Fotbalul mare s-a întors la Ploiești, cu ocazia finalei Cupei României. După ce FC Viitorul s-a impus în fața arădenilor de la UTA Bătrâna Doamnă în finala Cupei Elitelor U19, seniorii au ieșit la rampă. Aproximativ 10.000 de suporteri s-au aflat în tribunele stadionului Ilie Oană în această seară. Suporterii ilfovenilor au venit înarmați cu stegulețe alb-vișinii, după modelul suporterilor de pe Stamford Bridge.
Numai Astra pe teren
Constantin Budescu a fost primul care a încercat poarta după primele zece minute. Decarul giurgiuvenilor a tras peste poartă dintr-o lovitură liberă dictată în marginea careului. Ilfovenii au cedat terenul în debutul meciului, așteptând să dea lovitura pe contraatac. După alte zece minute, Budescu a încercat din nou să-l învingă pe Balauru. Mijlocașul a pătruns în careu din partea stângă, dar a șutat paralel cu poarta. După alte câteva momente, Teixeira a șutat slab din colțul careului, Bauluru reușind să rețină fără probleme.
De 35 de minute a avut nevoie Astra pentru a deschide scorul. Alexandru Ioniță a finalizat la colțul scurt o acțiune personală iar apărarea ilfovenilor a cedat la primul șut periculos trimis pe spațiul porții. Balauru a plonjat în zadar, tabela arăta 1-0, iar Claudiu Niculescu se vedea nevoit să schimbe tactica. După marcarea golului, tot Astra s-a aflat la conducerea partidei. Până la finalul primei reprize nu s-a mai marcat, astfel că Marius Șumudică și băieții săi sunt la 45 de minute de a obține un nou trofeu intern.
Niculescu i-a trimis la atac
Ilfovenii au ieșit mai motivați de la cabine și s-au aruncat în ofesinvă încă din debutul părții secunde. Prima șansă bună a Voluntariului a venit după aproape o oră de joc. Adrian Bălan a trimis puțin peste poarta lui Silviu Lung dintr-o lovitură liberă. La numai câteva momente de la ocazia lui Bălan, Alexandru Ioniță a driblat în cascadă cu o lejeritate incredibilă. Lucian Cazan s-a aruncat în disperare de cauză înainte ca Ioniță să finalizeze, a reușit să-i sufle mingea lui Ioniță, dar a fost lovit involuntar de mijlocașul giurgiuvenilor. Fundașul Voluntariului nu a mai putut continua partida după contactul cu Alexandru Ioniță.
Ioniță și Budescu le-au dat din nou bătăi de cap fundașilor de la Voluntari cu 25 de minute înainte de final. După o cursă pornită de Budescu și continuată de Stan, Ioniță l-a angajat pe Budescu care i-a călcat mingea pentru șut. Ioniță a fost blocat dar s-a redresat și a reluat specatulos din întoarcere. Mingea a trecut milimetric pe lângă bara din dreapta lui Balauru, care a rămas specatator la execuția fostului rapidist. Calitatea jocului a crescut semnificativ față de prima parte, dat fiind și avantajul Astrei care îi obligă pe ilfoveni să iasă la joc.
Cu un sfert de oră înainte de finalul partidei, Claudiu Niculescu l-a trimis pe Voduț în teren în locul lui Novac, schimbând sistemul din 4-2-3-1 în 4-4-2. Voluntari a fost la un pas de egalare după introducerea lui Voduț. Nouarul ilfovenilor a reluat periculos cu capul dintr-o lovitură de colț, Silviu Lung a respins în lateral, balonul a ajuns la Bălan care însă a reluat în forță mult peste poarta Astrei, dintr-o poziție ideală. Pe acest final de meci, pare că rolurile s-au inversat. Voluntariul atacă iar Astra își apără avantajul de pe tabelă.
În urma unei alte lovituri de colț, s-a creat un adevărat carambol în careul lui Silviu Lung. Mingea s-a plimbat pe linia porții după care a fost respinsă de apărarea Astrei. La faza imediat următoare, Junior Morais l-a faultat pe Voduț în marginea careului iar Istvan Kovacs a dictat lovitură de pedeapsă. Laurențiu Marinescu a executat cu mult calm pe centrul porții, reușind să restabilească egalitatea în orașul său natal. După primele 90 de minute finala s-a încheiat la egalitate, 1-1, astfel că vom avea două reprize de prelungiri la Ploiești.
Punct și de la capăt
Voluntariul a controlat debutul prelungirilor și a fost din nou periculoasă la loviturile de colț. Jucătorii lui Marius Șumudică au cedat complet inițiativa în prima repriză a timpului suplimentar. În minutul 103, Constantin Budescu a șutat în forță peste poarta lui Balauru, dar mingea a căzut în spatele plasei motiv pentru caare s-a creat o iluzie optică. Tabela a rămas intactă. Pauză de hidratare, se schimbă terenurile și ne mai despart 15 minute de loviturile de departajare.
Minutul 108 a adus o nouă șansă a ilfovenilor. Adrian Bălan a șutat peste poarta lui Silviu Lung dintr-o lovitură liberă. În Finalul prelungirilor oboseala și-a spus cuvântul. Loviturile de departajare par iminente în aceste condiții. Budescu încearcă să marcheze cu o execuție prenețioasă în minutul 119, dar mingea nu prinde cadrul porții. Astra caută golul victoriei în acest final, dar fără să-și creeze vreo ocazie importantă. Fluier final și va fi nevoie de lovituri de departajare pentru ediția din acest sezon.
Să înceapă loteria
Loviturile de departajare se vor executa la poarta din stânga. Voluntariul va executa prima. S-a mers cap la cap după primele trei serii. Ivanovici a marcat la a patra serie, iar Stan a ratat pentru Astra. Achim va avea șansa de a face 5-3 și de a duce cupa la Voluntari. Silviu Lung nu a reușit să apere astfel că Marius Șumudică se deasparte cu o înfrângere de Astra. Claudiu Niculescu obține primul trofeu din cariera de antrenor, iar Voluntariul primul trofeu din istoria clublui.
Voluntari – Astra 1-1, 5-3 după penalty-uri (L. Marinescu pen. 83 / Al. Ioniță 36)
6-4: FC VOLUNTARI SCRIE ISTORIE ȘI CÂȘTIGĂ‚ CUPA ROMÂNIEI! Achim transformă sigur, iar ilfovenii încep sărbătoarea, trecându-și în palmares primul trofeu, la doar șapte ani de la înființare.
5-4: Stan bate în dreapta lui Balauru, dar goalkeeper-ul Voluntariului ghicește colțul și-i oferă șansa lui Achim de a închide meciul
5-4: Ivanovici execută exemplar, în plasa laterală, și presiunea se mută pe umerii lui Alexandru Stan
4-4: Takayuki se folosește de toată experiența acumulată, pune mingea în vinclu și restabilește egalitatea
4-3: Voduț șutează cu sete, în dreapta lui Silviu Lung, și seria penalty-urilor transformate continuă
3-3: Săpunaru bate în dreapta lui Balauru, portarul ilfovean ghicește colțul, dar execuția e prea bună
3-2: Marinescu așteaptă plecarea lui Silviu Lung, apoi trage la fel ca la penalty-ul executat în timpul regulamentar și marchează fără emoții
2-2: Fabricio înscrie, cu o execuție plasată, în dreapta lui Balauru
2-1: Bălan e primul care bate, trage violent, sub bară, și ilfovenii încep cum nu se poate mai bine.
23:17 AFLĂ‚M CÂȘTIGĂ‚TOAREA DUPĂ‚ PENALTY-URI! Istvan Kovacs fluieră pentru ultima dată, cei doi antrenori se grăbesc să-și cheme jucătorii la margine, iar în câteva minute vom afla câștigătoarea Cupei României. Urmează cel puțin cinci serii de penalty-uri.
23:10 Ajungem în minutul 114 și fotbalul începe să dispară. Se fac multe faulturi, se dau dueluri tari la mijlocul terenului, iar ambele echipe preferă să se asigure că au destui oameni în defensivă, munca ofensivă fiind lăsată pe umerii a câte doi sau trei jucători, care oricum sunt foarte obosiți după efortul depus.
23:04 A doua repriză de prelungiri începe cu un galben încasat de Alexandru Stan, iar senzația e că echipa care va înscrie prima va ridica și trofeul deasupra capului. Ambele formații sunt obosite, mulți dintre jucători acuză probleme fizice, iar penalty-urile par, în acest moment, cel așteptat deznodământ.
23:00 Budescu găsește spațiu pentru șut, din interiorul careului, dar nici el nu nimerește poarta și Istvan Kovacs fluieră finalul primelor 15 minute de prelungiri. Vor urma alte 15, ultimele.
22:53 Astra iese destul de rar din propria jumătate, iar prima ocazie vine de la Marinescu, al cărui șut e reținut destul de greu de Silviu Lung. Încearcă și foștii campioni ceva, cu Ioniță din nou în prim-plan, dar șutul acestuia se duce peste poartă.
22:45 Începe prima repriză de prelungiri, iar inițiativa aparține tot ilfovenilor. Voduț intră în careu, îl evită pe Fabricio și șutează la colțul lung, puțin pe lângă poarta lui Lung. Astra e o echipă căzută fizic, iar Niculescu joacă o carte interesantă și își trimite jucătorii în atac.
22:38 Ultimele cinci minute nu aduc decât un fault dur al lui Ioniță asupra lui Petre Ivanovici, apoi Istvan Kovacs fluieră și trimite meciul în prelungiir. Urmează două reprize a 15 minute, iar Șumudică și Niculescu au rămas de mult fără schimbări. Va fi interesant.
22:33 Astra are foarte mari probleme în finalul meciului, iar ilfovenii sunt aproape să dea lovitura. După un corner respins de apărarea giurgiuveană. Bălan șutează bine din vole, dar Pițian întinde piciorul la timp și respinge execuția foarte periculoasă. De la margine se arată cinci minute de prelungiri.
22:27 GOOOOOL FC VOLUNTARI! Junior Morais intervine imprudent în careu, îl faultează clar pe Mihai Voduț, iar Istvan Kovacs dictează penalty. Marinescu își asumă responsabilitatea, așteaptă ca Silviu Lung să sară, apoi bate pe centru și restabilește egalitatea, cu doar șapte minute înaintea finalului.
22:22 Într-adevăr, Voduț intră pe teren în locul lui Novac, iar Niculescu trece la 4-3-3, cu Bălan, Ivanovici și Voduț în linia de atac. Imediat vine și cea mai mare ocazie a ilfovenilor, după un corner al lui Marinescu și o deviere pe spate a lui Voduț, dar Bălan scoate mingea din stadion, deși șutează de la doar câțiva metri.
Asistăm și la retragerea oficială a lui Florin Lovin. În ultimul meci de cariera de profesionist, mijlocașul defensiv are probleme medicale și e înlocuit în minutul 80 de Pițian.
22:16 Strategia lui Șumudică devine clară. Astra se retrage și mai mult, iar obiectivul principal e reprezentat de contraatacuri rapide purtate de Budescu, Ioniță și Nicoară. În acest sens, antrenorul fostei campioane îl trimite în teren pe Florea, un atacant mai rapid, și renunță la Sergiu Buș. Mai sunt 16 minute și Niculescu pregătește și el un atacant, pe Voduț.
22:10 Ușor-ușor, meciul se transformă într-o reprezentație dată de Alex Ioniță. De data aceasta, mijlocașul Astrei reușește o preluare superbă, combină inspirat cu Budescu, apoi încearcă să prindă colțul lung cu o execuție foarte pretențioasă și nu e deloc departe.
22:05 Unul dintre cei mai în formă fotbaliști români ai momentului, Alex Ioniță mai ia o acțiune pe cont propriu, scoate din joc trei fundași ai Voluntariului și ajunge într-o poziție foarte bună, dar Cazan apare la timp și blochează un șut care s-ar fi transformat, probabil, în gol, cu prețul unei accidentări. Se face prima schimbare la Astra, pentru că Teixeira nu mai poate continua, iar veteranul portughez iese de pe teren în aplauzele fanilor ploieșteni, locul său fiind luat de Nicoară.
22:01 Ilfovenii reușesc să fie periculoși, dar o fac doar din momente fixe. Adrian Bălan, unul dintre cei mai buni executanți de lovituri libere din Liga 1, șutează frumos de la 25 de metri, mingea capătă un efect interesant, dar se duce puțin peste poarta lui Silviu Lung. Imediat vine replica Astrei, Ioniță centrează perfect pentru Budescu, dar lovitura de cap a decarului e prea moale și Balauru reține.
21:55 Șumudică știe că FC Voluntari nu e o echipă care să strălucească în momentul în care e lăsată să atace pozițional, de aceea Astra renunță puțin la posesie, în speranța că spațiile din apărarea ilfoveană se vor mări, iar ritmul meciului scade puțin.
21:49 A început repriza a doua, după un spectacol de lumini pus la cale de organizatori în pauză. Logic, primul care mută e Claudiu Niculescu, iar Popadiuc e înlocuit cu Petre Ivanovici. Mai multă viteză în partea stângă a atacului ilfovean.
21:31 Se termină prima repriză, iar Voluntariul are multe de pus la punct. Înainte ca Istvan Kovacs să fluiere finalul primei părți, Teixeira a fost aproape de 2-0, dar șutul său de la marginea careului a fost respins în corner de Balauru. Apoi, Buș a avut o șansă bună, după ce a șutat de la 12-13 metri, dar nici execuția sa nu a fost îndeajuns de bună pentru a majora diferența.
21:23 Astra simte momentul foarte bun și continuă să pună presiune pe apărarea ilfoveană. E rândul lui Stan să încerce un șut de la foarte mare distanță, iar execuția fundașului dreapta trece puțin pe lângă vinclu.
21:20 GOOOOOL ASTRA! Alexandru Ioniță deblochează tabela după o acțiune superbă. Trece mai întâi de Novac, apoi mai evită un adversar, șutează cu dreptul, de la 20 de metri, iar execuția e prea bună pentru ca Balauru să mai poată interveni.
21:10 Ilfovenii trec peste un start foarte defensiv și încep să-și facă aparția în jumătatea adversă, dar absența lui Florin Cernat e mai mult decât evidentă și Adrian Bălan primește foarte, foarte puține mingi utile. Astra, în schimb, alternează atacurile în flanc cu verticalizări, dar apărarea lui Niculescu rămâne în alertă.
20:59 Prima ocazie a meciului vine în minutul 13, după o fază pe ruta Takayuki-Seto-Ioniță. Decarul Astrei primește liber în dreapta, paseză pentru Ioniță, dar execuția fostului rapidist e oprită de un tackling excelent al lui Acsinte. Astra domină primul sfert de oră, dar acesta nu e un detaliu deloc surprinzător.
20:53 Voluntariul începe destul de defensiv meciul, iar Claudiu Niculescu pare mai preocupat de blocarea celor trei mijlocași ofensivi ai Astrei decât de a ataca poarta lui Silviu Lung. Primii care încearcă ceva sunt Ioniță și Budescu, dar Balauru nu are, încă, nicio emoție.
20:45 A început meciul de pe „Ilie Oană”. Surprinzător pe undeva, la meci asistă aproximativ 10.000 de spectatori, printre care foarte mulți suporteri ai Petrolului, dar și o peluză plină de fani ilvoeni sosiți cu autocare puse la dispoziție de club.
19:59 Au apărut cele două echipe de start și niciunul dintre antrenori nu mizează pe vreo mutare surprinzătoare. de remarcat că Șumudică poate juca, în sfârșit, cu Teixeira, Budescu și Ioniță în spatele lui Sergiu Buș.
Voluntari și Astra își dispută ultimul trofeu pus în joc în acest sezon, la Ploiești, în finala Cupei României. Partida are o însemnătate specială pentru ambele formații, în condițiile în care ilfovenii vor lupta pentru primul trofeu din istoria clubului și, totodată, primul din cariera de antrenor a lui Claudiu Niculescu, în timp ce fosta campioană încearcă să-și treacă în palmares un trofeu prin care se va încheia foarte probabil un ciclu și va marca în același timp și despărțirea de tehnicianul Marius Șumudică. Patru trofee au cucerit giurgiuvenii în ultimii trei ani, însă schimbările anunțate la nivelul lotului începând din viitoarea stagiune anunță o ieșire din prim-plan a formației patronate de Ioan Niculae.
Voluntari – Astra, drumul spre finala Cupei României
Cele două combatante care îți vor disputa trofeul în această seară, la Ploiești, au trecut de câte patru echipe în acest sezon al Cupei României. Ambele au intrat în cursa pentru trofeu în faza șaisprezecimilor și au eliminat câte două echipe din Liga 1 și două din ligile inferioare în drumul spre finală. Pentru Astra, marele „hop” a venit în sferturi, când elevii lui Șumudică au trecut de Viitorul, în deplasare, în timp ce Voluntari a avut cele mai grele confruntări în semifinale, în dubla manșă cu CS U Craiova, câștigată de oamenii lui Claudiu Niculescu cu scorul general de 1-0.
16-imi de finală
Academica Clinceni – Voluntari 1-5 Nuova Mama Mia Becicherecu Mic – Astra 0-1
Optimi de finală
Voluntari – ASA Târgu Mureș 3-0 Luceafărul Oradea – Astra 1-3
Sferturi de finală
CS Mioveni – Voluntari 1-2 Viitorul – Astra 1-3
Semifinale
CS U Craiova – Voluntari 0-1 (tur: 0-1, retur: 0-0) Astra – ACS Poli Timișoara 7-1 (tur: 4-1, retur: 3-0)
Declarațiile celor doi antrenori înainte de finala Cupei României
Claudiu Niculescu, FC Voluntari: „Va fi o finală disputată, pentru că și eu și Șumi (n.r. – antrenorul Astrei Giurgiu, Marius Șumudică) ne dorim acest trofeu. L-am câștigat ca jucători și ar fi o premieră și pentru mine și pentru el câștigarea acestui trofeu. Suntem concetrați la maximum pentru jocul de mâine seară, sper să vină lume multă la stadion. Mi-ar plăcea să se umple stadionul – din câte am înțeles, veștile sunt bune, biletele se vând. Sper să vedem un spectacol fotbalistic sâmbătă seară”
Marius Șumudică, Astra Giurgiu: „Eu țin să le mulțumesc jucătorilor mei pentru tot ce au realizat în acești doi ani și jumătate, au fost doi ani incredibili. Mi-au oferit cele mai frumoase momente pe care le poate trăi un antrenor. Astra cred că va rămâne singura echipă calificată în primăvara europeană, în următorii ani. Sper ca mâine să ne bucurăm împreună, fiind finalul unei povești frumoase, având în vedere că foarte mulți jucători vor termina contractul. Atât ei, cât și staff-ul tehnic se vor despărți de Astra Giurgiu. Au fost ani frumoși și sperăm ca mâine să ne bucurăm împreună și să ridicăm un trofeu care, de altfel, ca însemnătate este al doilea pe plan intern, după Liga 1”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER