O întrebare prea complicată pentru mințile noastre dominate de axa Becali-Borcea – Mai sunt valabile idealurile olimpice în societatea actuală? – rula ieri-dimineață pe bandă la EuroNews. Tema momentului, una tragică, pornind de la decesul săniorului georgian Nodar Kumaritașvili (Kumaritashvili???).
De parcă n-ar fi fost suficientă drama în sine, șefimea CIO și autoritățile canadiene s-au grăbit să îngroape subiectul, înființând o comisie de anchetă care s-a pronunțat în timp record, incomplet și absurd: este vina sportivului, care a făcut o greșeală de pilotaj. OK, de acord. Dar cum se poate ca o greșeală de pilotaj să ducă la decesul unui om la cea mai importantă competiție de profil?
Nu cumva dacă, în locul acelor stâlpi metalici, ar fi fost o plasă elastică, azi n-am fi avut acest subiect? Nu cumva ar fi trebuit, simultan cu asigurarea condițiilor pentru a atinge 150 km/h, să aibă preocuparea de a reduce riscurile asociate cu alunecarea pe sanie la această viteză inaccesibilă majorității șoferilor? N-ar fi trebuit ca gazdele să asigure un tratament egal pentru toți participanții, permițând accesul la antrenamente din timp, în vederea acomodării? Un principiu este valabil pentru orice produs, fie că vorbim despre hamburgeri, aspirină sau o pârtie de sanie: siguranța trebuie să se afle cel puțin pe același palier, dacă nu mai sus, decât performanța!
O regulă atât de simplă nu contează însă la CIO, unde chiar și ideile generoase despre spiritul olimpic ale lui Pierre de Coubertin ar conta doar dacă ar fi sloganul vreunui partener comercial. Nu mai e important să participi, ci să generezi profit. Chiar cu prețul vieții.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER