Cum se vede din comuna Axintele, unde jucătorii sunt plătiți și la înfrângeri, meciul din Cupa României cu CFR: „Mizăm pe relaxarea lor. Avem o șansă mică, dar trebuie s-o valorificăm”
Viitorul Axintele, echipă clasată pe locul trei în Seria 2 a Ligii 3 și una dintre prezențele exotice în faza șaisprezecimilor de finală ale Cupei României, înfruntă CFR Cluj miercuri, de la ora 16:00 (în direct la DigiSport 1). Formația din Axintele, o comună micuță din Ialomița, care în 2011, la ultimul recensământ, număra doar 2.559 de locuitori, este una dintre cele trei echipe din Liga 3 ajunse până în această fază a competiției. După un parcurs dramatic în Cupă, în care au reușit să treacă de Dunărea Călărași și Unirea Slobozia, de fiecare dată în urma executării loviturilor de departajare, ialomițenii joacă miercuri cel mai important meci din istoria de doar patru ani a echipei. Eveniment epocal pentru localitate, dar și pentru zona din jur, pe stadionul comunal din Axintele descinde CFR Cluj, câștigătoare a trei campionate și trei Cupe ale României în ultimii șapte ani.
Înaintea partidei cu CFR, ProSport a făcut o vizită la unul dintre antrenamentele formației pregătite de Ion Nica pentru a afla care este starea de spirit și ce așteptări există înaintea celui mai mare meci din istoria echipei. Cu trei victorii și un egal în primele patru etape ale Ligii 3, jucătorii Viitorului par încrezători, dar, în același timp, conștienți de importanța meciului și valoarea adversarilor.
Pe jucătorii care vor evolua împotriva unei foste campioane a României i-am găsit la baza de antrenament de la Cernica, odată fieful formației Progresul Cernica, al cărui loc este luat acum de echipa din Axintele. În așteptarea fotbaliștilor care se aflau la antrenament în localitatea Tânganu, la cinci kilometri depărtare de Cernica, am stat de vorbă cu Marin Dumitrache, directorul sportiv al ialomițenilor.
„Băieții au fost premiați chiar și la înfrângeri”
Puțin stingher și parcă neobișnuit cu întâlnirile cu presa, Dumitrache a avut un discurs în care laitmotivele au fost media de vârstă scăzută a echipei și faptul că oamenii din Axintele își propun să nu să păcălească fotbalul: „Obiectivul pentru sezonul acesta? Să jucăm fotbal. Ă‚sta a fost obiectivul nostru încă de la înființare. Nu ne-au interesat obiectivele imediate, băieții au fost premiați chiar și la înfrângeri. Suntem o echipă formată din jucători tineri, aflați la început de carieră, dar, dacă se iveste oportunitatea, am dori să accedem în Liga 2„.
Marin Dumitrache, directorul sportiv al CS Viitorul Axintele. Foto: Marius Dumbrăveanu
Același Marin Dumitrache, omul de care se leagă istoria clubului, povestește cum a început fotbalul organizat în comună: „Sunt născut în Axintele, am jucat fotbal trecând pe la toate nivelele. Am fost coleg de școală cu actualul patron. El a venit la meciurile echipei când noi eram în Liga 5 și a început să ne ajute. Făceam totul din pasiune. Am început să avem rezultate, iar acum a devenit ceva serios. Odată cu promovarea în liga a treia au crescut așteptările, ambițiile și cheltuielile”.
La foarte puțin timp de la apariția pe harta fotbalului românesc, Viitorul va înfrunta CFR Cluj, una dintre echipele importante ale ultimilor ani, iar lucrul acesta, recunoaște directorul sportiv, i-a surprins până și pe conducători: „Când am înființat echipa nici nu visam să jucăm cu fosta campioană a României care a câștigat pe Old Trafford”.
Episodul istoric se termină destul de repede. Vine meciul cu CFR Cluj, iar o temă inevitabilă de discuție este diferența financiară. „Avem salarii decente, de liga a treia. 1.000-1.200 de lei”, informează domnul Dumitrache. Prin comparație, fotbaliștii de la CFR sunt răsplătiți cu salarii de zeci de mii de euro, dar acest lucru nu-i descurajează pe ialomițeni: „Cu CFR mă aștept să facem o partidă onorantă. Avem o șansă, mică, e drept, dar trebuie s-o valorificăm. Nu o să fim victime sigure. Oricum, prin calificarea în șaisprezecimile de finală, Axintele și-a depășit statutul de comună. E o diferență de valoare, într-adevăr, dar e un singur joc. Mizăm pe relaxarea lor, pentru că numele nostru nu le spune foarte multe”, încheie Marin Dumitrache într-o notă optimistă și autoironică.
Dialogul cu directorul sportiv este întrerupt de venirea jucătorilor. Veseli, relaxați, dar seriosi, fotbaliștii stau de vorbă cu reporterul ProSport. În grabă, răspund aproape la unison că au ca echipe preferate Steaua sau Real Madrid. Majoritatea îl preferă pe Cristiano Ronaldo, dar Theo Walcott și Gianluigi Buffon sunt modele de urmat pentru fotbaliștii din Axintele. Când sunt întrebați despre scorul cu care se va termina partida cu CFR Cluj, jucătorii zâmbesc și ezită. Unii sunt optimiști, alții nu pot da un răspuns exact, așa că sunt ajutați de oameni din anturajul echipei: „Spune, mă, că batem cu 1-0”.
Iulian Răduță, portarul, căpitanul și unul dintre jucătorii experimentați ai echipei, spune că nu are o echipă preferată în fotbalul românesc. Conștient de greutatea numelui adversarului, mărturisește că, de-a lungul carierei, a mai întâlnit echipe puternice, dar niciuna nu se ridică la nivelul adversarilor de astăzi. S-ar arăta mulțumit cu un scor de 1-1 după 90 de minute, în timp ce câțiva colegi stabilesc că se vor califica la penalty-uri, după 1-1 sau 2-2 în timpul regulamentar. Probabil meciurile căștigate la lovituri de la 11 metri în precedentele tururi le oferă încredere….
Iulian Răduță, portarul și căpitanul echipei Viitorul Axintele. Foto: Marius Dumbrăveanu
Articol scris de Cristian Voicu