Deși se cheamă „negoțul de reparare”, ca să punem în termeni neaoși italienescul „mercato di riparazione”, fereastra de transferuri din iarnă este mai strălucitoare în Liga 1 decât cea din vară, de dinaintea sezonului. Poate că sumele de transfer nu sunt la fel de spectaculoase precum cele din vară pe care au plecat Chiricheș și Rusescu, dar este remarcabil să vezi cum toate echipele din top și-au adus câte un star în atac. Triumviratul Astra-Steaua-Petrolul mai face astfel un pas prin care se detașează de restul plutonului, mai ales că principalele urmăritoare, Pandurii și Dinamo, au excelat în această iarnă prin vânzări și nu prin racolări.
Sumele de achiziție nu sunt speciale, dar salariile de top acordate în această iarnă sparg plafoane ce până acum erau accesibile doar forțelor din urmă cu câteva sezoane, CFR și FC Vaslui. Faimoasă pentru plafonul său salarial de 10.000 de euro lunar, Steaua a spart banca după o toamnă record în privința încasărilor, 90% din bugetul de salarii fiind asigurat de admirabilii suporteri ai Stelei, care au plătit bilete cu prețuri occidentale în Champions League. Salariul și prima de instalare ale lui Keseru vor deschide însă în Ghencea o cutie a Pandorei, nucleul care a dus greul ultimelor două campanii glorioase văzând cum un român, care are și mai puține meciuri la națională față de veteranii Stelei, vine și încasează mult mai mulți bani din salariu și prima de instalare. Rămâne de văzut dacă și în cazul lui Keseru prima de instalare va fi plătită la Steaua la mult, foarte mult timp după instalare, cum s-a întâmplat în cazul lui Prepeliță, de exemplu. Suspect de mare este salariul vehiculat în presă pentru noul portar adus la Steaua, 12.000 de euro pe lună pentru Bogatinov, un jucător fără vreun meci jucat în ultimele 8 luni și care probabil nu va conta în prima jumătate a acestui an. Când auzi de așa ceva, prima întrebare pe care ți-o pui este dacă tot acest salariu chiar ajunge la jucător…
Venirea lui Mutu în Liga 1, la Petrolul, ar trebui să aibă la scara campionatului nostru impactul produs de venirea lui Cristiano Ronaldo în La Liga. În cazul marilor jucători luați de Real Madrid, a existat legenda urbană că sumele lor astronomice de achiziție ar fi fost acoperite din vânzările de tricouri. Va fi interesant de văzut cum Petrolul, care-și lansează la stadion magazinul cu produse purtând marca echipei, va putea să transforme în bani magnetismul exercitat de cel mai popular jucător din fotbalul românesc în ultimii 15 ani.
Astra continuă construcția solidă pe care inițiat-o sub conducerea celui mai puternic finanțator din fotbalul românesc, Ioan Neculae, și cu expertiza unui manager special, Dinu Gheorghe. Alibec și Iorga sunt două achiziții spectaculoase ale Astrei, cu sume consistente investite atât în salariul lui Alibec, cât și în suma de transfer a lui Iorga, cel mai scump jucător cumpărat în această iarnă în Liga 1. Astra își respectă poziția de lideră din clasament, fiind și lideră pe piața transferurilor cu aceste două lovituri.
Este o iarnă care ne arată că acel colaps al Ligii 1, anunțat la fel de ciclic precum sfârșitul lumii, se amână și lasă locul unei bătălii teribile pentru comoara din Liga Campionilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER