Acum un an-doi, în fotbalul românesc expresia „a umbla la butoane” era folosită în sens cumva apreciativ. Nu oricine, vezi Doamne, avea acces la pupitrul de comandă, așa că unul sau altul dintre conducători amenința cu acest tip de arme neconvenționale, în ultimă instanță, pentru a deturna titluri.
Banalul cuvânt „butoane” invadează iar sportul românesc, asociat fiind cu un altul, clan, și constituie, zic tot mai mulți, ceea ce se află în spatele crimei de la Giurgiu, acolo unde un baschetbalist american a fost ucis. De fapt, unde a primit lovituri cauzatoare de moarte. Scenariul unei singure lovituri care ar fi dus la o asemenea consecință, în condițiile în care vorbim de un sportiv de performanță cu fizic și rezistență, practicant a unui sport de contact, mi se pare unul puțin plauzibil. Sunt foarte multe fracturi în logica lucrurilor. De la incapacitatea, să nu zicem teama coechipierilor cu care americanul Hardy a mers în respectivul club, de a da orice fel de informații polițiștilor până la discursul unui ofițer care ne comunica faptul că presupusul agresor s-a predat după metode specifice de convingere a celor din anturajul lui că e mai bine să procedeze așa.
Problema depășește mult semicercul baschetului și al sportului. E vorba de faptul că în orașe mai mici sau mai mari, mai presus de lege există clanuri, baroni și alte titulaturi dubioase care acționează fără a se gândi că li se poate întâmpla ceva. În momentul în care totul este mediatizat de maniera aceasta se iau măsuri, agresorii se predau la nici 24 de ore etc. În câte cluburi, discoteci, baruri și cămine culturale lucrurile nu degenerează, lăsându-se cu bătăi și spitalizări, numai pentru că „un străin” de locul X s-a uitat nu știu cum sau a făcut nu știu ce gest. În 2011, primitivismul e mai acasă decât ne închipuim și, vrem sau nu să recunoaștem, în România. Dacă Tănase nu ar fi fost mai iute de picior în altercația din urmă cu câteva luni, din Oltenița, am fi putut avea și atunci parte de incidente mai grave. Și asta vine din criza de autoritate a celor puși să asigure ordinea. Din păcate, trebuie să mai moară câte un om ca să se întâmple ceva.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER