Peisajul nostru uzual cuprinde o listă scurtă de antrenori de bani gata, care se învârt între câteva echipe de bani gata. Pleacă de la una ca să ajungă la alta, sunt definiți de pretenții estimate undeva la măcar 15.000 de euro pe lună și în general își frâng gâtul cu talent, neterminându-și mandatele. La umbra lor stau cei care vor efectiv să muncească, dar n-au loc de corifei și sfârșesc prin a pleca în lumea largă. Acolo, unii reușesc, alții nu, iar triumfătorii, mai ales dacă izbutesc în lumea arabă, sunt trecuți la capitolul „cămile”.
Anul acesta, dincolo de Olăroiu, Răzvan Lucescu și Boloni, care conduc cămile de lux, alți doi români au ajuns cu cămilele lor ceva mai slabe la finish. Florin Motroc a câștigat titlul în Iordania, iar Ion Marin a ieșit primul în Kuwait. Despre experimentatul Săpăligă, cu alt prilej. Motroc însă merită mult mai mult decât aceste rânduri și decât interviul luat de colegul Andru Nenciu, pe care-l aveți în pagina 10.
De aproape un an, după fiecare meci Florin pune pe Facebook poze și comentează întâmplările. Dincolo de detaliile tehnice, vine cu explicații motivaționale, pe care le transmite jucătorilor săi de la Al Shabab Al Ordon ca și cum le-ar vorbi fotbaliștilor Barcelonei. Discută cu cutare Mohammed de parcă acela ar fi Messi însuși. De aici s-ar putea să i se fi ivit o parte din rețeta succesului.
Acum câteva zile a vorbit la „Ora de Prosport” și a spus că echipa sa ar fi în prima jumătate din România, dar că bugetul e infinit mai mic decât al unui club mediu de la noi. Aici e cheia cealaltă. Să-i vorbești lui cutare Mohammed pomenit mai sus ca lui Messi, dar să-l determini să dea totul deși e plătit de o mie de ori mai puțin!
Florin Motroc poate să facă asta pentru că e un tip care intelectualizează fotbalul. Puțini știu că atunci când era încă jucător activ, el preda educația fizică la un liceu de lângă Podul Grant, iar acum deține titlul de conferențiar universitar. Adică are școala la zi, se uită mereu în cărți și pe net, nu face nimic instinctual sau ochiometric.
Aceste rânduri despre Florin Motroc nu sunt gratuite, pentru că vizează un proaspăt campion. Nu se vor nici un bilet de favoare, ci doar o invitație la a privi mai atent un om care nu face din fotbal artă, ci face știință. Un om care la nivel de primă divizie a apucat doar un interimat de-o clipă la Pandurii și care are mai multe de spus și de făcut decât mulți alți străini lustruiți pe care-i întâmpinăm cu flori ca să-i gonim apoi cu pietre.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER