În 2004, un anume domn Alex Ferguson – probabil mulți ați auzit despre el – anunța că va boicota toate interviurile pentru BBC, pe motiv că gigantul media a transmis un documentar în care, potrivit antrenorului, fiul său, Jason, era „lovit grav în onoare”. Realizatorii emisiunii de investigație Panorama susțineau că Jason Ferguson, impresar de meserie, se folosise de poziția tatălui său la Manchester United pentru a face transferuri avantajoase. „Invenții”, a pretins seniorul, după care au urmat 7 ani de tăcere.
În momentul în care a început disputa cu BBC, Ferguson era déjà un zeu pe Old Trafford, înnobilat în 1999 de regina Elisabeta. Jucătorii îl ascultau aproape orbește, cei care intrau la categoria excepții erau trimiși la plimbare, însă niciunul nu a fost rugat sau forțat să răspundă cu „yes” și „no” la întrebările celor de la „Beeb” care, la rândul lor, nu au considerat o pierdere irecuperabilă absența declarațiilor unui antrenor, oricât de mare era el.
„Am câștigat titlul la 16 puncte diferență după 7 ani, supercupa de o manieră impresionantă tot după 7 ani, grupa în Europa League dupa 8 ani, ne-am calificat în Champions League după 5 ani, titlul de golgeter după 10 ani, am eliminat un nume mare al fotbalului mondial (Ajax) după 8 ani (Valencia), am bătut campioanei Europei…astea sunt – în mare – performanțele lui Laurențiu Reghecampf și ale acestor fotbaliști magnifici…”, a scris un binecunoscut domn Stoica, frustrat că suporterii i-au cerut să plece din Ghencea în cea mai bună perioadă din istoria recentă a clubului. Managerul – în Liga 1, și noțiunea de manager s-a pervertit – are în mare dreptate. În micul nostru univers, departe de strălucirea și de regulile de onoare din Premier League, rezultatele enumerate mai sus te transformă automat într-un zeu, dar nici măcar zeitățile autohtone nu sunt imune când abuzează de statutul lor.
După câștigarea titlului 24, Stoica și Reghecampf au călărit succesul cu o aroganță care, în cele din urmă, i-a adus pe o traiectorie de coliziune cu proprii fani. Suporterii Stelei, logic insensibili la boicotul asupra presei și la luptele de culise pentru influența la transferuri, au reacționat atunci când noii zei au ironizat performanța din 1986 și au programat la Berceni meciul cu Bârsana. „Sînt dezamăgit de ce fac cei de la Peluza Sud. Sînt pe o cale greșită”, i-a certat Reghecampf pe nemulțumiții care au vociferat sâmbătă. E clar. Protestul va continua, chiar dacă mâine, pe Național Arena, o altă categorie de fani va umple stadionul, și va dura până când primadonele vor înțelege că, în Ghencea, nici o persoană nu e mai presus de clubul Steaua. Nu a fost nici Ienei, nici Duckadam, și cu atât mai puțin nu vor fi Reghecampf și Stoica, indiferent de formatul Champions League.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER