Negoiță i-a cerut lui Rednic, la startul sezonului, clasarea pe podium în campionat și câștigarea Cupei. Cu cinci zile înainte de final, când echipa e aproape de îndeplinirea ambelor obiective, și-a dat seama că, de fapt, voia promovarea tinerilor. FOTO: ProSport
„Conducătorul clubului a venit la mine după un meci și mi-a spus ce jucători să bag în teren. I-am răspuns: «OK, tu conduci clubul, pari să știi regulile de bază ale jocului». Și am plecat.” Așa a răspuns Bela Guttmann, antrenorul care a inventat sistemul 1-4-2-4 și a câștigat Cupa Campionilor de două ori cu Benfica, în 1960 și 1961, când a fost întrebat de ce a părăsit Ciocanul București și România în 1946.
„Nu sunt supărat pe Negoiță, el e patron, investește cum crede de cuviință, dar îmi arată că nu are încredere în mine, ci are încredere în toți specialiștii lui de la RIN. Să se bazeze pe ei și să se consulte cu ei de acum încolo.” Așa a spus Mircea Rednic, antrenorul care a adus ultimul titlu la Dinamo, în 2007, și a readus demnitatea în Ștefan cel Mare în 2016, după ani de eclipsă, referindu-se la motivul pentru care pleacă.
Cuvintele celor doi, despărțite de 70 de ani, sunt diferite, dar ideea e aceeași.
S-a întâmplat să fiu de față, pe 9 iulie 2015, la prezentarea lotului și a staffului tehnic de la Dinamo înaintea sezonului care stă să se termine acum, pe 10 mai. Îmi aduc aminte cu claritate: la prezidiu, umăr la umăr, stăteau Negoiță, Rednic și Dinu Gheorghe. „Ne propunem câștigarea unui trofeu în acest sezon și ocuparea locului 3, iar pe viitor să luptăm pentru titlu”, a anunțat președintele Dinu Gheorghe, încuviințat de patron. Nicio vorbă despre „promovarea tinerilor din propria academie”. Nu s-a discutat și nu s-a anunțat așa ceva la startul acestui sezon. Ar fi fost, oricum, un nonsens, atât timp cât Negoiță cerea performanță imediat.
La momentul acela mi s-a părut că oamenii visau cai verzi pe pereți. Dinamo era o echipă în insolvență, cu jucători de mâna a treia, care tocmai se clasase pe locul 7 în campionat și fusese eliminată în „optimile” Cupei de divizionara secundă Dacia Mioveni. Ultimele rezultate cu Steaua – la care se raportează, în esență, orice suporter dinamovist – erau clare: 0-3 în deplasare, 1-3 acasă. În total, 1-6.
Patronul a plecat imediat după festivitate. La poza de grup, alături de antrenorul Rednic, mulți necunoscuți. Destui copii – unul dintre atacanți avea 17 ani – și niște străini de care nu auzise nimeni. Cu ei, cu echipa asta low-cost, voia Negoiță reintrarea în circuitul performanței. Între patru ochi, l-am întrebat pe Rednic dacă el chiar crede în bazaconia cu locul pe podium și câștigarea Cupei. Mi-a răspuns, și nu l-am socotit sincer: „Da, chiar cred că vom reuși”.
Echipa low-cost pe care Rednic a făcut-o bici și a și trosnit în acest sezon. FOTO: ProSport
Acum, când până la finalul sezonului 2015-2016 mai sunt cinci zile, Dinamo e pe locul 4 în campionat, cu mari șanse să termine pe 3, și se pregătește să joace în finala Cupei României, unde casele de pariuri o dau favorită.
Hazardul a făcut ca Rednic să joace cu Steaua cât în două sezoane. Șase meciuri în total: patru în campionat, două în Cupă. Cu echipa asta peticită pe parcurs, de strânsură, care costă pe lună 30% din ce se cheltuie la Steaua, Rednic a obținut în fața marilor rivali o victorie și cinci egaluri. Suporterii dinamoviști aproape uitaseră cum e să elimine Steaua din Cupă. Cu o echipă de nota 6, Rednic a obținut rezultate de 7 spre 8.
Nu sunt multe lucruri de adăugat în cazul alungării lui Mircea Rednic de la Dinamo. Cu nici o săptămână înaintea finalului de sezon, antrenorul este încă în grafic pentru obiectivele fixate de patron. Ceea ce, astă-vară, părea vis de lunatici a devenit o realitate tangibilă. Între timp, însă, ceva s-a întâmplat: tabăra lui Negoiță a simțit că pierde controlul. Și au început tălpile. „Strâmbului” i se băgau „strâmbe”.
De ce își torpilează așa Negoiță propria afacere exact acum? Greu de spus. Cel mai probabil, răspunsul se ascunde în cuvintele lui Rednic: specialiștii de la hotelul RIN i-au explicat patronului că anul ăsta nu s-a făcut mare lucru, că antrenorul l-a furat la transferuri, că altul ar fi obținut din primul sezon totul și pe bani mai puțini. S-ar părea că pe patron nu l-a bătut nicio clipă fiorul dubiului: OK, dacă e așa ușor, de ce toți ceilalți, până la Rednic, n-au făcut nimic?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER