Documentar ProSport | „Mondialele noastre: ce-am avut și ce-am pierdut”, România la ediția din 1990. Primul turneu final în libertate, povestit de Ilie Dumitrescu, Stelea și Răducioiu (episodul 5) | VIDEO

ProSport a demarat un serial de șapte episoade dedicat participării tricolorilor la Cupa Mondială de fotbal.

A cincea parte este dedicată Cupei Mondiale din 1990, primul la care România participă după 20 de ani de absență

Am pornit la acest drum la invitația Superbet și am cerut părerea unor oameni de valoare: fotbaliști, istorici, statisticieni și cineaști.

Documentar ProSport | „Mondialele noastre: ce-am avut și ce-am pierdut”, România la ediția din 1990. Primul turneu final în libertate, povestit de Ilie Dumitrescu, Stelea și Răducioiu (episodul 5) 

Au vorbit despre acei ani, special pentru acest episod, foștii fotbaliști Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu și Bogdan Stelea.

Campionatul Mondial de Fotbal 1990 a fost cea de-a paisprezecea ediție a celei mai importante competiții la care participă echipe naționale din toată lumea, ediție ce s-a desfășurat în Italia. Țara gazdă a fost stabilită în anul 1984.

Au candidat pentru organizare Italia și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Italia a devenit a doua țară care găzduiește de două ori turneul final, după ediția din 1934. Prima țară fusese Mexic cu edițiile 1970 și 1986. Costa Rica, Irlanda și Emiratele Arabe Unite au participat în premieră la un turneu final mondial.

Cele şase grupe ale Cupei Mondiale din 1990 au arătat astfel: Grupa A: Italia, Cehoslovacia, Austria, SUA; Grupa B: Camerun, România, Argentina, URSS; Grupa C: Brazilia, Costa Rica, Scoţia, Suedia; Grupa D: RFG, Iugoslavia, Columbia, Emiratele Arabe Unite; Grupa E: Spania, Belgia, Uruguay, Coreea de Sud; Grupa F: Anglia, Irlanda, Olanda, Egipt.

La acest turneu final a luat parte şi naţionala României, care după ce a dispus în grupe de URSS cu 2-0, a terminat la egalitate, 1-1, cu campioana en titre, Argentina, şi a cedat cu 0-2 în faţa Camerunului. În optimi, România a pierdut după loviturile de departajare în faţa Irlandei.

Mingea oficială a ediţiei din 1990 a fost Etrusco, primul balon în întregime sintetic, ce purta marca Adidas, furnizorul exclusiv al baloanelor Cupei Mondiale la fotbal. Mascota competiţiei a fost Ciao, un fotbalist stilizat colorat în steagul Italiei şi având în loc de cap o minge de fotbal.

Publicat: 14 12. 2022, 19:06
Actualizat: 14 12. 2022, 19:09