Remarcabilă capacitatea Stelei de a mobiliza încă zeci de mii de oameni aproape oriunde joacă în țară. Și nu e vorba doar de oameni care vin să vadă Steaua ca o adversară tare a echipei lor. Nu, de data aceasta sunt oameni care vin special pentru Steaua. N-or fi fanatici, n-or fi ultrași, nu se adună poate într-o galerie, dar umplu stadioane, așa că atmosferă se face oricum. Este o postură de invidiat de către rivale, dar cel puțin periculoasă pentru steliști. Îi poate îmbăta acum de fericire pe conducători, dar nu cred că pe termen mediu funcționează.
Nu cred că zece meciuri la rând umplu stadionul CFR-ului cu Steaua ca gazdă. Mai mult, pe jucători îi obosește, să ținem cont că e abia începutul sezonului. În fine, echipa își pierde identitatea. Trăim vremuri aparte, e drept, dar mă încăpățânez să cred că la un moment dat vom intra în rând cu civilizația. Vreau să cred că odată echipele vor vinde machete ale stadioanelor, abonamentele vor reprezenta o parte importantă din venituri, turul stadionului va fi un punct de atracție, la fel muzeul de sub tribuna oficială.
Visez că suporterul va ține cu anii de scaunul lui – la propriu, locul 19, de pe rândul 22, sector B, tribuna I. Și-l va preda copiilor și nepoților. Meciul se va transforma în „ziua meciului” și va însemna mai mult decât cele 90 de minute plus pauza – o serie de activități în și în jurul stadionului, nu doar coada la bilete și turnicheți, ci activități care fidelizează fani și, în cele din urmă, generează venituri. Cluburile importante din Europa, în special cele cu tradiție, își fac cel puțin 20% din buget, chiar până la 42% în cazul lui Arsenal, cu veniturile din așa-numita categorie „matchday”.
O medie ar plasa aceste venituri la jumătate din cele din drepturi TV, dar de multe ori peste cele comerciale, din publicitate și sponsori. Pentru o echipă importantă, la noi ar trebui să fie cel puțin un milion de euro anual. Dar în realitate, ziua meciului aduce pierderi! Stadionul, casa mai bine spus, e o condiție necesară, obligatorie, chiar dacă nu suficientă, pentru ca situația să se îndrepte. Dar până atunci e mai frumos să se audă urale pentru cine trebuie. Nu e sănătos, dar mai contează?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER