Rapidiștii le-au scos ochii la propriu craiovenilor, duminică, pentru că și-au apărat corect șansele. FOTO: Alexandru Hojda
Dacă sunt atâtea meciuri dubioase în acest sezon, când retrogradează o echipă din trei (șase din totalul de 18), ce va fi la anul, când va retrograda o echipă din șapte (două din totalul de 14)? Gino Iorgulescu, inițiatorul reformei care va duce la situația de anul viitor, ar fi trebuit să se gândească de multe ori înainte să vină cu această idee, mai ales că, în calitate de fost președinte la Sportul și FC Național, chiar are expertiză serioasă pe chestiuni de genul ăsta.
Scandaloasă și profund imorală atitudinea rapidiștilor la finalul jocului de duminică, 1-2 în Giulești, cu craiovenii. Suflarea „vișinie” a făcut criză de nervi văzând că oltenii au jucat corect – așa cum ar trebui să joace toată lumea, de fapt. „Parcă jucau finala Ligii Campionilor”, s-a revoltat Bergodi. Emblematică secvență pentru fotbalul românesc: când, în sfârșit, dai de unii care joacă pe bune, te înfurii și îi iei de guler!
Nervii tuturor, de la brancardieri și suporteri până la jucători și antrenori, par producția unui tupeu fantastic: ce, bă, cu noi v-ați găsit să vă dați de ceasul morții? De aici scenele de județeană din final, cu brancardieri care aruncă fotbaliștii adverși ca pe sacii de cartofi și cu capete în gură date între jucători chiar la mijlocul trerenului.
Dar e nevoie de un tablou mai clar. Cu trei etape înainte, toată România asistase la mascarada din Bănie, unde Brașov, glorioasa autoare a unei serii de patru înfrângeri consecutive, învia brusc și pleca acasă cu toate punctele. Sunt multe de spus. În etapa a 28-a, Rapid bătuse la Brașov. Avantajul luat în lupta cu o contracandidată la evitarea retrogradării a fost anulat etapa următoare, cu evenimentele dubioase de la Craiova. Sorin Cârțu, unul dintre antrenorii oltenilor, l-a dat demonstrativ afară din lot pe Frăsinescu. Fotbalistul a fost reprimit și titularizat chiar la meciul cu Rapid, când a și jucat atât cât a putut el de bine. „Nu există președinte care să mă poată trage de mânecă, să-mi bată obrazul că eu am făcut porcării”, se evidenția Sorin Cârțu vineri, într-un interviu acordat postului de radio Sport Total FM. „A, că la un moment dat așa a cerut interesul clubului, că a cerut patronul, asta e altceva…”, nuanța același Cârțu, încurajat de moderator să povestească iar cum a plecat el să se plimbe prin parc în timpul unui meci aranjat. Cârțu n-a plecat la plimbare la meciul cu Brașov, din etapa a 29-a, iar duminică, în Giulești, ar fi fost în stare să se ia de guler cu tot stadionul.
De ce ai juca gratis un an în România?
În aceeași etapă, Viitorul a pierdut cu Concordia – vorba unui coleg – după un meci de mic angajament. Ceea ce trebuia să se întâmple chiar s-a întâmplat, iar echipa lui Hagi este, în acest sezon, campioana meciurilor scandaloase. Iar cei din Chiajna, care se arătau public indignați după circul de la Craiova – Brașov, au uitat să mai spună ieri ceva…
Ce s-a întâmplat sâmbătă la Brașov – Steaua 2-3 ține deja de alte probleme. „V-ați întrebat vreodată de ce ar accepta jucătorii străini să vină și să joace aici, în România, fără să fie plătiți cu lunile, uneori chiar câte un an? De dragul culorilor unui club de care n-au auzit niciodată până când au semnat contractul?”, spune malițios o persoană din interiorul fenomenului. Sâmbătă, la FC Brașov au fost șase titulari croați. Pe parcurs a intrat și un al șaptelea străin, din Bosnia, dar marile erori i-au aparținut unui român, portarul Mutu. La casa de pariuri bet365, cine a anticipat corect că gazdele vor conduce la pauză, iar oaspeții vor câștiga în final a beneficiat de cota 23.
Despre ASA – Petrolul nu se pot spune prea multe. Petrolul, ca și Brașov, este în insolvență, cu fotbaliști neplătiți de mult timp. Sâmbătă, la ploieșteni au jucat opt jucători străini: șapte titulari și unul intrat pe parcurs. Paradoxal, însă, ca și la Brașov, nu ei au fost cuiul lui Pepelea. ProSport consemna, cu două zile înaintea meciului de duminică, declarația lui Astafei, regele ratărilor ploieștene cu ASA: „Ar fi minunat ca Târgu Mureș să ia titlul”.
După 20 de ani
Într-un fel sau altul, circul se va termina în scurt timp. Ca de obicei, federația și liga sunt de o discreție remarcabilă. Nicio deosebire – absolut niciuna! – între cuplul Burleanu-Iorgulescu și cel de dinaintea sa, Sandu-Dragomir. Sistemul e de așa natură încât funcționează indiferent de situație. Sandu, Burleanu, Iorgulescu, Dragomir – toți sunt consumabile ușor de schimbat.
Dincolo de gargara instituțională a „forurilor de conducere”, presa rămâne, de 20 de ani, singura care strigă blaturile, jocurile de culise, mizeria înghesuită sub preș. Ceilalți, autointitulații „oameni de fotbal”, doar cer insistent să-i credităm și să le respectăm munca. Nimic din ce fac ei acum nu e original. Și acum 20 de ani, și acum 10 ani, jucătorii, antrenorii și conducătorii aveau același discurs: calomnii, invenții, senzaționalism ieftin, nimic adevărat, răutăți, dușmani etc. Trecerea timpului îi aduce apoi, cu încetul, la discursul presei „amatoare de scandal”.
Cârțu vorbește acum despre blaturile la care refuza să asiste în urmă cu un deceniu. Pe el și pe ceilalți îi așteptăm cu nerăbdare, peste încă un deceniu, să ne povestească despre anul de grație 2015.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER