După 7 ani în Tibet, Steaua s-a întors în postura de cea mai autoritară campioană a istoriei recente. Poate doar Dinamo varianta 2007 să mai fi fost o campioană atât de pregnantă a ultimilor ani în Liga 1.
De multe ori însă nu numai eșecurile, perioadele de criză sunt greu de gestionat, ci și succesul, gloria. Superioritatea din arenă trebuie să fie însoțită de un anume cavalerism. Steaua însă își îmbracă de la solduri succesul din teren. Gigi Becali vorbește de prime de umilire a adversarului, mii de euro pentru un 4-0 cu marile rivale și mai multe mii pentru 5-0… După ce Chelsea a fost învinsă de o echipă obscură de la marginea Orientului, Steaua, că, din păcate, asta reprezintă Steaua în Anglia dacă judecăm după recordurile negative de asistență stabilite cu vizitele sale pe Anfield și Stamford Bridge, echipa londoneză ajunsese pe fundul mării. Chelsea, deținătoare a trofeului Ligii Campionilor, era eliminată din Champions League încă din grupe, regresa în campionat și era învinsă la București. Chelsea urma să joace cu Manchester United iar Sir Alex Ferguson a fost invitat să-și spună părerea despre trupa londoneză. Și, de la înălțimea titlului său nobiliar, Ferguson a declarat că nu vrea să lovească într-un rival căzut.
Ferguson n-a anunțat prime de umilire a adversarului aflat la pământ. Așa cum nici lui Jupp Heynckes nu i-a scăpat vreo remarcă exagerat de orgolioasă după ce a câștigat încă din prima jumătate a lui aprilie campionatul în Germania. Sunt voci care afirmă că în Bundesliga cel mai frumos joc este practicat în continuare de Borussia Dortmund. Însă venerabilul Heynckes își trăiește cu decență triumful și totodată predarea puterii către Guardiola. În România, după niște rezultate bune cei de la Dinamo au prins curaj. Și au răsărit niște voci care au spus că Dinamo ar avea cel mai frumos joc din Liga 1. Imediat, Reghecampf a apărut în fața presei și a ținut să pună lucrurile la punct decretând, ușor infantil, că nu, în România, Steaua este cel mai spectaculos lucru pe care-l vedem.
Antrenorul Stelei spune că vrea să câștige titlul 24 la 24 de puncte de locul doi și că nicio echipă din Liga 1, chiar și dacă va investi 50 de milioane de euro în transferuri în vară, nu va putea detrona Steaua. O asemenea doză de aroganță în tonul unor mari campioni este greu de detectat. Federer sau Nadal nu vor fi auziți niciodată că vor să aibă 5.000 de puncte avans față de locul doi la finalul anului. Ferguson sau vreun alt mare antrenor n-o să spună niciodată că echipa sa este de neclintit în fața unor alte investiții făcute de rivali.
Dinspre Palatul Stelei aflăm că CFR nu va mai câștiga vreodată titlul în Țara Românească. Realul nu anunța la finalul sezonului trecut că Barcelona va avea de acum interzis la titlu în Țara Spaniolească. Nici Borussiei Dortmund, cu toată revenirea mesianicului Guardiola, Bayern nu-i anunță interdicția la titlu în Țara Nemțească.
E extraordinar să ai cea mai bună condiție fizică, să ai cele mai multe goluri marcate, cele mai puține primite, cei mai mulți suporteri în tribune. Dar saltul de la o campioană de la porțile Orientului la un club cu aer nobil, european, se face și cu o doză de eleganță în atitudine. Victoriile trebuie impuse, respectul și admirația se câștigă însă mai subtil.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER