Așa numita „Cooperativă” a anilor ’90-2000, perioadă în care blaturile erau la ordinea zilei în fotbalul românesc, a avut și aspectele ei pozitive, apreciază Dan Diaconescu.
Omul de televiziune a vorbit, la Culisele fotbalului, despre modul în care se desfășurau lucrurile pe vremea în care „bat eu la mine și bați tu la tine” era un adevărat strigăt de luptă.
Invitatul permanent al emisiunii spune că, în afara intereselor financiare, în acea perioadă conducătorii erau, de asemenea, motivați să facă performanță.
Dan Diaconescu este de părere că fotbalul românesc a reușit, în ciuda „Cooperativei” care se formase, să aduă o bună imagine țării.
„A fost momentul definitoriu al fotbalului românesc contemporan (n.r. momentul condamnărilor din Dosarul Transferurilor). Fotbalul românesc a făcut niște fapte de vitejie pentru România post 1990: a adus bani în țară, a adus gloria României pe meleaguri străine – în lipsa lui Ceaușescu și în lipsa diplomației externe dinainte de 1989. Era fala României, pe scurt. Că erau discuții, că nu știu ce blat s-a făcut, că nu știu ce corupție ar fi în fenomen… Să fim serioși, corupția e peste tot pe planetă. Ea se și numește de către unii analiști corupție pozitivă versus corupție negativă. În opinia mea, ce se întâmpla în fotbalul românesc era ceea ce denumim corupție pozitivă. Sigur că erau niște interese financiare la mijloc, dar se făcea și performanță.
În 2014, eu cred că s-a arătat goliciunea statului român, a clasei politice, toată conjunctura asta creată de statul paralel, pe care unii nu o înțelegeau – mă refer la oamenii cu mai puțină informație, mai puțin interesați de fenomenul politic. Și până în 2014 se discuta: «vai, l-a băgat pe ăsta la pușcărie, poate a făcut el ceva», «lasă, că și ăștia prea s-au îmbogățit peste noapte». DNA și tot ce însemna statul paralel cuceriseră o parte din public pe modul ăsta: «ăștia sunt niște chiaburi, niște ciocoi, niște bandiți, dă-i naibii»”, a declarat Dan Diaconescu, la Culisele fotbalului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER