Natura a inventat deja totul, oamenilor nu le rămâne decât să înțeleagă creația sa. Scrierea sau citirea acestui adevăr, fundamental pentru înțelegerea cursei de 100 m plat bărbați de la CM de atletism de la Berlin, durează ceva mai puțin de 9 secunde și 58 de sutimi. Va trebui să ne antrenăm foarte bine în ale scrisului și cititului pentru a ține pasul cu dinamica extraordinară a lui Usain Bolt. Doar ne-a avertizat că se va opri din performat abia la limita a 9 secunde și 40 de sutimi.
Coborâți la loc sprâncenele mirării și lăsați bărbia liberă de atingerea dubiului: nu este nimic necurat în performanța jamaicanului de 22 de ani! O spune președintele Federației Franceze de Atletism: „Îl știu de la 14 ani, încă de atunci era ieșit din comun”.
Evoluția tehnologică din ultimele decenii constituie fundamentul revoluției din IT, mass-media, industria auto și atâtea alte domenii. Inevitabil, a atins sportul: de exemplu, în toate probele de natație, în ultimii ani, s-au bătut recorduri peste recorduri, după introducerea de acum celebrelor costume.
În atletism, procentajul este de numai 25%, din punctul de vedere al performanțelor obținute în ultimii 15 ani, dar trendul este evident. Cum? Pe fondul apariției noilor generații de pantofi de sport, a modelelor de piste care redistribuie forța cinetică spre atleți, a antrenamentelor bazate din ce în ce mai mult pe o cunoaștere mai profundă a fiziologiei musculare și a unei recuperări după efort mai rapide și mai complete.
Peste toate aceste detalii materiale, aflate la îndemâna tuturor sportivilor, se află setarea mentală a sportivului jamaican, care l-a făcut pe sociologul Christophe Brissonneau să afirme că „dincolo de performanța sportivă în sine, Usain Bolt pune în discuție o chestiune filosofică: omul este finit sau infinit?”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER