Antrenorii români să caște bine ochii pentru că pare să fie șansa lor: asistăm în direct, sub un superb foc de artificii, la o metamorfoză a fotbalului. Acesta este unul dintre momentele petrecute periodic, dar rar conștientizate, în care jocul inventat cândva de englezi se recalibrează, transformându-se în ALTCEVA.
Athletic Bilbao. Locul 7 în Spania, la ani-lumină de liderul Real Madrid (cu 33 de puncte mai puțin decât „galacticii”), mai aproape de retrogradare decât de titlu. O echipă bună, dar de pluton la ea acasă, imposibil măcar de comparat cu uriașele Real și Barcelona și depășită de Valencia, Malaga, Levante (!), Osasuna.
Manchester United. Colosul din Insulă e lider, chiar în această clipă, în Anglia. Armata lui Sir Alex Ferguson este în marș forțat spre cel de-al 20-lea titlu din istorie. Arsenal și Liverpool i-au pierdut urma, miliardele lui Abramovici n-au ajutat Chelsea să țină pasul și, se pare, nici măcar conductele cu petrol ale șeicilor conectate la concitadina City nu-s suficiente ca să îi alunge pe „Diavoli” din fruntea clasamentului. Așadar, în „optimile” Ligii Europa, locul 7 din Spania bate la fundul gol liderul Angliei. Într-un fel de necrezut. Dublă victorie. Instrucție cu Manchester. Cu Ferguson pe margine, cu Giggs, Rooney, Ferdinand, Evra, Carrick și Ashley Young în teren.
„Dubla” incredibilă Manchester United – Bilbao este, în fapt, ilustrarea cinematografică a fenomenului despre care am vorbit la început. Bascii n-au măturat pe jos cu englezii pentru că au o echipă mai bună. Luați post cu post, britanicii sunt evident superiori, însă ei practică un fotbal deja revolut. NU SE MAI JOACĂ‚ la vârf așa cum o face Manchester. Lumea s-a schimbat și Sir Alex Ferguson nu s-a prins de asta, chiar dacă Pep Guardiola și Barcelona l-au anunțat încă de astă-vară, de la finala Ligii Campionilor.
„Efectul Barcelona”, ale cărui consecințe le-am văzut și în dubla Bilbao – Manchester, înseamnă acum pentru fotbal ceea ce a însemnat AC Milan în anii ’90, Ajax în anii ’70 și Inter Milano în anii ’60. O eră nouă începe în fotbal, iar centrul schimbării e în Spania, campioana mondială și europeană en-titre, deținătoare a Cupei Campionilor și care acum are cinci echipe în „sferturile” cupelor continentale. Acesta este momentul pe care România ar trebui să-l speculeze. Sunt clipe care, bine folosite, ne-ar putea ajuta să recuperăm mai repede retardul postrevoluționar provocat de guvernarea haotică a lui Sandu și Dragomir. Cândva, spaniolii și-au trimis oamenii la noi pentru a-i învăța handbalul. Acum ar fi momentul ca noi să mergem la ei pentru a (re)învăța cum se joacă fotbalul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER