„Domnule președinte, înainte de toate trebuie să recunosc că nu v-am votat și nici susținut în lupta pentru a ajunge președinte. Cu toate acestea, ținând cont că atâta lume v-a votat, consider că trebuie să vă acord o șansă și sper să nu dezamăgiți. Așadar, să vă pun la curent cu situația. «Oltchim Râmnicu Vâlcea» este cel mai galonat club de handbal din România și unul dintre cele mai mari din Europa, câștigând 19 campionate ale României, 13 Cupe ale României și o Supercupă pe plan intern, iar internațional 4 trofee, în 2010 jucând și o finală de Liga Campionilor. În anul 2013, însă, echipa a fost desființată din cauze financiare. Întrebarea mea: Ați spus că veți fi un președinte altfel și, în consecință, eu înțeleg că nu veți mai lăsa să se distrugă ce a fost bun și veți face dreptate acolo unde este nevoie. Veți face, domnule președinte, dreptate și în ceea ce privește echipa de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea? P.S: Gândiți-vă că mâine Real Madrid, o emblemă a fotbalului european, s-ar desființa… cam același lucru e și cu echipa României de handbal – Clubul Sportiv Oltchim.”
„Domnule președinte, am citit într-un articol că dumneavoastră sunteți un fan al mișcării și al sportului, de asemenea sunt și eu un fan al sportului și de aceea am o întrebare: când vom avea și o țară sănătoasă din toate punctele de vedere sportiv? Eu mi-aș dori ca în mandatul dumneavoastră România să aibă un stadion ultramodern la Iași și o Sală Polivalentă de ultimă generație, iar în mediul rural să se facă baze sportive și stadioane mai mici unde să se antreneze noile generații de sportivi care prin performanțele lor să ducă numele României mai departe în lume”.
„Se va respecta proiectul cu stadionul din Craiova?”
„Bună ziua, D-le Iohannis, veți încerca să «fortati» cluburile de fotbal din prima ligă să înceapă fiecare partidă cu minimum 3 jucători sub 21 de ani? Se știe prea bine că la noi nu se pune accent pe dezvoltarea jucătorilor tineri, motiv pentru care avem atâtea cazuri de tinere speranțe eșuate”
Mesajele de mai sus sunt doar câteva dintre zecile trimise de cititori lui Klaus Iohannis la invitația ProSport, în campania „România sportului bine făcut?”, și care relevă o confuzie care persistă acum, când ne despart câteva zile de la aniversarea unui sfert de secol de la căderea comunismului. Numele cititorilor care i s-au adresat președintelui ales pe 16 noiembrie nu sunt relevante: toate întrebările au fost formulate într-un limbaj politicos, cu bună credință, lipsite de orice conotație politică. Doar că în destule dintre aceste mesaje oamenii îl întreabă sau îi cer președintelui lucruri care țin de România de până în 1989.
Nu poate reînființa echipe, nu poate construi stadioane, nu poate da ordine cluburilor de fotbal. Și asta e bine!
De fapt, ce poate și ce nu poate să facă un președinte al României membră a Uniunii Europene în 2014? În niciun caz să dispună reînființarea echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea, deși orice român știe cât de mult a însemnat acest club în sportul nostru. Iohannis nu poate ordona nici construirea de stadioane în Iași și Craiova, după cum nu poate exercita nicio presiune asupra cluburilor din România ca acestea să își revizuiască atitudinea în privința promovării tinerilor.
E bine că președintele țării nu poate, nu trebuie și nu are voie să facă aceste lucruri, dar și multe altele. Puterea nu mai trebuie să fie, niciodată în România, concentrată în mâinile unui singur om Votul din 16 noiembrie a avut și această semnificație. După 50 de ani (1930-1989) în care totul a gravitat în jurul voinței și al dispozițiilor unui Vodă atotputernic, fie că s-a numit rege, secretar general al Partidului sau președinte al României, tentația de a gândi în această cheie rezolvarea problemelor este încă mare. Și, uneori, încurajată de politicieni. În campania electorală, țara s-a umplut de panouri cu mesajul „Doar Ponta protejează pensiile”. Exceptând situația în care s-ar aboli actuala Constituție, nici măcar asta n-o poate face un președinte!
Model de urmat pentru tineri – da. Nu tătuc, un despot luminat
Dar ce poate, totuși, să facă Iohannis din fotoliul de la Cotroceni? Poate să susțină justiția în operațiunea de eliberare a sportului românesc din mâinile grupărilor infracționale care l-au distrus aproape complet. Destui dintre cititori ridică probleme în care președintele chiar poate să aibă un cuvânt de spus, mai ales în perspectiva unui guvern cu care ar colabora normal. „Ați putea să faceți lobby pentru creșterea numărului de ore de educație fizică în școli și crearea unor condiții minime de desfășurare a acestora?”, sună unul dintre mailurile ajunse la ProSport. Da, asta se poate. Una dintre îndatoririle președintelui este și aceasta: de mediator și mijlocitor între societate și Putere. Și mai poate Iohannis să fie președintele României model adevărat pentru tineri și copii. Am văzut cu invidie, ani la rând, știri despre prim-miniștri belgieni care merg la serviciu cu bicicleta, despre parlamentari englezi care folosesc metroul, despre guvernanți danezi care aleargă dimineața prin parcuri, despre demnitari civilizați, care dau bună ziua, care nu te obligă să rămâi pe trotuar cât trec ei cu elicopterul pe deasupra. Acum avem ocazia să citim astfel de știri și din România.
Dacă noul președinte își va relua obiceiul de a merge regulat cu bicicleta – de ce nu, chiar prin București -, poate că primarul va pune frână contractelor de 20 de milioane de euro pe kilometrul de pistă inaccesibilă. Poate așa va înțelege și fiul fostului general de securitate care conduce acum Capitala că bicicliștii nu sunt un pericol pentru trafic. Chiar, cum ar fi ca președintele țării ieșit astfel la plimbare să cadă în canalul descoperit pe trotuar sau să intre în refugiul de autobuz îmbrățișate de dungile de aur ale lui Oprescu?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER