Messi este incontestabil magul fotbalului de secol 21. Fiul lui Cristiano Ronaldo îl adoră pe argentinian, chiar după mărturisirea marelui rival al lui Messi. În ochii puștilor din întreaga lume, Messi este unul dintre cele mai influente personaje. Este cel mai tare supererou real, comparabil doar cu vreun Spiderman sau Captain America.
Dincolo de driblingurile și fazele parcă de tip CGI (computer generated imagery) ale lui Messi care te fac să crezi că argentinianul nu joacă pe gazonul verde precum ceilalți fotbaliști, ci pe faimosul „decor verde” pe care se fac acum toate cascadoriile din filmele cu supereroi, l-am admirat mereu pe Messi pentru plăcerea lui autentică de a juca fotbal. Mereu Messi a lăsat impresia că nu joacă fotbal în primul rând pentru bani, ci pentru acea plăcere nebună păstrată din copilărie, când fugeai de la școală, aruncai ghiozdanul pe marginea maidanului și îi dădea drumul la joc până se lăsa întunericul. Messi nu ținea cont de toate filosofelile despre „calendarul mult prea încărcat al fotbaliștilor”. Îi făcea semn clar lui Guardiola în fața camerelor că nu vrea să iasă de pe teren deși partida era decisă de minute bune. Vara, în perioada de vacanță, după un sezon mai încărcat decât al oricărui alt fotbalist, Messi mergea până într-un colț uitat de lume din America de Sud pentru a juca într-un meci caritabil cu care se strângeau bani pentru operația necesară unui copil aflat în suferință.
De data aceasta, Messi a făcut-o însă de oaie rău de tot. Prezența alături de un dictator african într-un „spot publictar” pentru acesta camuflat sub forma unei vizite pentru punerea pietrei de temelie a unui stadion din Gabon a arătat nu doar că Messi are o statură mică fizic, ci și intelectual. Și poate și moral, având în vedere că în presa internațională au apărut informații că Messi s-ar fi vândut pentru acest „clip publicitar” al dictatorului african pe 3,5 milioane de euro.
Iată că, în sfârșit, Messi și Maradona se intersectează. În timp ce Maradona era un fidel al grătarelor din curtea tăticului tuturor dictatorilor, Fidel Castro, Messi este acum jucăria de 3,5 milioane de euro a juniorului celui mai longeviv satrap african, Ali Bongo. Ritualul vizitei de lucru a lui Messi în Gabonul dictatorului Ali Bongo junior a semănat izbitor cu vizitele lu” nea Nicu prin țările acestor ceușei exotici. Fotbaliștii noștri de excepție din acele vremuri au aceeași „minima moralia”, același intelect subunitar ca și brelocul de diamant al lui Ali Bongo. Ajunși în democrație, în libertate, optzeciștii noștri de excepție din fotbal continuă să facă apologia Ceaușeștilor, acești Bongo Bongo ai României. Și asta pentru că siniștrii Ceaușești le-au aruncat și lor niște firimituri de aur. Faptul că România era o temniță întunecată ținută sub lacăt de siniștrii Ceușești nu le provoacă nicio tresărire morală Messianicilor noștri din epoca de aur.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER