Mircea Lucescu a deconspirat în direct la Sport.ro rețeta succesului la un club de fotbal. Totul pare simplu și de bun simț, dar e atât de complicat pentru o grupare din România. Să le luăm pe rând!
1. Munca oamenilor din staff-ul tehnic și din cel administrativ și colaborarea dintre antrenor și președintele clubului. La noi, munca despre care vorbește Lucescu se face de multe ori haotic, iar colaborarea dintre cele două entități nu există în cele mai multe cazuri.
2. Timpul care i se acordă antrenorului pentru formarea unei echipe („e nevoie și de zece ani pentru a face o echipă puternică”!) – La noi, patronii nu fac diferența între luni și ani. După maximum două luni, caută deja un alt antrenor!
3. Salarii plătite la timp („la Șahtior, se dau chiar și înainte cu o zi de data stabilită”) – la noi, fotbaliștii sunt umiliți, se trage de timp la plata salariilor într-un mod grosolan. Mircea Lucescu spune că plata salariilor la timp este esențială pentru mintea jucătorilor și pentru modul în care ei evoluează și se pregătesc.
4. Formarea de jucători („am luat fotbaliști de 17-18 ani, pe care i-am instruit și i-am educat”) – la noi, nu există răbdare pentru creșterea unui junior la o echipă mare și nici curajul de a-l arunca în meciuri importante
5. Respectul jucătorilor pentru meseria lor, care depinde tot de educație și de formare până la urmă și pentru care tot rolul antrenorului e esențial
6. Implementarea unei filozofii de joc – Acest capitol ține tot de timpul care i se acordă antrenorului. O filozofie de joc nu poate fi impusă într-o lună, două sau într‑un an.
7. Disciplină – Reguli stricte impuse de antrenor și de președinte la antrenamente, cantonamente și meciuri. Toți jucătorii plătesc pentru greșelile făcute, nu există jumătăți de măsură sau iertări nejustificate.
Dacă regăsiți aceste puncte la vreun club din România, atunci să fiți siguri că acest club va domina competiția internă ani buni de-acum încolo.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER