Ochii lui Dănciulescu s-au mărit, o căutătură de om uimit, în timp ce Radu Naum anunța declarații „șocante” făcute de patronul lui Dinamo despre Ștefan Bărboianu și despre blaturi. De data aceasta, eticheta fluturată zilnic cu atâta ușurință de media din România nu surprinde cu adevărat importanța declarațiilor. Ionuț Negoiță este primul finanțator din fotbalul românesc care își numește un fotbalist „ticălos” și „trădător”, care spune că s-a săturat să fie luat de prost și că va da informații autorităților despre blaturi, sume de bani, și persoane. Probabil că în celulele de la Poarta Albă, acolo unde sunt închiși Cristi Borcea și Ioan Becali, întemnițații au început să simtă cum timpul se dilată, iar speranța de eliberare se comprimă.
În redacția ProSport, mereu gălăgioasă, nici măcar tastele nu s-au auzit timp de 4 minute. O performanță incredibilă mai ales că este vorba despre un discurs al lui Negoiță, un tip care nu a impresionat niciodată prin talentul său oratoric. Probabil cele mai interesante 240 de secunde din istoria recentă a clubului au fost curmate brusc de o decizie aproape simultană a producătorilor de emisie de la DigiSport 3 și DolceSport. Cele două televiziuni de sport aveau un program prestabilit care trebuia respectat în ciuda subiectului demn de grafica galbenă specifică Breaking News.
Ironia momentului e savuroasă. În vremea relației RCS RDS – Dumitru Dragomir, nimeni de la DigiSport nu avea voie să vorbească în emisiuni sau să scrie în știri cuvântul tabu „blat”. Când plătești aproape 30 de milioane de euro pe an pentru un produs pe care îl numești Premium, nu îți poți permite să arăți defectele sale fundamentale. Acum, când moderatorii Digi discută liberi despre aranjamente, un producător zelos taie cea mai consistentă mărturie a unui finanțator dintr-un fotbal cangrenat până în măduvă.
Dar să revenim la monologul lui Negoiță care a continuat și după întreruperea transmisiei TV. Pentru cei care nu știu, iată principalele lui declarații:
Cât timp a vorbit Negoiță, Mircea Rednic a tăcut profund. Din cadru lipsea Dinu Gheorghe, președintele proaspăt instalat care a insistat pentru noul antrenor, însă el nu a venit la Săftica pentru a nu se face de râs în direct. Indirect însă, finanțatorul l-a criticat dur. Cu o zi în urmă, Dinu promovase informația că Bărboianu și Dinamo s-au despărțit amiabil. „N-a fost nimic amiabil. A fost dat afară”, a tăiat-o scurt Negoiță în conferința de presă. Un croșeu pe care nu l-am văzut duminică la Mayweather-Pacquiao, trimis în bărbia președintelui care ar fi vrut să-l țină pe Bărboianu la Dinamo în continuare.
Furia care se simțea în cuvintele dure ale finanțatorului explică aparenta cruzime cu care a dat afară un fotbalist care în toamnă juca într-un alt meci cu Steaua la câteva ore după ce soția sa pierduse sarcina. „Știu locul, știu cine, știu despre cât e vorba, o să le spun autorităților”, a spus Negoiță, păstrând totuși misterul asupra evenimentului. Cel mai probabil, însă, este vorba despre finala Cupei României din 2011, Steaua – Dinamo 2-1, un meci disputat pe vremea când actualul finanțator era doar acționar. E partida despre care Negoiță a mai vorbit în trecut, lăsând să se înțeleagă că știe mai mult decât vrea să spună.
Ieșirea lui Negoiță va fi cu siguranță contraatacată în următoarele ore și zile de oamenii onorabili din fotbalul românesc. Va fi provocat să spună tot ce știe, va fi ironizat că nu știe să gestioneze o „situație de criză” (pe vremuri, Jean Garabet, fostul președinte de la Farul, avea o vorbă: „De ce să dau afară un blatist, să fac scandal și să pierd bani, când pot să tac din gură și să-l vând la vară!?”) și i se va spune că nu se pricepe la fenomen.
Cu siguranță, Negoiță nu se pricepe la fotbal, însă mai mult ca sigur se pricepe mai bine la oameni. În consecință, din reprezentația sa de astăzi se nasc noi întrebări:
– Dacă a știut locuri, nume și sume de bani, de ce a tăcut până astăzi?
– Cum a putut să stea la Dinamo lângă acționari care au apăsat ani de-a rândul felurite butoane și le-au cumpărat antrenorilor până „și vântul” din timpul meciurilor?
– De ce și-a dorit să intre într-un fotbal corupt?
– De ce i-a adus la club pe Dinu Gheorghe, surprins recent într-o casă de pariuri, și pe Mircea Rednic, care a plecat de la Dinamo după un scandal monstru cu jucătorii, nemulțumiți de modul în care antrenorul a distribuit o primă oferită de un alt club pentru o victorie cu Steaua?
– Va rezista presiunilor mari la care va fi supus în următoarele zile?
Săptămâna viitoare, Negoiță a promis o nouă conferință de presă, cu noi „dezvăluiri”. Între timp însă, s-ar putea să fie chemat la DNA, iar după declarațiile date acolo să i se sugereze să păstreze discreție în privința cazului.
PS – Ionuț Negoiță a oferit un răspuns parțial la prima întrebare de mai sus chiar în timpul conferinței, însă momentul nu a fost suprins în direct la TV. Iată ce a spus finanțatorul lui Dinamo, potrivit site-ului DigiSport:
„Am tăcut vreun an de zile, pentru că am vrut să stau de vorbă cu multă lume pentru a vedea ce înseamnă fotbalul românesc, dar nu voi mai tăcea. Unele lucruri le voi spune public, dar cele mai multe le voi oferi autorităților pentru a căuta probe”
PS 2 – Dacă Bărboianu a fost cumpărat, trebuie să fi existat și un cumpărător. Primul reflex este să te gândești la George Becali, proaspăt eliberat condiționat, dar care are o perioadă de probă de 8 ani. Potențialul efect asupra sa și asupra clubului Steaua în cazul unui nou dosar penal legat de corupție în fotbal e lesne de intuit.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER