Nana Falemi scrie despre victoria Viitorului din Cupa României. Fostul mijlocaș al Stelei analizează „la sânge” spectacolul din finală: „Jucătorii Astrei nu sunt preocupați să-și paseze, zici că sunt dușmani”
Viitorul a câștigat Cupa României după finala de la Ploiești cu Astra Giurgiu, scor 2-1, și a câștigat primul trofeu de acest gen din istoria clubului. Astfel, în cei zece ani de existență, clubul fondat de Gheorghe Hagi și-a trecut în palmares două trofee, Cupa și campionatul (2016-2017). Nana Falemi (45 de ani) a analizat partida desfășurată pe stadionul Petrolului, club la care acesta a evoluat până în 1999.
„A fost o zi frumoasă, temperatură ideală pentru fotbal, terenul perfect, un joc cu de toate și lume multă în tribună. Atmosferă civilizată, caldă, a fost plăcut să fiu printre ploieșteni și să povestim momente frumoase petrecute în perioada mea la Petrolul, alături de gloriile de atunci: Zmoleanu, Bălăceanu, Tavi Grigore, Onuț, Negoiță, Todoran, Măldărășanu, Nae Constantin, Matei Grigore sau Boștină.
Astra a avut, în prima repriză, probleme mari la construcție, chiar dacă au jucat la așteptare , cu Alibec singurul jucător în față. Astra a avut probleme la construcție. Radunovic a trimis în out primele 4 mingi, apoi la adversar alte 3.Practic, construcția Astrei se oprea când mingea ajungea la fundașul sau stânga sau de fapt nici nu începea!
Cel mai bun lucru pe care l-a făcut Radunovic, pe faza ofensivă, în prima repriză a fost centrarea în careul Viitorului, pe care Alibec abia a șters-o. Apoi, întâmplător, câteva secvențe mai târziu a rezultat lovitură liberă din care Denis a marcat. Și toate astea pentru că pentru prima dată fundașul stânga a dus mingea în careu, nu a mai pierdut-o. Defensiv a stat bine,însă în repriză a 2-a când a început să se creadă fotbalist, a urcat neinspirat a pierdut mingi și a lăsat găuri în apărare!
Alibec a pierdut toate mingiile în prima repriză. Mereu a căutat soluțîi complicacte, în loc să redubleze, să joace simplu la cel mai apropiat coechipier. Când a dat o pasă înapoi de 4 metri, la Mrzljak, jocul s-a deschis, însă normal, pentru că încă nu se încălzise, nu intrase în meci, a interpretat greșit o acțiune rapidă, cu adversar lângă el, și Astra a mai pierdut o șansă.
ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Llullaku se vede că are calitate, însă i-a fost greu în bandă, să joace mereu mingi la bătaie. Când primește pase curate pe jos, știe ce să facă. E un jucător care atacă poarta, cu tupeu și bătăios. Problemele Astrei pe faza ofensivă, în esență au fost, la construcție. E greu să joci când 2 jucători împreună îți pierrd într-o repriză vreo 16 mingi/acțiuni.
Jucătorii Astrei nu sunt preocupați să-și paseze, zici că sunt dușmani. Complică inutil jocul, caută întoarceri printre adversari, soluțîi tip NASA, În loc să joace repede și simplu, cu latul pentru colegul apropiat, cu pase simple de 4-5 metri, iar mingea să treacă pe la toată lumea și în felul asta cât mai mulți jucători să între în joc, iar când situații favorabile apar, să poată să le exploateze.
Defensiv, Astra a fost beton armat!
Bejan și Mike Cestor au jucat impecabil. Forță , siguranță… perfect! Romario Pires nu i-a dat spațîi lui Ianis, nu l-a lăsat să se întoarcă cu fața. De fapt, Astra, strângea cu 2 jucători (Pires + cel mai apropiat jucător), la Ianis, în toate zonele de la mjlocul terenului.
De fapt pătratul din zona central Mrzljak Pires ,Cestor și Bejan au fost foarte preciși. S-au aparat fără fault în 25 de metri, în condițiile în care Drăguș, i-a hărțuit în permanentă, Rivaldinho speculează bine, iar Ianis știe să scoată faulturi .
Astra a fost tare defensiv pentru că toți jucătorii săi au jucat cu dăruire, au pus corpul.. s-a văzut că sunt mai puternici în dueluri individuale. Llullaku, Valentin Gheorghe și Romario Moise au jucat foarte agresiv, s-au bătut cu cei de la Viitorul pentru fiecare minge și au recuperat mingi în zonele laterale și chiar intrau și ajutau în centru, făcându-le viață grea lui Ianis, Vană, Drăguș.
ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Astra a avut o singură acțiune, lovitură liberă, iar Alibec a tras cu tupeu pe colțul lui Cojocaru
În repriză a doua, Alibec a pornit tot neinspirat însă declicul s-a produs după vreo 10 minute, când a început să joace pe devieri și tocmai când am spus că Denis și-a dat drumul la joc, a venit accidentarea! Paccat… mare păcat. Am fi asistat la momente de spectacol, pentru că Denis când este The Meanace.
Astra arată că o echipa solidă, și-a creat mai multe ocazii în 10 oameni și fără Alibec
Accidentarea lui Denis a fost efectul negativ, fundașii Viitorului nu au mai avut pericol în față, nu au avut de cine să se teamă. De fapt, toată echipa Viitorului era în alertă, chiar când construiau, dacă pierd mingea, nu cumva să primească Alibec. Denis i-a ținut în alertă și prin ieșirea lui centrul de greutate al jocului s-am mutat 20 metri mai spre poartă Astrei, Viitorul a urcat fără teamă.
Efectul pozitiv, Astra a devenit mai combinativă!
În prelungiri au presat Viitorul, și-au creat 2 ocazii clare de gol, au făcut Viitorul să tremure, fiind cu un om în minus. Viitorul o echipa care presează și face să tremure echipele mari din Campionat!
Pregătirea lor fizică este foarte bună!
Viitorul se vede că este preocupată să paseze. Are joc așezat, iar jucătorii știu ce au de făcut. Sunt jucători care dau drumul la minge repede (mai puțin Drăguș) și care presează repede, atunci când pierd mingea. Se simte o vibrație pozitivă în jocul Viitorului, se simte energie dorința de a construi colectiv!
Probleme în ofensivă
Drăguș ține prea mult mingea. Deși e tehnic, e iute (se desprinde foarte ușor de adversar), are tupeu, cum spunem noi e „hoț” pe teren, și demarcari bune, și ghidoneaza mingea frumos, este inefficient.
Singurul lucru pozitiv din ceea ce a făcut, a fost că i-a oboist pe fundașii Astrei (Butean, Cestor și Bejan), pentru că i-a hărțuit în permanentă, i-a alergat, i-a uzat. Atât. Altfel 10 mingi jucate, 8 pierdute și în felul ăsta colegii săi au intrat greu în meci, neprimind mingea!
Viitorul a câștigat când l-a scos pe Drăguș și a intrat Eric! Schimbarea asta a făcut diferența dar care nu Eric a dat drumul repede la minge, și în felul asta a angajat toată lumea în joc. Diferența e de la cer la pamanat!
Eric, din 10 mingi, 7 le-a jucat din prima (pasă dintr-o bucată), pase bune. Drăguș în tot sezonul nu a dat 7 pase din prima! Diferența imensă de gândire! În felul asta jocul Viitorului a căpătat cursivitate, consistentă. Acțiunile Viitoului au devenit mai greu de prevăzut pentru că acțiunile veneau pe ambele părți. Eric juca imediat pe zonele libere, oriunde acestea apăreau, iar în felul asta presiunea pe apărarea Astrei a crescut.
GEORGE FLUSTER / MEDIAFAX FOTO
Viitorul a avut o oportunitate tactică, pe care nu am înțeles de ce nu au speculat-o
În spatele lui Rivaldinho, între Rivaldinho și Băluță, prin plecarea lui Ianis sau Drăguș, din zona respectiva, se crea un spațiu liber că un cerc cu diametru de 10 metri, pe care nu îl speculau la construcție.
Dacă Rivaldinho cobora în zona liberă, ori primea liber, ori îl trăgea pe Cestor, și crea zona liberă între fundașii centrali, zonă pe care Drăguș sau Ianis puteau s-o exploateze! Sau De Nooijer putea să pătrundă surpriză pe spațiul din față sa (a și facut-o de câteva ori, pe finalul meciului) însă glezna nu e sufficient de fină. Ianis a fost marcat strâns, iar în condițiile astea,era treaba celorlalți mijlocași să speculeze momemtele jocului și spațiile lăsate libere, prin demarcările lui Ianis.
Problema e că Ianis nu a prea făcut demarcari false, că să elibereze zona centrală a terenului, pe care s-o speculeze Băluță sau Houri. A blocat zona de mijloc și în felul asta contrucția Viitorului a întâmpinat probleme.
Însă Ianis este foarte periculos când primește mingea cu față la poartă și îi dai spațiu și timp să ridice capul. Găsește pase bune, și lovește mingea impresionant. Tre să fii mereu pregătit cu el, pentru că îți poate da gol din orice zona a terenului. Trage la fel de tare și cu stângul și cu dreptul. Șut de pe loc cu stângul de la 25 de metri. Torpilă, dar peste poartă. A avut un șut fabulos în prelungiri, cu stângul din unghi, o bombă. Dacă portarul nu era atent, o lua din plasa!
La lovitură liberă cu stângul, eram curios cine va executa, Ianis sau Eric. A bătut Eric! În felul asta am văzut cu toții că Ianis și echipa Viitorului îl respectă mult pe brazilian.
Dacă Viitorul va fi mai versatil și mai puternică fizic, vor putea să facă treaba bună și în Europa, iar în campionat vor putea domină! Felicitări, Viitorul! Echipa mai bună, per total! Felicitări Astra. Echipa solidă! Felicitări FRF și orașul Ploiești pentru eveniment!”.
ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Petrolul, Steaua, Ergotelis, FC Vaslui, Volyn Lutsk, JS Sainty, Astra Giurgiu II și Gaz Metan sunt cluburile la care a evoluat Nana Falemi în cariera sa.