Răzvan Burleanu, noul șef de la FRF, seamănă leit cu Victor Ponta, probabil viitorul președinte al României. Același populism, același discurs lipsit de consistență, același șir de prostii comise la conducerea instituției unde a ajuns. Până și PR-ul aduce cu al premierului: important nu e ceea ce facem, ci ceea ce află lumea că facem.
Noul șef al federației a învățat lecția predecesorului său și s-a ocupat, și la națională, de singurul lucru pe care pare că-l stăpânește: operațiunile de imagine. Chiar dacă asta a însemnat, în final, sacrificarea interesului general. Mircea Sandu a avut mult de tras, în lungii ani de mandat, cu ostilitatea galeriilor. Așa că, dacă tot n-a pus în practică nicio promisiune din campania electorală, Burleanu a folosit meciul României cu Ungaria ca să împartă o pomană electorală. 7.000 de bilete la jumătate de preț au fost distribuite către 12 galerii din București și din țară, ceea ce înseamnă aproximativ 15% din asistența totală. 1.100 de bilete au mers către cei de la Dinamo, așezați chiar în zona unde au stat suporterii Ungariei: idee halucinantă care nu poate fi decât opera unui iresponsabil sau a unui novice fără habar de fenomenul fotbal.
Ce-ar fi să nu mai scriem despre asta? Sau, măcar, să schimbăm titlul
Când ProSport a sesizat pericolul, avertizând vineri că FRF comite o gafă monumentală – chiar așa scria în titlu! -, la Casa Fotbalului n-a tresărit nimeni. În schimb, s-a activat aparatul de imagine: important era să nu se scrie despre asta. La ProSport au început să sune telefoanele, toate încheiate cu același mesaj: nu e o gafă, n-avem motive să scriem asta. Sugestia era clară, poate ar fi mai bine să schimbăm titlul.
Titlul din ProSport nu s-a schimbat, așa cum nu s-a schimbat nici situația până la ora meciului. Ce-a ieșit, se știe. Așezate grupat, cele mai turbulente galerii din România au provocat cele mai grave incidente petrecute vreodată la un meci al României pe propriul teren. Iar vecinătatea ultrașilor maghiari cu dinamoviștii, două grupuri cunoscute pentru naționalismul și irascibilitatea lor, a însemnat o provocare inutilă. Au fost incidente grave pe Arena Națională. Ajutați de Burleanu, cei mai răi dintre suporteri au intrat compact și la preț redus pe stadion, înarmați până-n dinți cu un arsenal pirotehnic cum nici la derby-urile Dinamo-Steaua nu se vede. Meciul a căzut în plan secund, grupurile violente au încercat să se răfuiască, fumigenele și petardele au făcut atmosfera irespirabilă, iar abuzurile forțelor de ordine au transformat într-un coșmar spectacolul pentru care veniseră oameni din toată țara.
La final, șeful FRF a mers imperturbabil pe linia sa: „Ceea ce îmi doresc acum e să avem posibilitatea să jucăm tot cu tribunele pline. Sper să nu primim o sancțiune. Măsurile de securitate și-au atins scopul, oamenii și-au făcut treaba. Sper să nu fim suspendați, totuși, ăsta e gîndul cu care plec de la stadion azi. Poate va fi vorba doar de o sancțiunea financiară”.
Pentru prostia asta, evident că nu va plăti Burleanu. Au plătit deja cu sănătatea suporterii nevinovați, va plăti financiar federația și, în ansamblu, fotbalul românesc. Specialiștii consultați de ProSport avertizează că sunt șanse reduse ca România să scape fără măcar un meci cu porțile închise. Asta înseamnă că întâlnirea din 14 noiembrie cu Irlanda de Nord, marea revanșă pe care o așteptăm cu toții de aproape 30 de ani, se va disputa fără spectatori.
Să fim cinstiți: România nu e acum o mare echipă. Au trecut 16 ani de la ultimul nostru Mondial și 6 de la ultimul European. E nevoie și de public, de efortul tuturor, pentru a reintra în circuit. România – Irlanda de Nord fără spectatori va însemna o scădere a șanselor de victorie pentru tricolori și, implicit, periclitarea obiectivului: clasarea între primele trei locuri în grupă. Iată la ce poate duce dorința nesăbuită a unui conducător imatur de a obține cu orice preț suport popular. Aviz României. Pentru că fotbalul românesc este România întreagă în miniatură.
Partea bună este că, într-un fel sau altul, nu se știe prea bine cum, de obicei o scoatem la capăt în ciuda tâmpeniilor pe care le fac conducătorii noștri. Partea proastă e că, uneori, „șmecheria” asta chiar nu ne iese…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER