Decizie importantă astăzi a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care poate schimba piața drepturilor TV, în special în ceea ce privește sportul. Vorbim însă despre piața drepturilor TV acolo unde funcționează firesc, pe criterii de business, nu pe ambiții ale unora și investiții nejustificate. Deci mai puțin aplicat pe România.
Concret, CJUE a decis că nu e ilegal să achiziționezi un sistem de recepție prin satelit dintr-o țară și să-l folosești în alta, chiar dacă este vorba de teritorii diferite și astfel de drepturi TV diferite. Decizia e definitivă, nu poate fi atacată cu apel. Cazul a pornit de la interdicția pe care a încercat Premier League să o impună unui pub din Portsmouth care difuza meciuri din campionatul englez folosind un sistem de recepție din Grecia. De ce făcea pub-ul asta? Pentru că abonamentul la difuzorul grec este mult mai ieftin decât cel la Sky, care are drepturile pentru Premier League în Anglia. Problema e că Sky, care a plătit un miliard de lire pentru drepturile TV, se simte prejudiciată de această situație.
Ce a decis exact CJUE.
1. O legislație națională care interzice importul, vânzarea și utilizarea de cartele de decodor străine încalcă libera prestare a serviciilor și nu poate fi justificată. Adică cetățenii din UE își pot achiziționa legal sisteme de recepție din țări membre. Curtea a respins cazul atât pe motivația drepturilor de proprietate intelectuală, cât și pe încurajarea prezenței publicului pe stadioanele de fotbal. Colateral, CJUE exclude meciurile din categoria „operelor” care ar fi considerate protejate de drepturile de autor
2. Pe de altă parte, sunt protejate de drepturi de autor elemente precum secvențele video de deschidere, imnul Premier League, rezumatele meciurilor precum și elemente grafice, care pot fi considerate „opere” conform legislație și, astfel, necesită autorizarea pentru difuzarea publică. Adică barurile, de la care a pornit cazul, pot avea o problemă, fiind practic imposibil să filtreze elementele protejate de drepturi de autor. În schimb, oamenii acasă nu riscă nimic.
Ce înseamnă decizia pe plan european
Va avea un impact major. În primele ore ale dimineții, acțiunile Sky au scăzut deja cu 3%. Sky face aproximativ 200 de milioane de lire pe an din abonamentele vândute în pub-uri. Dacă acestea se descurcă să difuzeze legal meciurile de la alt furnizor, din străinătate, mai ieftin, pentru Sky e o problemă mare. Implicit, ar putea plăti mai puțin pentru drepturile care nu îi mai garantează exclusivitatea într-un teritoriu cum e cel britanic în acest caz. Astfel, Premier League ar putea scădea în venituri, cluburile ar lua mai puțini bani.
Mai mult, CJUE consideră neconformă cu principiile europene vânzarea drepturilor TV pe teritorii, așa cum se petrece acum. Premier League, în primă fază, dar și celelalte campionate tari, ar putea fi nevoită să vândă drepturile la nivel pan-european unui difuzor, care să distribuie apoi meciurile local. Vânzarea în acest sistem produce în general venituri mai mici. Sau, altfel spus, vânzarea separată pe teritorii, unor difuzori diferiți, produce venituri mai mari. A dovedit-o din plin Premier League, dar a încercat și Liga lui Mitică la ultima licitație, doar că nu i-a ieșit, difuzorii refuzând licitația.
Ce înseamnă decizia pentru România
Nimic major, dar pe ici, pe colo are impact. Spre exemplu, românii din Spania și Italia pot achiziționa legal sisteme Digi TV și vedea inclusiv campionatele străine în țările lor legal și mult mai ieftin decât prin companiile din țările respective. Acest lucru se petrecea și până acum, dar tacit, pentru că se considera a fi încălcat contractul de difuzare. Adică Digi era obligată să difuzeze campionatul Angliei doar pe teritoriul României, pentru care plătise, nu putea vinde sisteme de recepție, sau cartela de decodare, în alte teritorii. Românii din străinătate își achiziționau însă prin cetățeni rămași în țară sau pe baza actelor românești pe care le mai au. Nu Digi e afectată, ci chiar e favorizată, ca și celelalte sisteme din țări mai mici, afectați sunt difuzorii din țările mari, care plătesc sume uriașe pe ceva care nu mai e exclusiv legal.
Liga I, cluburile ei, nu va fi afectată pentru simplul motiv că încă nu a vândut drepturile TV internaționale. Nu este nimeni interesat afară de meciurile din România.
Pentru români, teoretic există acum dreptul legal de a deține sisteme de recepție din străinătate. Dacă vrei, și îți permiți, să recepționezi Sky UK, Sky Italia sau Canal Plus, acum o poți face legal. Până acum se putea doar prin intermediul unui cetățean din țara respectivă, care achiziționa cartela de recepție și ți-o încredința, în general cu un comision și o granație. Sau prin prieteni și rude din străintate. Sunt însă puțini la noi care intenționează să facă asta.
În fine, decizia nu privește doar sportul, ci și filmele și alte producții care se vând separat pe teritorii naționale în cadrul UE, similar.
Pentru pasionați, decizia integrală a CJUE poate fi găsită aici, în limba română.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER