Dat fiind că e week-end-ul de start, poate că ar fi fost locul unui text romantic despre frumusețea începutului de campionat. Dar vineri, răsfoind suplimentul ProSport cu loturile echipelor, dincolo de puzderia de cifre, de prenume și de amănunte furnizate de realizatorii Daniel Remeș și Răzvan Toma, mi-au căzut ochii pe bugetele cluburilor.
Totalizate, duc la 64,3 milioane de euro (fără Rapid și Oțelul, aflate în situații economice speciale), cu o medie de 4 milioane de echipă. Din cele 64 de milioane, cam jumătate sunt drepturi tv, ceea ce înseamnă că vin în medie cam două milioane de echipă din bani publici, investiții ale finanțatorilor, vânzări de jucători și, cu totul sporadic și ineficient, din marketing și publicitate.
Sigur că nu bugetele joacă, dar tot adunând și adunând se constată că avem un campionat sărac. Multe dintre aceste bugete sunt doar promisiuni, la modul că „sperăm să ne dea Primăria” sau, și mai rău „vom încerca să sensibilizăm organele locale„. Plus că multe bugete includ posibile vânzări de jucători, încă neidentificați și neofertați. Abonamentele, care în alte părți aduc venituri importante, contează efectiv doar la Steaua, Petrolul și, din câte am auzit, la Botoșani. În rest, aportul financiar al publicului acoperă în cel mai fericit caz costul baremului de arbitraj și al firmei de pază.
Dacă ar cere cineva oricărui club un extras de cont cu sumele declarate în buget, probabil că nimeni n-ar avea acei bani, așa că și cifrele pe care le citiți detaliat mai jos sunt orientative, iar realitatea duce în principiu la bani mai puțini decât estimările.
Avem Steaua cu 10 milioane, CFR-ul cu 9, Petrolul cu 6. Dacă se respectă regula financiară și în teren, atunci ar trebui să fie și podiumul la final. Pe aproape ar mai fi Dinamo, Astra și Pandurii, în jur de 5 milioane fiecare. Surprind cele doar 3 milioane ale Vasluiului, care în precedentele ediții cheltuia măcar 10. Probabil că suma modestă se leagă de acea scrisoare de retragere semnată acum o lună de Adrian Porumboiu, investitorul cel mai nerăsplătit cu trofee dintre toți. În mod normal, 3 milioane nu înseamnă un buget mic, ci mediu. Dar când din această sumă trebuie să achiți măcar 6-7 salarii de peste 10.000 de euro pe lună, atunci el s-ar putea să devină insuficient și să trebuiască suplimentat.
Nu se poate încheia fără constatarea că în lipsa unui contract de drepturi tv foarte bine negociat, campionatul s-ar tăvăli în sărăcie. În acest moment, televiziunile deținătoare de drepturi țin în viață măcar jumătate dintre echipe și e îngrijorător faptul că dacă la viitoarea licitație pe trei ani nu se vor mai obține asemenea sume, atunci mulți vor trage obloanele. Avem un fotbal subvenționat catodic, incapabil să-și procure altfel mijloacele de subzistență.
Bugete pentru sezonul 2013-2014 Steaua 10 Pandurii 5 Petrolul 6 Astra 5,5 Vaslui 3 Dinamo 5 Brașov 2 Rapid – CFR 9 Gaz Metan 3 Oțelul – U Cluj 2 Viitorul 2,5 Ceahlăul 2 Botoșani 2 Săgeata 2,5 Timișoara 3 Corona 1,8 TOTAL 64,3
Rapid și Oțelul se află în insolvență, neavând bugetele stabilite
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER