În noul an, sperăm ca mulți dintre funcționarii publici din România, administratori sau legiuitori, să treacă peste indecența crasă la care au ajuns în relația lor cu societatea și să facă lucrurile de minim bun simț aflate în fișa postului.
De exemplu, să redeschidă odată Arena Națională pentru evenimente sportive. Funcționarii lui Bulă au aflat că, pentru funcționarea unui stadion de 55.000 de locuri, este nevoie de aviz de securitate pentru spectatori. De fapt, au știut dintotdeauna că e nevoie de așa ceva, dar s-a mers pe burtă, adevăratul sport național. Dacă despre clubul Colectiv s-a mai îngăimat minciuna că nu s-a știut de existența lui, de cel mai mare stadion din România nu se știa că există? De luni de zile și cine știe pentru cât timp de acum încolo, Arena Națională este închisă pentru că prostie. Arena Națională ar avea un acoperiș care poate pune în pericol viața spectatorilor dacă ia foc. Însă stadionul din Frankfurt, după care s-a construit arena din București, cu umflăturile de buget de rigoare, funcționează binemersi. De ce nu se spune în mod oficial că acel acoperiș este sau nu un pericol pentru public? Dacă da, să fie trași în țeapă cei care au cheltuit 12 milioane de euro din bani publici pentru instalarea lui. Și să se găsească de urgență o soluție pentru înlocuirea lui. Dacă nu este un pericol, cum foarte probabil că nu e, să se dea imediat avizul de funcționare al arenei. Pompierii murmură faptul că lor nu le cere nimeni acest aviz de funcționare. Și atunci ditamai arena stă nefuncțională pentru că niște nesimțiți din Primărie nu cer acest aviz? Ă‚știa chiar au impresia că Arena Națională este ograda lor personală. Vinovați pentru un proiect criminal sau vinovați pentru blocarea funcționării unei investiții publice majore, cineva trebuie să plătească în bani și libertate în fața publicului care a plătit construirea arenei și vede această tăcere absurdă, complice, a instituțiilor publice.
După redeschiderea Arenei Naționale, putem visa în acest an și la prima cazma în proiectul sălii polivalente din București? Nenea ăsta ales primar al Bucureștiului, Oprescu, s-a spart în figuri la ultimele alegeri locale cu proiectul noii săli din București. Spunea că la începutul lui 2016 vom merge în acea sală să le admirăm pe Neagu, Manea sau Halep jucând între două concerte de anvergură. N-a avut nicio jenă să-i transmită federației române de gimnastică faptul că poate candida cu fantomaticul proiect pentru organizarea Campionatelor Europene de gimnastică. Ne-am făcut de basme în fața forului internațional, ne-a fost retrasă organizarea. Există bani pentru proiect, Bucureștiul este o metropolă care generează un PIB mai mare decât al capitalei Spaniei de exemplu, dar incapacitatea, corupția și nesimțirea unor administratori publici lasă fără un element firesc de infrastructură, o sală polivalentă, o capitală europeană cu mare potențial datorită sectorului privat.
Și putem spera în 2016 ca autoritățile publice să aibă minima decență să oprească dezmățul cărților scrise de infractori în pușcării? La ceas aniversar, când ne pregătim să sărbătorim eliberarea de la bulău a unui condamnat din Dosarul Transferurilor, Mihai Stoica, nu putem să nu remarcăm că am ajuns chiar de râsul chinezilor cu această practică a însăilării unor texte penibile prezentate pe post de „lucrări științifice” de hoți care continuă să fure conținut sau identitate grafică și în închisoare. Culmea este că, prin acest hoții făcute chiar în spatele gratiilor, în România de azi se obține libertate. Dacă l-aș prinde pe peștișorul de aur din lacul public, i-aș cere ca în acest an să-mi îndeplinească aceste trei dorințe de minim bun simț. Dar, prin lacurile astea riști să prinzi peștișori din tablă aurită fără autorizație de îndeplinit dornțe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER