Alex Pop, atacantul născut în Buenos Aires și promovat de ProSport pe când juca pentru Unirea Dej a devenit golgheterul Oțelului și jucător revelație în Superliga! „Într-un an am ajuns din Liga 2 la finala Cupei României și un pas până la cupele europene!” INTERVIU EXCLUSIV
În februarie 2023, ProSport promova povestea împărtășită în exclusivitate de un tânăr fotbalist român cu potențial și cifre impresionante, dar și cu un parcurs unic. Alex Pop, legitimat la Unirea Dej, în Liga 2, sub conducerea antrenorului Dragoș Militaru. Fotbalistul lui Gică Hagi, împrumutat. Nimic spectaculos?
Ei bine, talentatul atacant născut în Argentina, la Buenos Aires (reportajul cu toate detaliile captivante e disponibil AICI), a fost transferat în vară de Dorinel Munteanu la Oțelul Galați, nou-promovată în Superliga. Ce a urmat? Alejandro Michael Constantino Pop, după certificatul de naștere, a devenit una din piesele de rezistență ale gălățenilor și o revelație a Superligii!
La 24 de ani împliniți pe 1 februarie, după primul sezon din carieră la acest nivel, e golgheterul Oțelului cu 11 goluri marcate pentru o formație mai degrabă ermetică sub bagheta lui Dorinel Munteanu! A oferit și trei pase de gol. Cota de piață i-a crescut de la 300.000 de euro la 1,2 milioane euro pe transfermarkt, se vorbește de interesul mai multor cluburi din străinătate (detalii AICI).
Dar ce este cert acum pentru Alex Pop e că Oțelul, așa cum puțini ar fi crezut, e la pun pas de cupele europene! Fie prin parcursul din campionat, fie poate prin câștigarea Cupei României. La Sibiu, contra Corvinului Hunedoara, gălățenii pot cuceri miercuri primul trofeu din istoria clubului!
Debut în Superliga. 11 goluri și finala Cupei României
Alex, ce așteptări aveai pentru primul tău sezon de Superliga și cum te-ai pregătit mental de această provocare?
Mi-am dorit să nu pun presiune suplimentară pe mine, așa că după ce s-a oficializat transferul de la Unirea Dej la Oțelul Galați am evitat să îmi fixez un standard de goluri marcate, pase de gol oferite. La nivel de așteptări mi-am propus să am cât mai multe meciuri, minute pe teren, să am cât mai multe șanse să arăt ce pot. Sincer, nu mă așteptam la 11 goluri, dacă asta vrei să mă întrebi mai departe (râde). Am venit fericit la Galați, împlinit că un club de Superliga mă dorește. Eram pregătit mental pentru că am simțit încrederea Oțelului și a lui Dorinel Munteanu.
Ai marcat la chiar primul meci pentru Oțelul în primul eșalon, în prima etapă, la 1-1 cu UTA Arad. Cum a fost?
O descătușare! Sentiment de vis devenit realitate, o ușurare. Și puțină mândrie, că era primul gol la primul meci.
După 11 goluri înscrise, cum evaluezi sezonul tău de debut la Oțelul și în primul eșalon?
Cred că echipa a avut multe realizări colective, pe lângă acestea au fost și realizări individuale. Obiectivul nostru a fost calificarea în play-off, dar faptul că suntem în cărți pentru cupele europene e totuși realizare foarte importantă. Cred că am fost unul din jucătorii care au dus greul. Și sunt recunoscător că am avut oportunitatea să duc greul, să se conteze pe mine!
- 3 cluburi a reprezentat la juniori Alex Pop, în ordine: CFR Cluj, U Cluj și Academia Gheorghe Hagi. La seniori a jucat doar pentru U Cluj și Unirea Dej, înainte de Oțelul
„La Galați, fiecare antrenament e o finală!”
După 20 de ani, Oțelul Galați joacă, pentru a doua oară în istorie, o finală de Cupa României. Fierbe orașul?
Toată suflarea gălățeană trăiește în aceste momente pentru finala Cupei României, despre asta se vorbește, e o șansă istorică pentru un trofeu. Toți cei din club dar și noi, jucătorii, abia așteptăm parcă să înceapă finala de Cupa României! Pentru că, iată, e cumva încununarea muncii noastre de un sezon. Multe eforturi, multe sacrificii, dar aducem Cupa la Galați!
Ce ar însemna pentru tine să marchezi în finala Cupei României, să fii decisiv pentru primul trofeu major din istoria Oțelului?
Ar fi… istorie! Ar trece dincolo de vis! Sper să fiu 100% disponibil din punct de vedere fizic, am câteva îndoieli pentru că am simțit niște dureri în meciul de campionat cu Petrolul, vom vedea ce va fi până la ora finalei. Dar sunt gata să ajut cu tot ce pot!
Vreau să le mulțumesc din suflet, în mod special, suporterilor Oțelului, oamenilor din club și lui Dorinel Munteanu pentru că mă simt ca acasă la Galați, din prima zi a fost așa! Sunt foarte recunoscător pentru că mister mi-a oferit, în plus, încredere mare și am putut juca mult, ca să îmi demonstrez calitățile. Nu voi uita vreodată asta!”
Există inclusiv parcursul prin campionat pentru o participare în cupele europene. Te gândeai în vară, când ai semnat cu Oțelul, o nou-promovată, că vei ajunge atât de repede la acest prag?
Să avem șansa pe două trasee pentru cupele europene… n-aș fi spus că e posibil, dacă mă întrebai vara trecută. Dar dacă noi ne-am setat, împreună cu mister Dorinel Munteanu, un obiectiv așa înalt pentru o nou-promovată, adică prezența în play-off, îți imaginezi că ne-am dorit, realist, lucruri importante pe care simțeam că le putem obține. Deci, din punctul acesta de vedere, nu e ceva surprinzător neapărat. Noi în absolut fiecare antrenament, săptămână de săptămână, tragem pentru performanță de nivel înalt! Fiecare antrenament e ca o finală!
- 2 ani a trăit Alex Pop în Argentina natală: după 6 luni în SUA, părinții lui originari din Huedin ajungeau în 1996 în țara sud-americană, tatăl lucrând în managementul unei fabrici de mezeluri, iar în 2000 s-a născut viitorul atacant
Cea mai importantă lecție învățată de la Dorinel Munteanu
Apropo de antrenamente, s-a tot discutat despre metodele dure de pregătire ale lui Dorinel Munteanu. Totuși, au dat randament iar Oțelul a fost una din echipele de apreciat ale sezonului. Cum te-ai adaptat?
Am făcut față în mod sigur, pentru că altfel nu aș fi reușit golurile și pasele de gol din acest sezon. Ușor n-a fost, e adevărat. Dar cantonamentele montane, antrenamentele dure, ne-au ajutat tare mult. Se vede cu ochiul liber cum alergăm, ce dinamică avem în teren. Clar, e o variantă eficientă, chiar dacă spuneau unii că sunt metode învechite.
- 2018 e anul în care Alex a câștigat Liga Elitelor U19 cu Viitorul Constanța: Gică Hagi l-a monitorizat 5 ani înainte să îl transfere, dar puștiul nu a apucat să debuteze la seniori pentru dobrogeni
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de la Dorinel Munteanu?
Încă din prima zi mi s-a fixat în minte acest lucru transmis: nu te mulțumești cu puțin și să nu fii vreodată mulțumit de tine însuți! Din prima zi m-am concentrat pe aceste cuvinte și am tras mereu, de la etapă la etapă, tot mai tare. Am învățat de la Dorinel Munteanu să vreau mai mult, mereu!
Cum e pentru tine atmosfera pe stadionul din Galați la meciurile Oțelului?
Fantastică! Oțelul nu are suporteri de rezultat, ci suporteri de suflet. Cred că sunt oameni extraordinari și ar fi incredibil dacă pe orice stadion din România ar fi la fel.
Am fost internațional de juniori al României la nivel U17, U18, U19, bineînțeles că naționala de seniori e un obiectiv pentru mine și îmi doresc să ajung cât mai repede la nivelul necesar. Sunt, totuși, conștient că depinde de mine și de pașii pe care o să îi fac. Trebuie să demonstrez în mod constant ceea ce pot”