Să ne bucurăm de acest meci de mijlocul clasamentul din Turcia cu care Anghel Iordănescu a ales să-și dopeze psihic echipa înainte de Ieuro, ca să împrumutăm pronunția adorabilă a selecționerului. FRF a coborât în străfundurile fotbalului și a găsit pe locul 137 în clasamentul mondial o trupă de comici ai gazonului, Georgia, echipă al cărei căpitan și-a dat două autogoluri într-un meci cum mai vedeam la faimosul Puțanu cu o „autodublă” într-o altă parodie între Steaua și Viitorul.
Până la urmă, însă, și Elveția, viitoarea noastră adversară din Franța, a încheiat pregătirile cu un sparring-partner venit de la periferia fotbalului european, Moldova. Și nu a arătat cu mult mai bine decât naționala noastră, excluzând echipamentul, al nostru parcă asortându-se cu lipsa de fantezie ofensivă deja clasică a selecționatei României.
O tresărire a venit din partea prestației lui Prepeliță, jucător care a intrat consistent pe parcursul reprizei a doua și care parcă a arătat că poate urca mai bine jocul spre careul advers față de mult prea rigizii Pintilii și Hoban. Popa câștigă teren în fața lui Torje, are o viteză de EURO și un joc mai compact, în timp ce cu Andone rămâne cum am stabilit, un băiat modest când trebuie să ghidoneze mingea. Așa cum despre Zico se spunea că era un Pele alb, așa putem afirma și noi, coborând la nivelul fotbalului nostru, că Andone este un Tade alb, un băiat căruia trebuie să-i aduci mingea în fața porții pe o tipsie.
Avem fundași laterali de care e mai mult numele, nu pot ataca, nu pot crea superioritate, sunt mai dezinvolți la microfon decât în posesia balonului. Avem dribleuri mai buni prin centrul sau prin fața apărării, pătrunderile lui Grigore sau Prepeliță printre adversari fiind mai incisive decât cele ale jucătorilor noștri de atac. Rămâne să sperăm în sclipirile lui Stanciu, încurajator cu seria lui de goluri în acest an, și să mai sperăm în curajul lui Iordănescu de a-i da un număr rezonabil de minute lui Sânmărtean.
România pleacă la EURO cu cea mai subțire echipă a sa din istoria participărilor la turneele finale. Dar asta nu e o problemă, că s-au dus vremurile cu grupe precum Italia, Franța și Olanda sau Germania, Anglia și Portugalia sau Germania, Spania și Portugalia, cele pe care le-am experimentat în trecut. Acum mergem să ne luăm de piept la EURO cu Albania într-un meci care n-ar fi prins pe vremuri turneul final al Balcaniadei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER