O comparație cu epoca Daum la națională nu poate fi ocolită acum, când Contra a ajuns la patru victorii din tot atâtea partide. Autoexilat din fotbalul mare, Daum de pe banca tricolorilor era prudent, temător, era fricos, iar echipa era și ea fricoasă la rându-i. Ce așteptări poți avea oare de la un meci acasă cu Muntenegru, care nu e nici Spania, nici Germania, dacă începi cu patru fundași, cu Săpunaru și Hoban închizători și cu Bicfalvi consemnat în propria jumătate?! Așa a început Daum ultimele preliminarii, temător, fricos, așa le-a și încheiat. Temător, fricos. Consecința: oricine ar fi venit după Daum la cârma naționalei era cu totul altceva. Fără legătură cu subiectul, singura punte de legătură dintre cele două întâlniri, de la Cluj și de la Craiova, e starea mizerabilă a celor două suprafețe de joc. Se spune că noul selecționer a readus printre jucători zâmbetul în vestiar, a destins atmosfera. Posibil. „Vorbește pe limba noastră, înțelegem ce vrea de la noi”, susțin jucătorii. De-ar fi așa, dar nu e, nu poți decât să te minunezi cum de mai pricep stranierii noștri ce-i povățuiesc antrenorii la echipele lor de club… Exceptându-i pe Săpunaru și pe Lung, la care colericul Sumudică răcnește pe limba lor, toți ceilalți nu iau aminte în română la antrenamente. Doar dacă, între timp, Sarri la Napoli și Ranieri la Nantes s-au pus cu burta pe carte și au luat lecții de limba română. În fine, teoria lui „vorbește pe limba noastră” nu prea rezistă.
Contra a făcut exact ceea ce ar fi făcut orice tehnician cu scaun la cap care nu mai trebuie convins că nu conduce naționala Luxemburgului și-i dârdâie treningul la fiecare meci. Contra a compus, simplu, o echipă echilibrată între compartimente, fără excese, a împins, la fel de banal, centrul de greutate undeva la mijlocul terenului sau dincolo de el. A readus naționalei surâsul, bucuria jocului, a slăbit hamurile tacticizării exagerate care avea doar scopul de a ne demonstra cât de priceput e antrenorul, cum face el pe deșteptul. Cu alte cuvinte, Contra i-a făcut un hatâr și tribunei cu un stil mai ofensiv, pe cât ne țin balamalele.
Nu socotiți mai mult decât e cazul că bilanțul pozitiv al mandatului Contra e compus, excepând oficialul cu Kazahstanul, doar din partide amicale, tratate diferit de către adversari, care, cazul Suediei, ne-au înfruntat cu destule rezerve. De acord, dar știți vorba veche: cum te antrenezi (în meciuri amicale), tot așa și joci (în oficiale).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER