la Dinamo Kiev, întrerupți de un scurt intermezzo la Split, Cernat a declarat că nu vrea să își mai prelungească înțelegerea cu ucrainenii. „Sunt de opt sezoane la Kiev și cred că a sosit momentul unei schimbări. Știu că sunt în vizorul unor formații din Turcia, Rusia și Emiratele Arabe Unite, însă mai multe voi ști la vară, când voi decide încotro s-o apuc”, s-a confesat Cernat. Mijlocașul în vârstă de 28 de ani a mai dezvăluit și faptul că vara trecută a fost foarte aproape de o revenire la echipa care l-a propulsat în fotbalul mare: „A fost cât pe ce să revin la Oțelul, dar în acest moment nu mai iau în calcul Liga I, indiferent de numele formației”.
Cernat spune că a suferit foarte mult în 2008 din cauza accidentării suferite pe perioada cât a evoluat la Hajduk. „În ciuda acestui aspect, nu am renunțat la echipa națională, de acolo de unde, spre mirarea mea, lipsește prietenul și coechipierul meu, Tibi Ghioane”, a concluzionat Cernat.
„Nu se mai pune problema revenirii mele în campionatul intern. Nici la Oțelul și nici la altă echipă. Rămân în străinătate”, Florin CERNAT, mijlocaș Dinamo Kiev
Alessandro Griselli, asistentul care a facilitat victoria Interului în partida de la Siena (2-1), a fost aspru pedepsit. Greșelile făcute în ultima etapă a campionatului italian l-au determinat pe Pierluigi Collina, fostul arbitru internațional care în prezent se ocupă cu delegările la partidele din Peninsulă, să aplice câteva măsuri drastice, fără a mai ține cont de numele celor vinovați.
Cel mai afectat este Alessandro Griselli, asistentul care a închis ochii la ofsaidul clar ca lumina zilei din care Maicon a marcat golul victoriei campioanei Inter la Siena. În vârstă de 44 de ani, Griselli a făcut parte din brigada de arbitri care a condus finala Campionatului European, dintre Spania și Germania. El va urmări prestațiile colegilor săi din fața televizorului până în luna aprilie a anului viitor. Griselli se va alege astfel și cu o gaură în buget, de aproximativ 10 mii de euro pe lună.
Cel mai afectat este Alessandro Griselli, asistentul care a închis ochii la ofsaidul clar ca lumina zilei din care Maicon a marcat golul victoriei campioanei Inter la Siena. În vârstă de 44 de ani, Grise
Barcelona are cel mai bun start din istoria campionatului spaniol! Catalanii au egalat performanța Realului din sezonul 1960-1961.
Odată cu victoria de pe terenul lui Villarreal, scor 2-1, Messi și compania au acumulat, după primele 16 etape, 41 de puncte, cotabilizând 13 victorii, două rezultate de egalitate și o singură înfrângere. Este aceeași linie de clasament pe care în urmă cu aproape 50 de ani o reușea Realul condus de pe bancă de Miguel Munoz. În același timp, elevii lui Guardiola au cel mai prolific atac, 48 de goluri marcate, și cea mai bună apărare, 10 goluri
Știa ce știa Sir Alex Ferguson în momentul în care a declarat că nu este de acord cu petrecerile private ale echipelor engleze.
„Am să încerc să-i determin pe jucători și pe oficiali să evite toate sindrofiile legate de acest sfârșit de an”, spunea tehnicianul lui Manchester United în urmă cu câteva săptămâni. Iar proverbul „De ce te temi cel mai mult, de aia nu scapi” a fost valabil și în cazul lui Ferguson.
Echipa antrenată de Josep Guardiola și-a dat sâmbătă seara examenul de maturitate în fața rivalilor de moarte de la Real Madrid, câștigând mai clar decât o arată scorul de 2-0 (goluri Eto”o și Messi).
FC Sevilla, Valencia și Real s-au înclinat rând pe rând în fața superiorității Barcelonei. Cea mai clară dovadă a acestui lucru este distanța dintre „extratereștri” și „galactici”, care a ajuns la 12 puncte. O diferență care nu a fost remontată niciodată în istoria Primerei Division. „Trebuie să îmi mențin jucătorii cu picioarele pe pământ. Mă bucur că am bătut campioana, nu neg faptul că 12 puncte sunt o diferență bună după 15 etape, dar mai este mult până la titlu”, a declarat Guardiola, aflat la debutul ca antrenor în „El Clasico”, într-o situație similară aflându-se și omologul său Juande Ramos. Sugestivă a fost și posesia zdrobitoare a catalanilor: 75%!
Adrian Mutu a depășit episodul Ghencea, internaționalul român reușind să înscrie în poarta Cataniei cel de-al șaselea său gol în această ediție de campionat.
Titular în echipa lui Prandelli, atacantul a deschis scorul în minutul 56 al disputei de pe „Artemio Franchi”, 2-0 cu Catania, fructificând o centrare venită de la Kuzmanovic. „Briliantul” a mai avut alte două ocazii de a înscrie, ambele din lovitură liberă, fiind înlocuit în minutul 83. Astfel, Mutu, desemnat ieri omul meciului, se află la numai o reușită de golul cu numărul 100 în Serie A. Adi nu s-a întâlnit prea mult cu prietenul și concitadinul Dică, fostul decar al Stelei fiind aruncat în luptă de Walter Zenga cu zece minute înaintea finalului, în locul lui Terlizzi, accidentat după o „bombă” a lui Mutu. A fost o mutare a fostului antrenor de la Național, Steaua și Dinamo care a surprins pe toată lumea, inclusiv presa peninsulară, care l-a confundat pe „Dicanio” cu Alvarez…
Maximilian Nicu, jucătorul de origine română al Herthei Berlin, a reușit să înscrie pentru a doua oară în această ediție de campionat.
Nicu, integralist, a deschis scorul în partida cu Karlsruher SC (4-0 pentru berlinezi), după ce a finalizat superb o fază lucrată împreună cu brazilianul Cicero în minutul opt al meciului de pe stadionul „Olimpic”. În total, fotbalistul de origine română a marcat pentru actuala sa echipă trei goluri în acest sezon, două în 1.Bundesliga, cu Stuttgart și Karlsruhe, și unul în Cupa UEFA împotriva irlandezilor de la St. Patrick”s. Transferat vara trecută de la Wehen Wiesbaden, mijlocașul de 25 de ani s-a impus foarte repede în primul unsprezece al formației antrenate de tehnicianul elvețian Lucien Favre, fiind de departe cel mai bun pasator al berlinezilor, cu șase assist-uri. Celelalte goluri ale gazdelor au fost marcate de Domovchiyski, Lustenberger și Raffael. Hertha se află pe locul al treilea în clasament, după Bayern München și Hoffenheim.
Conform presei spaniole, instalarea antrenorului Juande Ramos pe banca tehnică a „galacticilor” de la Real Madrid este prima mutare dintr-un lung șir de schimbări care vor avea loc la campioana en-titre din Primera Division.
Evoluția sub orice critică a reprezentantelor României în cupele europene a tras serios în jos coeficientul de țară, acest lucru urmând a fi resimțit sezoanele viitoare.
Eliminarea în bloc a tuturor reprezentantelor noastre din cupele europene a redus la zero șansele României de a se prezenta din sezonul 2010-2011 cu două echipe calificate direct în grupele Ligii Campionilor și de a avea măcar patru formații în UEFA Europa League. Din păcate, în acest moment, România se regăsește abia pe locul 21 în top, cu un coeficient de 2,642, iar singura șansă de a mai redresa ceva a fost irosită miercuri seara de Steaua, roș-albaștrii ratând calificarea, in extremis, în Cupa UEFA. Astfel, viitorul nu este unul care să ne dea speranțe, mai ales deoarece repreÂzentantele principalelor noasÂtre adversare în lupta pentru obținerea unui loc cât mai bun în clasamentul coeficienților au acumulat puncte mai multe. Portugalia, Olanda și Ucraina vor continua să-și îmbunătățească „zestrea” și în primăvara lui 2009, fiecare dintre cele trei țări având câteva echipe calificate în fazele superioare ale Ligii Campionilor și Cupei UEFA.
Elevii tehnicianului olandez Henk ten Cate, care a împlinit 54 de ani chiar în ziua victoriei cu Anorthosis, scor 1-0, au obținut calificarea în optimile Ligii, pentru a treia oară în istoria clubului Panathinaikos.
După un debut chinuit, „verzii” și-au revenit și au terminat en-fanfare, reușind să câștige o grupă cu Inter Milano, campioana Italiei, Werder Bremen și surprinzătoarea Anorthosis Famagusta. Pentru Panathinaikos va fi
Zinedine Zidane, fostul star al naționalei din Hexagon, și-a reglat conturile cu Emmanuel Petit și cu Jerome Rothen, într-un interviu acordat publicației franceze L”Equipe.„Zidane a fost întotdeauna un fotbalist care, în ciuda calităților sale incontestabile, a fost un om de o moralitate îndoielnică. Pe la toate formațiile la care a evoluat a încercat să se bage pe sub pielea patronilor și președinților. Este un lingău”, a scris Petit în cartea sa autobiografică. Răspunsul lui Zidane nu s-a lăsat mult așteptat: „Nici măcar nu vreau să-l mai văd pentru că i-am spus tot ce vroiam să-i spun.”.
Celta Vigo, fosta formație antrenată de bulgar, este una dintre victimele blaturilor din fotbalul spaniol. Hristo Stoicikov a fost unul dintre primii care au sărit ca arși imediat după ce mass-media iberică a dezvăluit posibila existență a unor meciuri aranjate în Primera și Segunda Division. Motivul acestei reacții virulente a fostului star de la FC Barcelona este că Celta Vigo, echipă care era antrenată atunci de Stoicikov, a fost una dintre formațiile afectate direct de unul dintre aceste blaturi. Mai precis, este vorba despre meciul câștigat de Athletic Bilbao cu 2-0 în fața lui Levante, în urma căruia bascii au evitat retrogradarea la sfârșitul sezonului 2006-2007.
Huntelaar este al șaselea internațional olandez care ajunge la campioana din Primera Division, atacantul având misiunea de a suplini absența conaționalului Van Nistelrooy.
Fostul jucător al „lăncierilor” de la Ajax, în vârstă de 25 de ani, a efectuat ieri vizita medicală la Real Madrid, astfel că în cantonamentul „galacticilor” de la Valdebebas și în vestiarul de pe „Santiago Bernabeu” olandeza a devenit, într-o perioadă extrem de scurtă, a doua limbă oficială după cea spaniolă. După Ruud van Nistelrooy, legiunea olandeză s-a îngroșat, rând pe rând, cu Arjen Robben, Royston Drenthe, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart și, acum, cu Klaas-Jan Huntelaar. Pentru a-și asigura serviciile celor șase internaționali ai „Portocalei mecanice”, Ramon Calderon, bossul lui Real Madrid, a scos din vistieria „albilor” nu mai puțin de 132 de milioane de euro.
Cristiano Ronaldo a început fotbalul la CF Andorinha, o grupare de pe insula Madeira, fiind transferat la zece ani de Nacional Madeira.
La câteva luni distanță, a participat la un trial organizat de Sporting Lisabona, fiind imediat cumpărat de „lei” pentru o sumă rămasă confidențială. Au urmat cinci ani în care micuțul Ronaldo a făcut furori la toate categoriile de vârstă ale clubului din Lisabona. De aici și până la a fi remarcat nu a mai fost decât un pas. La numai 16 ani a fost cooptat la echipa de seniori de antrenorul român Laszlo Bölöni (foto, în stânga), care se afla în acea perioadă la cârma „leilor”. Francezul Gerard Houllier a vrut să-l transfere la Liverpool, însă până la urmă a ajuns pe „Old Trafford”, după ce l-a încântat pe Sir Alex Ferguson într-un amical de prezentare al lui Sporting disputat cu Manchester United și câștigat de lusitani cu 3-1. Insistența lui Ferguson i-a determinat pe cei de la United să scoată din buzunar 17,75 milioane de euro pentru achiziționarea lui Cristiano Ronaldo, devenit repede starul de pe „Old Trafford”. Într-un interviu acordat ProSport, Laszlo Bölöni anticipa succesul fostului său elev: „Sunt sigur că, dacă va fi la fel de muncitor și de serios, Cristiano Ronaldo nu are cum să nu fie el următorul câștigător al «Balonului de Aur»”.
După înfrângerea suferită cu Getafe, scor 1-3, Real Madrid s-a trezit cu alți trei accidentați, Sneijder, Pepe și Miguel Torres adăugându-se pe uriașa listă a indisponibililor care au invadat, la propriu, infirmeria campioanei din Primera. După patru luni scurse din acest sezon, „galacticii” se confruntă cu o criză fără precedent, 18 dintre cei 25 de fotbaliști din lotul primei echipe suferind un total de 24 de accidentări! Dintre aceștia, zece se află în continuare sub tratament sau în perioada de recuperare. Paisprezece jucători au suferit leziuni musculare, principalul vinovat, în opinia antrenorului Schuster, fiind Valter Di Salvo, preparatorul fizic al „albilor”. Italianul a fost „furat” din curtea lui Manchester United la insistențele președintelui madrilen Ramon Calderon, care a plătit și o indemnizație deloc de neglijat englezilor pentru a obține cartea verde a profesorului din Roma. Salvo este directorul unui ambițios și costisitor proiect cunoscut sub numele de Real Madrid TEC (Centrul de Înaltă Performanță), unde Raul și compania își vor îmbunătăți parametrii și performanțele. Un alt scop al acestui proiect era reducerea la minim a accidentărilor, intenție rămasă deocamdată la stadiul de deziderat.
În Roma – Fiorentina 1-0, Adrian Mutu nu a scăpat de insultele cu caracter rasist venite din partea susținătorilor gazdelor. Scandarea preferată a fanilor romani a fost: „Mutu, ești un țigan!” . Mutu nu a fost „ales” întâmplător de suporterii Romei, echipă la care a fost la un pas să se transfere în vară. „Insultele și scandările rasiste nu m-au interesat. M-am concentrat doar la joc”, a declarat atacantul după meci, românul fiind, din păcate, un obișnuit al scandărilor rasiste din Serie A. „Am arătat că avem inimă, voință și forță. Nu este bine că am plecat fără niciun punct de la Roma”, a concluzionat Mutu. Internaționalul român a fost încântat de gestul lui Sebastien Frey, coechipierul din poarta Fiorentinei, care i-a cedat banderola de căpitan duminică. „Mi-a făcut o plăcere imensă gestul lui Frey. La fel mi-a plăcut și antrenorul Prandelli, care a fost de acord ca eu să fiu căpitan la acest meci. A purta această banderolă este pentru mine o mare onoare”, a mai spus decarul viola.
Adrian Mutu nu a putut depăși forma slabă prin care trece, nefiind responsabilizat nici măcar de faptul că a purtat banderola de căpitan în meciul cu AS Roma, pierdut de Fiorentina cu 0-1.
„Briliantul” a fost integralist, însă jocul său a fost unul previzibil, lipsit de sclipiri, în dese rânduri atacantul Violei fiind egoist. Ca tacâmul să fie complet, Mutu a văzut și un cartonaș galben din partea centralului Tagliavento după o intrare urâtă asupra norvegianului Riise. Românul nu a ieșit prea mult în evidență de-a lungul celor 90 de minute, el trecând pe lângă egalare în prelungirile meciului. „Atât Mutu, cât și Totti sunt doi fotbaliști de mare valoare, oricare dintre ei putând avea execuții surprinzătoare care să decidă un meci”, declara Cesare Prandelli, tehnicianul Fiorentinei, înaintea partidei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER