Înainte de a vorbi despre FC Brașov – Dinamo e nevoie de un remember. În noiembrie 2012, imediat după un Steaua – Dinamo 3-1, Ionuț Negoiță a avut o ieșire curajoasă la Ora de ProSport: „Există diverse semne de întrebare legate de corectitudinea meciurilor cu Steaua. Poate aflăm și noi peste cinci ani ce s-a întâmplat în finala Cupei României sau în acele partide pierdute anul trecut. Poate aflăm și ce s-a întâmplat duminică. Am văzut că Victor Becali a spus ce s-a întâmplat la Dinamo – Foresta, poate ne spune și acum”. Negoiță incrimina patru derbyuri cu Steaua, dar și un jucător de la Dinamo care în meciul din acel weekend „tot încercase să facă penalty”. Imediat, media a făcut legătura logică, facilă, cu dinamovistul Cătălin Munteanu care chiar a comis un fault în propriul careu și, din lovitura de la 11 metri acordată, Rusescu a egalat.
Răbufnirea acționarului – Negoiță nu preluase clubul pentru a pune în practică actualul proiect minimalist – s-a calmat peste 24 de ore. A doua zi, a revenit și a spus că meciul pierdut cu 3-1 nu a fost aranjat: „Am văzut partida cu mai mulți oameni pricepuți și nu se confirmă bănuiala”. Mult mai nuanțat, Negoiță a păstrat totuși semnele de întrebare legate de finala Cupei din 2011 (Steaua – Dinamo 2-1), de la Brașov, și de „alte câteva meciuri importante”.
Pentru a-i îndruma acuzele pe tărâmul nesfârșit al derizoriului, atât de familiar lor, abilii oameni de fotbal au vorbit despre lipsa de experiență a acționarului, despre conflictul acestuia cu Borcea, Badea și alți acționari și despre hotelurile lui transformate în blocuri de apartamente. Evident, Negoiță nu a fost chemat de nicio comisie pentru a da explicații și așa s-a îngropat o nouă oportunitatea de a săpa în groapa comună cu blaturi din Liga 1.
De atunci au trecut 18 luni. Ioan Becali, Victor Becali și Cristi Borcea, oameni către care se îndreptau apropo-urile lui Negoiță, au ajuns la închisoare, Badea nu mai este acționar majoritar, iar Grigore și Bărboianu, fotbaliști bănuiți de fani de lucruri necurate la derbyurile cu Steaua, joacă în continuare bine merci la Dinamo. De fapt, amândoi au fost titulari, sâmbătă, la Brașov, într-un meci în care, după standardele fotbalului din anii Cooperativei, echipa finanțată acum de Ionuț Negoiță a făcut figurație. Dinamo nu a avut nicio fază de poartă în fața lui FC Brașov și a pierdut cu 2-0, scor în urma căruia adversara, antrenată de cuplul de dinamoviști Țălnar – Florentin Petre, a ieșit din zona retrogradării.
Cei mai mulți dintre fanii care au bătut 180 de kilometri pentru a vedea apatia favoriților au plecat de la stadion prin minutul 75, scandând: „Nu meritați tricoul roșu să-l purtați„. Celor rămași, probabil mai puțin suspicioși, le-a mai trebuit un sfert de oră să se convingă de actul caritabil făcut de Dinamo, astfel că jucătorii lui Stoican au părăsit gazonul pe refrenul „Blatiștilor, blatiștilor”.
Ce spune Negoiță după acest meci bizar? Deocamdată, nimic. Altă dată foarte prompt în a identifica partidele suspecte, finanțatorul a evitat aparițiile TV, dar, probabil, oamenii din anturajul lui vor disemina, neoficial, mesajul că unii jucători au hotărât de capul lor să o ajute pe FC Brașov să se salveze. E o explicație care nu trebuie exclusă din start, mai ales că finalul de sezon nu are miză, însă Negoiță e obligat să o certifice deschizând o anchetă internă în club. Cine nu agreează blaturile trecutului nu le agreează nici pe cele din prezent. Condiția este ca, între timp, să nu fi fost inițiat în arta întunecată a traficului de puncte din fotbalul românesc.
P.S. – Meciul de la Brașov poate constitui oricând obiect de studiu și pentru echipa președintelui FRF, Răzvan Burleanu. Evident, e nevoie de probe concrete, însă fanii nu pot fi acuzați că ar fi în căutarea senzaționalului, marele defect imputat mass media. Scandările dinamoviștilor de la Brașov îi obligă și pe noii federali să pună niște întrebări, de preferabil jucătorilor și antrenorilor implicați în acest meci. Și, apropo, în ultimele 3 sezoane, bilanțul partidelor directe Dinamo – FC Brașov arată o distribuire echitabilă a punctelor: două victorii pentru Dinamo, ambele acasă, două victorii pentru Brașov și două egaluri. Doar Gloria, Ceahlăul, Astra și FC Național se mai puteau mândri cu o asemenea performanță, doar că ele o reușeau în anii de glorie ai Cooperativei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER