Sistemul cu 14 echipe în Liga 1 nu este un semn de progres ci o acceptare a înfrângerii. Nicio altă țară europeană atât de mare precum România nu are în prima ligă de fotbal atât de puține echipe.
Colapsul unor cluburi precum Vaslui sau Rapid nu reprezintă un argument pentru restrângerea primei ligi. Se pot găsi 18 echipe care să nu clacheze pe parcursul unui sezon, totul este să faci un control riguros al finanțelor cluburilor înaintea sezonului. Lucru care acum se face, dar care în sezoanele trecute nu s-a făcut.
Oamenii care au votat pentru restrângerea Ligii 1 spun că, după această măsură, campionatul va deveni mai atractiv și mai puternic. Sigur, teoretic va crește numărul de meciuri între marile echipe. Deși nu e foarte clar dacă Astra, de exemplu, este o „mare” echipă. În acest timp, la cum arată acum Dinamo e posibil ca echipa să nu ajungă în playoff. Și atunci nu vom avea un număr mai mare de meciuri Steaua – Dinamo, presupunând că Steaua va rămâne la acest nivel ridicat la care se află. Cât despre forța crescută a campionatului, aceasta nu se certifică decât în cupele europene. Iar în acest moment campionatele din Europa cu un astfel de număr redus de echipe nu prea sunt în clasamentul UEFA peste Liga 1 cu 18 echipe. Ierarhia UEFA este dominată de campionate cu 20, 18 sau cel puțin 16 echipe. Chiar și Divizia A, pe vremea când a avut 16 echipe, nu a fost mai puternică în cupele europene decât în formula cu 18 cluburi.
Cea mai autorizată voce care creează o punte între fotbalul românesc și highlife-ul fotbalului european, Mircea Lucescu, susținea formula cu 18 echipe. El vorbea despre faptul că forța și atractivitatea fotbalului rezidă chiar în universalitatea lui, în extinderea acestui joc. Interesul unor regiuni importante pentru fotbal există dacă în primul rând acea zonă este reprezentată în Liga 1, lucru mai posibil într-o formulă cu 18 echipe. Banii din televizare, esențiali pentru supraviețuirea fotbalului profesionist, ar fi ajuns și la cluburi mai sărace, nu doar la cluburile care oricum sunt deja mai puternice financiar.
Acest sistem nou va aduce cu el play-off-ul și play-out-ul, un dezastru în acest sezon la liga a doua. Dar în primul rând va aduce mai multe derbyuri, spun susținătorii proiectului. Deși, glumind un pic și nu prea, derbyuri în Liga 1 mai sunt doar meciurile „Steaua cu oricine”. Greu de intuit de ce totuși cele mai puternice națiuni fotbalistice ale Europei nu sunt atât de deștepte încât să-și facă niște campionate cu mai multe Real – Barca, Manchester United – Liverpool, Juve – Milan, Porto – Benfica, PSG – OM sau Bayern – Borussia Dortmund. Și-și păstrează campionatele „diluate” cu meciuri în care joacă și Granada, Hull, Sassuolo, Evian sau Augsburg. Ba chiar le-au „diluat” și mai tare în istoria recentă, mărindu-le la 20 de echipe… Asta poate pentru că în lumea cu adevărată deșteaptă și nu doar descurcăreață nu se uită principiul fundamental al cel mai popular sport din lume: fotbalul trebuie să fie al tuturor, să fie „expus” cât mai mult, să nu devină prizonierul unor cercuri exclusiviste.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER