Acum 20 de ani, Alex Ferguson avea un truc, împrumutat probabil de la alții mai bătrâni, despre care presa a aflat de curând. La începutul unui campionat, când voia să schimbe atitudinea unor jucători, punea mâna pe un pix și pe o coală A4, nota ceva de față cu toți fotbaliștii și apoi introducea misterioasa foaie într-un plic. „Unul dintre cei trei jucători notați în acest plic mă va dezamăgi în sezonul ăsta”, apoi le flutura plicul pe la nas puștilor Giggs, Butt și Scholes. Dacă voiai ca Ferguson să nu te umileasă de față cu restul lumii, trăgeai ca nebunul tot sezonul, cu speranța ascunsă că numele tău nu e în plicul rușinii. Ce era scris pe foaie, nume de jucători sau simple mâzgălituri, numai scoțianul știa.
Era unul dintre jocurile cu mințile jucătorilor săi preferate de cel care între timp a devenit Sir. Învechită, metoda pare totuși la ani distanță de terapia de grup practicată la liderul Ligii 1, Steaua. Vă aduceți aminte, în 2009, Dorinel Munteanu aducea doi psihologi în vestiar, dar terapia a durat până în ziua în care George Becali a dat peste ei: „Ce e aici, sectă? Satana? Ce caută femeile astea în vestiar? Singurul psiholog aici sunt eu! Afară!”.
În vara lui 2012, Reghecampf a vrut și el să aducă un om care să-i interpreteze gândurile lui Tănase, dar răspunsul a fost la fel de semnificativ. „Vrei să râdă lumea de noi?”, i-a spus patronul lui Luțu, parlamentarul acela care nu știe legi și e deranjat de faptul că ziariștii nu au ghicit că telefonul său valorează zeci de mii de euro, nu de lei amărâți. La întoarcerea din cantonamentul spaniol, Reghecampf a strecurat două nume într-un plic, iar plicul l-a oferit presei, pe o tavă aurită. „Sunt supărat pe atitudinea lui Adi Rocha și Mihai Costea, însă lui Nikolic îi pot reproșa orice, numai asta nu”. Fără tact, cei doi atacanți au fost din nou răstigniți în public, ca și cum prin gura lui Reghe a vorbit Becali. Refuzat o dată de finanțator, antrenorul și-a dat seama că psihologia nu e de Steaua și acum produce pagube asemănătoare celor din cauza cărora, în august 2012, insista să aducă un specialist.
De curând, în revista Antrenorul a apărut un articol semnat de psihologul Andreas Hniatiuc, în care sunt enumerate testele de evaluare necesare jucătorilor de fotbal. Testul Kraepelin sau Platanov e folosit pentru testarea atenției, relațiile interpersonale se pot măsura cu testul Eysenck-Willson, echilibrul afectiv cu Guillford-Zimmermann. Departe de lucrăturile satanice, la Steaua totul, de la afectivitatea lui Costea până la personalitatea lui Chiricheș, se măsoară cu testul Becali, dar niciun specialist nu știe deocamdată cu ce test se poate evalua Becali.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER