În „Curaj în linia întâi”, personajul principal interpretat de Denzel Washington investighează un episod de pe frontul din Iraq în urma căruia pentru prima oară în istorie o femeie ar fi trebuit să primească, post mortem, Medalia de Onoare. Pe parcursul anchetei, investigatorul aude mărturii dintre cele mai diverse, femeia fiind prezentată fie de o lașitate extremă, fie de un curaj „la fel de” extrem. Însuși investigatorul este însă ținta unei anchete paralele pentru un alt episod petrecut în teatrul de operațiuni din Iraq. Un episod în care eroul principal distruge din greșeală un tanc din escadronul său, dar apoi le salvează pe celelalte prin prezența sa de spirit.
Albul și negrul se amestecă de multe ori în diverse situații de viață, inclusiv în fotbal. Un personaj care este prins trișând în cazino vine și instituie la națională moralitatea anunțând: „În acest moment, Mutu și Tamaș sunt excluși definitiv din lot” (se știe doar că „definitivul” la noi poate dura și un moment). Pițurcă îl dă afară pe Mutu de la națională și îl roagă pe Chivu să revină. Mutu a greșit foarte grav, dar Chivu tocmai ce i-o trăsese mult mai tare lui Pițurcă: la ultimul meci din mandatul precedent, Pițurcă s-a dus în Austria pentru un meci decisiv pe care l-a pierdut și a fost dat afară de la națională. Chivu îi spusese selecționerului că nu poate să vină să joace în acel meci, dar în ziua partidei era prezentat video pe site-ul Interului antrenându-se normal cu Mourinho în cantonamentul echipei milaneze.
Peste câteva săptămâni, Franța va veni să ne fure bucuria inaugurării lui Național Arena cu Ribery și Evra în echipă, niște băieți care au făcut o chestie infinit mai gravă decât proscrișii noștri: au pus în scenă „Revolta de pe Bounty”, participând la lovitura de palat dată de internaționalii francezi împotriva selecționerului Domenech iaca, acolo, în timpul unei Cupe Mondiale.
Sigur, Mutu și Tamaș sunt două personaje condamnabile și care, prin atitudinea lor generală, nu te fac să-i compătimești pentru niște rătăciri pe care le-ai fi putut cataloga doar episodice. Dar peste epoci, naționala României cu Dobrin, Dumitrache, Dinu, Neagu, Chitaru, Beldeanu, Balaci, Iovan, Bumbescu, Lupu, Pancu și-a alcătuit un Drink Team care a fost glorificat inclusiv pentru performanțele sale bahice și aventuroso-gigologești, și nicidecum exclus cu mânie proletară. Ar trebui să ne mai trezim și noi din când în când din beția „profesionalismului” și să vedem cu cine se joacă fotbal la vârf la noi și aiurea.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER