Oare cum va rămâne în istorie meciul de la Molde? Drept acela care a dus Steaua foarte aproape de primăvara europeană sau ca acela în care Steaua a schimbat un sistem de joc care părea să meargă uns? Cum primăvara europeană părea tangibilă încă de la tragerea la sorți și imperativă după rezultatele din primele trei runde, rămânea curiozitatea acestei invenții de prag de iarnă, complet neașteptată și măcar curioasă. Punem întrebările în ordine: mai întâi, de ce a jucat Steaua în 3-4-3 și abia apoi cum a făcut-o.
La prima întrebare e destul de greu de răspuns. E posibil că s-a schimbat sistemul pentru a putea fi odihnit Georgievski, singurul jucător din lot care n-are în acest moment o dublură viabilă. Neavând fundaș dreapta de rezervă, Reghe a inovat, punându-și mecanismul obișnuit într-un fel să funcționeze în alt fel. Pentru că altă justificare e greu de găsit, după cum e dificil de afirmat că duminică, la Constanța, avându-l pe Georgievski la îndemână, Steaua va mai apela la această improvizație.
Chiar așa, rezultatul le-a ieșit, după cum le-a ieșit o bună parte a jocului. Important e că lateralii Chipciu și Latovlevici (Pîrvulescu a jucat foarte puțin) au înțeles ce au de făcut și, mai mult, au reușit să marcheze, după apariții în atac încheiate cu șuturi. Atacanții au fost și ei rezonabili, Tănase pe dreapta n-a căzut în mare, așa cum era de așteptat, dar a tulit-o din acea zonă neconvenabilă de câte ori a avut ocazia. Dacă în loc de Rocha ar fi fost o persoană mai vie și mai prezentă, e posibil ca tabela să mai fi suferit și alte modificări.
La plusuri, fundașii centrali, mai ales Gardoș, care în două rânduri a imitat plecările în față ale lui Chiricheș. Totuși, când se duc mult spre lateral, adică ies din zona care au activat o viață întreagă, atât Gardoș, cât și Szukala, pot avea probleme.
Cu toate astea, în repriza a doua Steaua a fost dominată, ceea ce în 4-2-3-1 nu s-a întâmplat demult. A obosit Prepeliță, au obosit și lateralii, iar la pasele lui Bourceanu, care de obicei merg spre cele două tușe, nu prea mai venea nimeni. E un semn că dacă n-ai benzile dublate, e greu să reziști cu câte un singur maratonist pe bandă.
De adăugat două note de subsol. Prima, că dacă nu erau câteva intervenții excelente ale lui Tătărușanu, probabil că inovația lui Reghe ar fi fost întâmpinată cu mai multe rezerve. A doua, la plusuri, că și Liverpool a inovat, ducându-se la Anji cu trei pe fund. Și, spre deosebire de Steaua, noutatea n-a ținut, rușii câștigând cu 1-0.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER