Fotbal pentru nimeni. Astra și Austria Viena n-au strâns joi, pe Arena Națională, într-un meci de cupe europene, nici măcar 20% din spectatorii pe care i-a avut Petrolul acasă, în Liga 4. FOTO: Mediafax
În Liga 1 – și în națională – nu avem jucător capabil să bată loviturile libere așa cum a făcut-o Grunwald pe Arena Națională, în minutul 59 al partidei câștigat joi de Austria Viena, 3-2 cu Astra Giurgiu. Observația din prima propoziție poate ține loc de analiză a primului joc al campioanei României în acest sezon din grupele Europa League.
Aceasta, împreună cu alte constatări, face inutile discuțiile despre rafinamente tehnico-tactice. La români au intrat pe teren doi fotbaliști supraponderali, Alibec și Budescu. Pentru o clipă, spre finalul partidei, atunci când atacantul s-a prăvălit în careu, m-am temut că surplusul de greutate – vizibil indiferent de unghiul de filmare – îi va aduce o nouă accidentare gravă, asemănătoare cu cea de la Euro. Din fericire, de data aceasta Alibec a scăpat.
Astra e încă una din echipele românești ajunse în grupele cupelor europene fără să aibă stadion sau/și suporteri. Știm deja povestea, o retrăim la nesfârșit: Urziceni și Oțelul jucând pe Ghencea și Arena Națională, Vaslui la Piatra Neamț, Pandurii pe Cluj Arena. Ce rost are? Ce rost mai are să te califici în cupele europene, dacă joci pentru nimeni? Joi, cu Austria Viena, Astra nici nu s-a mai obosit, cum făceau pe vremuri cei de la Urziceni. A tipărit 2.000 de bilete, s-au vândut 500. Încă vreo 5-600 de oameni au intrat pe invitații. 1.000 de oameni pe un stadion de 55.000 de locuri. Acesta este fotbalul românesc acum: o formă (primitivă) fără conținut. Ne păcălim între noi, păcălim televiziunile și păcălim, din când în când, și UEFA, căreia îi luăm banii ca la alba-neagra.
După 26 de ani de furt și incompetență, fotbalul românesc a ajuns într-o perfectă poziție inversată. Campioana Ligii 1 joacă în grupele cupelor europene cu 1.000 de oameni în tribună, iar amatorii noii echipe Petrolul Ploiești joacă în Liga 4 cu 6.000 de spectatori. Încă o situație inimaginabilă și irepetabilă, fără corespondent în restul fotbalului mondial, mai ales că exemplul de mai sus nu e izolat. Una din cele două echipe Rapid înscrise în Liga 5 au avut săptămâna trecută, în Giulești, peste 1.500 de spectatori. La ultimul joc din Liga 4, tot acum câteva zile, U Cluj avusese 2.500. În ultima ligă nu poate fi vorba de calitate, de vedete, de fotbal adevărat, și totuși oamenii preferă matineul unde se joacă amatori angajați pe la șaormerii și copii învoiți de la școală așa-ziselor meciuri-vedetă, fie ele și în cupele europene și programate în prime-time.
Mai înțelegeți ceva?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER