Documentar ProSport | „Mondialele noastre: ce-am avut și ce-am pierdut”, România la ediția din 1938. Povestea înfrângerii cu modesta națională din Cuba (episodul 3) | VIDEO
ProSport a demarat de 1 Decembrie, Ziua României, un serial de șapte episoade dedicat participării tricolorilor la Cupa Mondială de fotbal.
A treia parte este dedicată Cupei Mondiale din 1938, unde România a aprticipat pentru a treia oară consecutiv.
Am pornit la acest drum la invitația Superbet și am cerut părerea unor oameni de valoare: fotbaliști, istorici, statisticieni și cineaști.
Documentar ProSport | „Mondialele noastre: ce-am avut și ce-am pierdut”, România la ediția din 1938. Povestea înfrângerii cu modesta națională din Cuba (episodul 3) | VIDEO
Au vorbit despre acei ani, special pentru acest episod inaugural, cu cineastul Cristian Comeagă, jurnalistul Răzvan Toma și istoricul Pompiliu Nicolae Constantin.
A fost prima ediție la care atât țara gazdă, cât și deținătoarea trofeului s-au calificat automat la turneul final. Inițial, au fost 16 echipe participante, dar Austria a fost anexată la Germania, astfel că turneul final s-a desfășurat doar cu 15 echipe. Competiția s-a desfășurat în sistem eliminatoriu, precum ediția din 1934.
Acest turneu a fost pentru prima dată când s-au calificat Cuba și Indiile de Est (acum Indonezia). De asemenea tot aici și-au făcut debutul și naționale precum Polonia și Norvegia. România nu se va mai califica la un alt Campionat Mondial până în anul 1970.
Polonia și Olanda nu vor mai reapărea la un turneu final până în 1974, iar Norvegia nu se va mai califica până în 1994. O echipă unificată a Germaniei nu va mai apărea până în 1994, chiar dacă Austria s-a întors în 1954, ba mai mult, a câștigat și locul trei.
Cele mai interesante subiecte abordate în acest episod?
- Povestea meciului cu Cuba
- Cine investea bani in fotbalul romanesc?
- Despre numele fotbalistilor din nationala. S-a jucat pe bune Romania-Ungaria?
România a venit la turneul final cu un lot de 21 de jucători: portari – Dumitru Pavlovici, Mircea David şi Robert Sadowsky, fundaşi – Iacob Felecan, Lazăr Sfera, Rudolf Bürger şi Vasile Chiroiu, mijlocaşi – Andrei Bărbulescu, Gheorghe Răşinaru, Ladislau Raffinski şi Vintilă Cossini şi atacanţii Coloman Braun Bogdan, Ioachim Moldoveanu, Ionică Bogdan, Iuliu Baratky, Iuliu Bodola, Iuliu Prassler, Joszef Nagy, Nicolae Kovacs, Silviu Bindea şi Ştefan Dobay.