„Amintiți-vă de arbitrul din meciul tur. Nu l-am mai văzut de-atunci. Sper să se-ntâmple la fel și cu arbitrul de azi, deși mă-ndoiesc.” Cuvinte dure, obidite și corecte. Proprietar: Petre Grigoraș, antrenor buzunărit de două ori în fața aceleiași echipe. Citatul din Grigoraș e un memento util. El evocă o altă figură a banditismului din arbitraj, pe Mugurel Drăgănescu, omul care a stat astă-toamnă cu jungherul la gâtul Pandurilor în Giulești și a decis eliminarea Ceahlăului în Cupă în meciul cu Dinamo. Prins cu o crescătorie de mâțe-n sac, Drăgănescu a fost – în sfârșit – evacuat. La fel ar trebui să se întâmple și cu arbitrul care a condus duminică Pandurii – Rapid. Din acest unghi, nădejdea lui Grigoraș e justificată. Augustus Constantin are un palmares de recidive care impune scoaterea lui din fenomen. Cocoloșit pe vremea când tatăl lui era șeful arbitrilor, lăsat să arbitreze deși picase la testele fizice, tratat cu indulgența pe care o merită urgisiții sorții, nu hoțomanii cu repetiție, omul acesta trebuie rebotezat rapid. Sau, dacă preferați, Rapid. Micul Constantin are o măreție a prenumelui care-i șade rău. Când te cheamă ca pe împărați, n-ai voie să te comporți ca servitorii. Adevăratul nume al arbitrului de la Pandurii-Rapid s-ar cuveni să fie Dezgustus, nu Augustus.
Discuția n-are legătură cu Pandurii sau Rapid. Dacă în locul lor s-ar fi aflat Bihoreana Marghita și FC Vișina Nouă, întrebarea – de principiu – ar fi fost aceeași: ce valoare au ierarhiile stabilite prin falsuri? Comisia Centrală de Arbitri ar putea să articuleze un răspuns, dacă n-ar avea altă agendă. Cât despre Dezgustus Constantin, el a intrat în rândul pistolarilor în serviciu comandat după un Dinamo-U Craiova în care și-a bătut joc de craioveni cu lipsa de griji și de scrupule tipică oamenilor cu spatele acoperit. De atunci, a primit o nouă șansă după fiecare meci stricat, confirmând părerea celor care văd în fotbalul din România o simplă afacere de famiglie (iar uneori de familie).
Să revedem faptele. La eliminarea lui Cosmin Băcilă, Rui Duarte nu primește nicio sancțiune, deși tocmai scărpinase cu crampoanele alunițele de pe obrazul gorjeanului. Dezgustus vede momentul, dar tace duios din fluier. Mai departe, Băcilă îl atacă nesportiv pe Duarte, lucru care scapă atenției lui Dezgustus, ocupat să urmărească mingea. Numai că, trei secunde mai târziu, în mână îi înflorește un cartonaș roșu pe care i-l arată emfatic lui Băcilă. La diversele nedumeriri pandurești, exprimate fără multă panduritate, arbitrul spune, cu un gest spre propriul piept: „L-am văzut eu”. Imaginea rulează în buclă pe trei posturi TV, iar Dezgustus e sigur ca o bancă elvețiană. Ceea ce mă face să-i pun două întrebări care încep la fel: 1. Dacă a văzut atât de bine cum declară, de ce s-a consultat și cu asistentul, și cu al patrulea arbitru? 2. Dacă a văzut atât de bine cum declară, de ce pe imagini se vede perfect că nu vede nimic?
Și faptele continuă. După pauză, Rui Duarte faultează sălbatic, dar nu e eliminat. Marcos Antonio comite un gest nesportiv și nu pățește nimic. Având un om în plus, deși ar fi trebuit să-l aibă în minus, Rapid înscrie dintr-o lovitură liberă oferită mărinimos și gratuit. Dezgustus parafează o victorie jignitoare în primul rând pentru cei care au obținut-o. Noaptea, el are un somn bun, fără mustrări de – scuzați arhaismul – conștiință. Faptul că mizeriile lui (și ale altora ca el) pot declanșa demiteri, abandonuri, ruperi de contract și schimbări de carieră nu interesează pe nimeni. Măsluirea gravă e tratată mai ușor decât un guturai primăvăratic. Famiglia prosperă, indiferentă la dezgust și mulțumită de Dezgustus.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER