…Ilie Năstase și Arthur Ashe formau un cuplu bizar. Ilie, „țiganul român”, „clovnul”, „băiatul rău”, și Arthur, „domnul”, „intelectualul tenisului”, erau prieteni. Contrar logicii. „Ashe a fost un tip foarte diferit de jucător. Era implicat în politică, lupta împotriva apartheidului, era un om excepțional. Era singurul care citea cărți înaintea meciurilor. Mereu mă întreba despre viață, despre politica din România. Putea avea discuții reale, nu doar despre tenis”, povestea ulterior Ilie despre legendarul sportiv american.
La un meci de dublu în care Năstase și Ashe jucau împreună, Ilie a șocat, intrând pe teren vopsit pe față cu cremă de ghete neagră. A fost felul lui excentric și obraznic de a-l susține pe prietenul Arthur în lupta acestuia pentru drepturile civile ale cetățenilor de culoare din America.
La o altă partidă, când cei doi au fost, de data asta, adversari, românul – condus și pe cale să piardă meciul – și-a ieșit din minți și, după câteva remarci insultătoare, a întârziat serviciul, strigându-i obsesiv americanului: „Ești pregătit, domnule Ashe?”. După trei astfel de scene, când momentul umoristic a degenerat în penibil, Arthur Ashe și-a strâns lucrurile și a părăsit terenul, spre stupefacția tuturor. Organizatorii l-au descalificat pe Ilie.
Ilie Năstase a jignit-o nejustitificat și incalificabil pe Anne Keothavong, căpitanul Marii Britanii
…Ilie Năstase a fost, la Constanța, scandalos, iconoclast, prost-crescut. Însuși el. Nasty. A făcut (iar) observații de doi bani. În stilul caracteristic, genul de umor la care râde doar el. Meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie a fost eclipsat de comportamentul căpitanului echipei tricolore. „Clovnul furios” a fost, în cele din urmă, evacuat din tribună și suspendat, după ce a făcut glume nepotrivite vineri, la conferința de presă, iar sâmbătă le-a jignit de-a dreptul pe jucătoarele britanice. „Ciocolată cu lapte” despre viitorul copil al Serenei Williams, „la ce cameră stai?” către căpitanul Marii Britanii, „proaste” și „urâte” către jucătoarele britanice. Insultător, inacceptabil. Limbaj și comportament de mahala pentru șeful echipei României.
Se împlinea, astfel, ceea ce așteptau și căutau deja, cu înfrigurare, jurnaliștii britanici. „Autorul articolului din Daily Mail care a relatat că Năstase i-a făcut apropouri sexiste căpitanului britanicelor m-a contactat vineri dimineață. După ce m-a rugat să-i dau add pe o rețea de socializare, m-a întrebat dacă sunt la Constanța și dacă pot să-i dau detalii picante despre Năstase. Dacă este ceva demn de relatat în ceea ce face și ce zice. I-am spus că nu sunt acolo și nu am cunoștință despre așa ceva. 12 ore mai târziu, spre miezul nopții, respectivul ziarist publica articolul despre Năstase”, povestește Alex Tăcină, jurnalistul ProSport specializat pe tenis.
„Parcă era un dictator sud-american”, au comentat jurnaliștii britanici, acum doi ani, la vederea lui Năstase, îmbrăcat în uniformă de paradă. „Zici că era membru al Partidului Poporului”, a observat și McEnroe
…„Auzi ce scriu tâmpiții ăștia, că am fost la turneu și că am refuzat să mă duc la meciul Simonei! Nu e adevărat, am fost la meciul Soranei și, pentru că a fost prea din scurt, n-am mai reușit să ajung și la al Simonei”, se justifică furios Ilie, în timp ce închide telefonul. „Cine scrie asta?”, întreb nedumerit. „Presa”, răspunde fostul tenismen, nervos. „Care presă?”, insist, știind că nicio publicație cât de cât notabilă din România nu scrisese așa ceva. „Dracu” să-i ia, nu știu. Mi-a spus acum George. Sunt furios!” Mă nimerisem prin preajmă, într-un moment când încercam să negociez un interviu cu fostul tenismen, când l-a sunat „prietenul”, să-i toarne brașoavele cu pricina.
…Printre cele mai ușoare lucruri din lumea asta este să-l asmuți pe Ilie Năstase. Anturajul îi colcăie de amici care profită de asta îndrugându-i verzi și uscate. Și Ilie ia foc instantaneu. La un meci cu John McEnroe, disputat la US Open în 1979, românul s-a enervat când adversarul a servit fără ca el să fie atent și a început să protesteze. Arbitrul partidei l-a avertizat și, pentru că românul continua să vocifereze, a dictat mai întâi game pentru american, apoi a strigat, la un moment dat: „Game, set, match McEnroe!”. Au izbucnit huiduielile. „A fost aproape o răscoală. Oamenii îl iubeau pe Năstase”, avea să povestească Bud Collins, jurnalist de tenis și istoric.
McEnroe și Năstase au jucat, în 1979, unul din meciurile rămase în istoria turneului. Enervat de modul în care era arbitrat, românul a făcut scandal până a fost schimbat conducătorul partidei
A urmat unul dintre marile scandaluri din istoria acestui turneu (unde Năstase câștigase deja o finală legendară, cinci seturi dramatice cu Ashe). Directorul turneului a decis să-l înlocuiască pe arbitrul partidei și meciul s-a reluat. „Este singura dată, în cariera mea, când s-a întâmplat așa ceva. De fapt, cred că este singura dată în istoria tenisului”, avea să declare și McEnroe ulterior. În teren au fost azvârlite pahare cu bere și alte obiecte. A apărut poliția. McEnroe a câștigat acel meci inclus azi în topul incidentelor scandaloase la US Open. Un rezumat al incredibilelor întâmplări, punctate cu unele dintre cele mai spectaculoase schimburi de mingi imaginabile, puteți urmări aici.
…„Să arăt degetul mijlociu am învățat de la americani. În România nu însemna nimic. I-am văzut pe ăia, pe Connors. Câteodată mă enervam și îi înjuram în românește, iar ei râdeau. Ca să le arăt că sunt nervos, le mai arătam și degetul mijlociu. Acum câțiva ani, m-au sunat de la Adidas: «Vrem să facem un tricou pe care să punem o poză de-a ta cu degetul mijlociu». Și au făcut un tricou pe care apar cu degetul mijlociu ridicat, iar jos scrie «Every icon has a story» (n.r. – „Orice erou are o poveste”). Asta e, eu sunt cunoscut și cu degetul!”, mi-a povestit Năstase odată, acum câțiva ani.
…„Doamnă, dați dovadă de smerenie. Sugeți-l!”, adora Rasputin, o jumătate de secol mai devreme, să își șocheze elegantele gazde din saloanele înaltei societăți rusești, îndesând în chiseaua cu dulceață un deget al mâinii pe care nu și-o spăla niciodată (barba sa, cu resturi de mâncare, era și ea un simbol al frondei și impertinenței).
Nu este exclus ca, în tumultoasa lui poveste, Ilie Năstase să fi fost și el protagonistul unor scene asemănătoare. Cert e că personajul de care se oripilează azi românii pe Facebook, decretându-l „o rușine pentru țară”, continuă să fie invitat în loje și căutat de mari personalități. Horst Dassler, fiul lui Adolf și proprietarul Adidas, a fost înmormântat, în 1987, cu ceasul primit cadou de la român. Prințul Albert de Monaco nu uită să-i trimită invitații la evenimente, deși nici el nu scăpat de glumele infantile ale prietenului său. Lui Țiriac i-a spus, verde în față, că nu putea să ajungă mare miliardar dacă n-ar fi fost pe mână cu securiștii. Și Țiriac, ce să facă? A înghițit gălușca. Pe Jimmy Connors l-a luat pe sus: „Ă‚la mânca mereu la McDonald”s. După o finală pierdută la Roland Garros, în 1973, zice: «Hai să mergem și noi pe Champs-Elysée, să mâncăm un McDonald”s». I-am zis: «Bă, tâmpitule, aici ești la Paris. Te duci la McDonald”s când joci la tine, la New York»”. Și, ce să vezi: „Până la urmă, a început să mănânce și el paste în Italia, friptură în Franța. Cum se mănâncă!”.
Ilie Năstase era prieten cu fostul președinte american George Bush, cu care juca uneori tenis la ranch-ul său din Texas. În planul secund al fotografiei, Nadia Comăneci
…Dar cum a ajuns Ilie Năstase, primul număr 1 din istoria ATP, să fie și primul sportiv de top din lume care a devenit imaginea Nike? Păi, să vedeți: „Am semnat pe șase luni cu Phil Knight (n.r. – cofondatorul companiei Nike), care era pe atunci un alergător la 800 de metri. Ă‚sta venea pe la turnee cu o sacoșă de tenis, d-aia mare, și zicea: «Vrei să joci cu tenișii mei?». Aducea niște teniși din Japonia și mergea pe la ăla, pe la ăla. Și eu am zis: «Da, dar vreau să îmi scrii pe teniși Nasty!». El a zis că nicio problemă. Și așa a fost. După mine a trecut și Jimmy Connors la Nike. Mi-a zis într-o zi: «Fă-mi și mie rost de o pereche de teniși din ăștia». Lui i-a scris «Jumbo» pe teniși, că asta era porecla lui. Cei de la Nike m-au invitat acum câțiva ani în Portland, Oregon, unde e sediul lor. Am și o statuie acolo”. Nu mi-a venit să cred: „Cum, fondatorul Nike venea cu sacoșa pe la turnee?”. „Da, dom”le! Pe atunci nu erau decât Adidas și câteva firme de echipament sportiv. M-a convins fiindcă tenișii arătau foarte frumos. Nu aveau pe atunci logoul Nike, erau cu un semn mic, albastru marin. Mișto!”
Pentru sacerdoții de rit nou, marii inchizitori ai Facebook, cei care au o părere despre orice și tolba plină de sentințe, Ilie Năstase trebuie ars pe rug. S-a decis, de comun acord, că este rasist, sexist, că a făcut de rușine țara, că jos cu el, că oricum nu înseamnă în istoria tenisului decât scandal. Atât. Pentru românii recenți, Năstase reprezintă infinit mai puțin decât pentru francezi și englezi, care continuă să-l caute pentru coperți de reviste și prim-planuri de TV. Românilor le e de ajuns ce au citit pe rețelele sociale. Ei, cetățenii perfecți ai zilei de mâine, l-au descoperit pe campionul de acum 40 de ani. Și sunt oripilați.
Nu se știe pe Facebook că Ilie așa a fost tot timpul. La Constanța a fost egal cu el însuși. Nimic în plus, nimic în minus. Probabil că nici n-ar fi fost nevoie ca ITF să trimită observator britanic la meciul România – Marea Britanie și nici ca ziariștii de la tabloidele din Insulă să-l provoace. Năstase ar fi explodat oricum.
…Ce ați citit mai sus nu este o scuză pentru Ilie. Ceea ce a făcut el rămâne incalificabil în orice țară a lumii. Nu poți jigni niște femei – și încă gratuit! – chiar dacă te numești Năstase și chiar dacă ai fost învățat că ție ți se iartă totul. Nu merge așa.
Ilie Năstase este singurul om din România care a îndrăznit să-i spună deschis prietenului Ion Țiriac că averea sa este strâns legată de relațiile cu Securitatea
Dar, iată, acesta este Ilie Năstase. Sigur că episoadele relatate sunt departe de un tablou complet și corect. Același Năstase mi-a amenințat cândva un coleg de redacție cu bătaia, pentru că scrisese despre niște nereguli cu biletele la un meci de Cupa Davis pe când el era președintele federației de tenis. Năstase l-a amenințat cu o corecție fizică, iar Țiriac – că „va avea grijă” de el pentru joacă golf împreună cu patronul publicației. Tot Năstase, fost administrator la FCSB, face jocurile lui Gigi Becali în conflictul acestuia cu Armata pentru brandul Steaua. Asta, deși Năstase este general și a fost legitimat chiar la Steaua. Același Năstase a fost parlamentar în partidul lui Dan Voiculescu și, cândva, chiar candidat PSD la Primăria Bucureștiului („arunca lumea cu varză după mine prin piețe”, își amintește el acum). Din nou Năstase a spus că, dacă ar fi după el, ar deporta romii în Harghita și Covasna, să schimbe compziția demografică a zonei.
Peisajul este încărcat de detalii. Ca și personajul. Vorbim despre un „clovn” genial, despre un impertinent care scapă mereu, cumva, de consecințele faptelor sale, despre cel mai amendat dintre marii jucători care au intrat în „Hall of Fame” al tenisului.
Vorbim despre Ilie Năstase.
…Epilog: știți cum s-a terminat incidentul ridicol cu Arthur Ashe descris la începutul textului? A doua zi după ce și-a jignit prietenul, făcându-l să iasă de pe teren, „infamul țigan român” a cumpărat un imens buchet de trandafiri roșii, albi, roz și galbeni. Și s-a dus la restaurantul unde Ashe lua, singur, prânzul. Nasty s-a apropiat încet, ascuns după uriașul mănunchi de flori multicolore: „Când am ajuns la masa lui, Ashe s-a întors, a văzut florile, s-a uitat la mine, a zâmbit și pe urmă a început să râdă ca un idiot. Atunci am știut că fusesem iertat”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER