„Ce ai, măi, Matei?” „Mă dor inghinalii de mor, măi, Matei!” „De ce?” „Nu știu, am fost și la doctor, mi-au făcut și ecografie, n-au știut ce să-mi spună marii specialiști. Bănuiesc că are legătură cu faptul că alerg prin parc, dar nu știu de ce mă doare tocmai acum.” „Unde alergi?” „În parc.” „E gheață?” „Cam da.” „De-aia te doare. Ți-ai forțat articulațiile și inghinalii încercând să-ți ții echilibrul. O să-ți treacă, dar trebuie să iei o pauză. Așteaptă să se ducă gheața.” „Dar tu de unde știi?” „Am învățat, măi, Matei!” „Unde ai învățat?” „La școală. Din cărți. Am citit.” „Eee, pe dracu”.” „Da, măi, Matei! Păi, tu ce crezi?”
Dialogul de mai sus avea loc acum vreo câțiva ani, în studioul Sport.ro, în timpul uneia dintre pauzele publicitare ale unei emisiuni. Adi Matei a avut dreptate atunci, ca și altă dată. Durerea crâncenă de la inghinali mi-a trecut după o pauză. Așa cum, altă dată, tot la sfatul lui Adi am schimbat încălțările de alergare și am scăpat miraculos de niște dureri atroce de spate și genunchi pe care domnii doctorii specializați în medicină sportivă pe care-i vizitasem nu fuseseră în stare să mi le explice și cu atât mai puțin să mi le trateze.
Veți spune că e un fleac, ce mare lucru. Poate aveți dreptate, deși când cunoști pe dinafară toate grupele de mușchi din corpul omenesc e, printre altele, semn că ai fost la cursuri când ai făcut IEFS-ul. Dar să știți că Adi Matei vede foarte clar și jocul de fotbal. În particular și în general. Dacă vreau o părere avizată despre un fotbalist, îl sun pe Adi. Se pricepe și are vorbele la el. Oricât de p-afarist ai fi, în trei minute te-a lămurit. Analiza tactică o face la fel de limpede.
Veți spune că nici asta nu are mare relevanță și poate că aveți din nou dreptate. Dar vă mai spun că Adi Matei vorbește mai bine decât 80% dintre antrenorii care se învârt acum în fotbalul românesc și înțelege mai limpede – fotbalul și nu numai – decât măcar 50% dintre ei. În meseria asta importantă e, în primul rând, capacitatea de comunicare, iar într-o lume în care invectivele gâjâite țin loc de tactică iar onomatopeele sunt scuzate cu „dom”le, vă spun, e tobă de fotbal dar știe să se exprime”, darul vorbirii devine – oricât ar părea de ciudat – un avantaj major. Adi Matei și-a luat licența PRO de antrenor corect, fără chiul, dispensă, pile, cursuri la FF. Omul chiar a învățat. Nu face dezacorduri când vorbește și pune corect cratimele și virgulele când scrie. Orice s-ar spune, e un personaj neobișnuit.
De fapt, de aceea și este căutat de ziariști. E greu să-i găsești, printre atâția domni profesori și specialiști, pe cei puțini care își pot urma firul gândurilor fără să se rătăcească după câteva fraze.
Adi Matei a încercat să-și găsească de lucru în fotbalul românesc. A antrenat la câteva echipe din Liga a 3-a, încercând să reziste în condiții imposibile. Acum muncește acum într-un depozit din orașul englezesc Barnsley și speră să semneze cu o echipă din Liga a 6-a sau a 7-a. Până atunci, la 47 de ani, fostul stoper de la Dinamo, Victoria, Rapid, Steaua și FC Național este „picker” la o firmă de comerț online. Merge, opt ore pe zi, cu căruciorul printre rafturi și culege mărfuri pe care apoi le duce la împachetat pentru a fi expediate în toate țările lumii. Face asta pentru aproape 1.000 de lire sterline pe lună.
Nu, nu e momentul să zâmbiți disprețuitor. „Să ții minte că nu e rușinos să muncești. Să furi e rușinos. Să muncești, nu. Orice ai face, atât timp cât îți câștigi cinstit pâinea, nu ai de ce să-ți fie rușine”, îmi repeta bunica pe vremuri. Eram prea mic ca să înțeleg atunci, bunica a plecat de lângă mine, dar cuvintele mi-au rămas și acum înțeleg. Adi Matei muncește în Anglia. Muncește. Și nu e de râs.
E de râs, în schimb, fotbalul românesc. Un fotbal în care intri doar cocoșat, în genunchi – cu cât mai neterminat și mai compromis, cu atât mai bine! -, și unde reziști numai dacă duci la rang de artă imbecilități-tip, care le garantează celorlalți că nu vei fi niciodată un pericol. Pentru că trebuie „să fim pozitivi”, „s-o facem bine”, „să fie bine ca să nu fie rău, no?”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER