Primul marcator al Arabiei Saudite din partida cu Argentina, Saleh Al-Shehri, a fost coleg cu Eric de Oliveira la Al Hilal.
Brazilianul a savurat înfrângerea Argentinei și speră să obțină un tricou al celui cu care s-a împrietenit când a jucat în Arabia Saudită și care a provocat una dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatului Mondial.
Brazilianul a jucat și în Qatar și povestește despre faptul că lumea nu era deloc interesată de fotbal acolo, jucătorii localnici nu veneau mereu la antrenamente și băutură se găsea peste tot.
Cine este Herve Renard, omul care a umilit Argentina la Cupa Mondială.
Tudor Chirilă a redeschis dezbaterea despre cel mai mare fotbalist din toate timpurile: „Pentru că Messi nu e Maradona!”
ProSport: Ești prieten cu Saleh Al-Shehri, ce ne poți spune despre el?
Eric de Oliveira: Am jucat împreună la Al Ahli. Cu cinci minute înainte să înceapă repriza a doua îl lăudam pe Twitter și scriam despre repriza foarte bună pe care a făcut-o Arabia Saudită. A început repriza și a ieșit golul lui. Frumos că pierde Argentina și că o țară unde am fost a câștigat.
Te-ai bucurat pentru că a pierdut Argentina?
Daa. Dar m-am bucurat mai mult pentru Arabia Saudită.
Despre Saleh…
Chiar stăteam împreună și vorbeam foarte mult în vestiar. A fost în Portugalia și vorbea portugheză. Un băiat foarte simțit. În ultimii cinci ani a fost în ascensiune. A devenit campionul Asiei cu Al Hilal. Un jucător foarte bun. Foarte tehnic.
Sunt talentați arabii?
Da. Dintre Qatar, Emiratele Arabe și Arabia Saudită campionatul Arabiei Saudite este cel mai puternic. Sunt jucători care aleagă foarte mult. Chiar se ia fotbalul foarte în serios.
I-ai trimis mesaj lui Saleh Al Shehri?
Îi caut numărul și o să-i cer un tricou.
Arabii sunt jucători profesioniști?
Nu toți, dar pe teren dau tot. Saleh era foarte profesionist. Jucătorii care nu joacă sunt mai figuranți. Cei care joacă sunt serioși.
Câștigă mult arabii?
Erau care câștigau cam un milion de dolari pe an. Acolo toată lumea ia bani. Nu există să lucreze, ca în Qatar. Acolo fotbalul e pe primul loc. Sunt și antrenori buni veniți din Europa. Când vine un antrenor schimbă tot.
Arabia Saudită sau Qatar? Unde erau mai bogați fotbaliștii? Unde erau mașini mai scumpe la antrenament?
Mașini scumpe are toată lumea. Era un jucător din Kuweit, era un fel de Ronaldinho de Kuweit. A venit cu un Ferrari și a plouat mult și i s-a inundat mașina. I s-a și stricat. A pierdut-o.
În Qatar cum erau jucătorii?
Majoritatea munceau. La cluburile mari nu. Acolo erau qatarezi buni. Lucrau în Poliție cei mai mulți.
Cât câștigă un jucător qatarez?
Erau plătiți dar nu aveau așa salarii. Era mai amatori. În zilele când mergeam la sală eram doar vreo 5. Nu venea nimeni. Unii erau la muncă, unii nu veneau. După masa venea toată lumea. Doar noi străinii trebuia să fim profesioniști.
Spectatori la meciuri erau?
Nu prea veneau. Nu erau interesați. Orice ziceai pe teren se auzea la televizor. Nu cred că am jucat vreodată cu mai mult de 100 de persoane în tribună.
Acum sunt stadioane cu aer condiționat. Tu nu ai prins așa ceva. Era cald?
Am prins o dată 60 de grade. Când ieșeai afara din casă era ca în iad. Când coboram la supermarket curgea apa pe mine. Jucam noaptea mai mult, dar am jucat un amical la ora 10 și erau 60 de grade. Am mers 3 minute de la vestiar la teren și eram ud leoarcă.
Cum era viața acolo?
Foarte bună, o viață destul de liberă. Arabii sunt ca vampiri. Până la 5 dimineața toată lumea e afară și ziua dorm. Am prins și când se opreau meciurile pentru rugăciune, dar respectam toate obiceiurile lor. În Arabia Saudită nu are voie să stea un bărbat dezbrăcat lângă altul. Fiecare făceam duș cu cabina închisă.
Dar în Qatar nu este așa?
Acolo nu există atâtea restricții. Erau discoteci era băutură peste tot la baruri. Nu înțeleg de ce au interzis acum băutura. Era peste tot.
Era scumpă viața?
Nu. Mâncarea avea prețuri ca în România.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER