Cele mai frumoase amintiri ale mele legate de fotbal țin de fosta emisiune „El DÃa Después”. „El DÃa Después” s-ar putea traduce ca „Ziua de după”, „A doua zi”. Din 1990 până în 2005 a rulat pe postul Canal+ în fiecare luni de la ora 20.00, făcând în fiecare ediție o retrospectivă originală, amuzantă și inteligentă asupra etapei încheiate duminică. Mii de spanioli am învățat să privim altfel fotbalul mare cu Canal+, „El DÃa Después” și realizatorii ei, intre care jurnalistul și fostul fotbalist britanic Michael Robinson.
Pe lângă analiza aspectelor strict legate de joc, Robinson și partenerii lui ofereau spectatorilor momente focusate pe zone neexplorate ale meciurilor, cu o latură comică. Țin minte cum am râs la celebrul „Lo que el ojo no ve” („Ceea ce ochiul nu vede”), rubrică făcută din imagini ale discutiilor private dintre antrenori și jucători sau dintre arbitri. Imagini filmate cu camera întoarsă spre tribune, prinzând un moș simpatic dansând după un gol, doi îndrăgostiți sărutându-se, indiferenți față de cel mai aprins derby, sau modul de a scăpa de plictiseală al unui grup de suporteri într-o partidă searbădă.
Țin minte și rubric denumită „Coros y danzas” (Cântece și dansuri), făcută cu camerele întoarse spre peluze, captând mereu cele mai emoționante și inventive cântece, încurajând creativitatea, bunul gust și concurența între galerii. Probabila apariție la televizor multiplica eforturile imaginative pe stadioanele spaniole. La fiecare etapă se adaptau hit-urile momentului, cântece populare sau melodii comerciale clasice la jurământul de dragoste pentru niște culori sau la mișto-ul față de un adversar.
În fotbal, ca în multe alte domenii ale vieții, e mai interesantă uneori berea de dinainte și țigara de după decât jocul în sine. Niciodată nu m-am bucurat ca spectator ca pe vremea când se difuza „El DÃa Después”. Mi-ar plăcea foarte mult să se aplice ideea și în România. Cu toate diferențele față de Spania la capitolul echipe, stadioane sau suporteri, ar fi sigur o încercare interesantă care ar face mai atractiv fotbalul local.
Dragi cititori,
vă propun aici să încercăm să facem un mic experiment. Să-mi trimiteți filmulețele sau pozele voastre, cu imagini sau cântece haioase, frumoase, emoționante și neobișnuite de pe stadioanele României pe adresa mea de e-mail: gascon [punct] marcel [at] gmail [punct] com . Poate facem un „El DÃa Después” românesc, fără mijloace, dar cu același bun gust și inteligență.
Marcel Gascon, corespondentul în România al agenției spaniole de presă EFE, scrie în exclusivitate în România pe www.prosport.ro și în ProSport.
Marcel are 25 de ani, este născut la Castellon și a studiat jurnalismul la Universitatea Complutense din Madrid, dar și la Universitatea București. Vorbește fluent româna, scrie în română, locuiește în București și, deși este corespondent pentru toate domeniile, are o pasiune pentru sport.
Marcel scrie atât despre fotbalul mioritic cu ochii unui spaniol, cât și despre lucrurile mai puțin la vedere din fotbalul iberic.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER